Print er pinligt selvretfærdigt
Fra næste år vil ca. 400 millioner kroner, der tidligere har været øremærket til aviser, skifte hænder. Det sker, når den offentlige mediestøtte ændrer karakter fra distributionsstøtte til produktionsstøtte. Det betyder nemlig, at det ikke længere kun er dagblade, der kan få del i de offentlige støttekroner. Debatten omkring omlægningen af mediestøtten viser, at vores opfattelse af medier har stor betydning for deres funktion og rolle i samfundet, og at avismediets position er i stor forandring.

Fra distribution til produktion
Med den ny mediestøtteordning er det logikken for fordelingsnøglen af støttekronerne, der ændres markant. Støtten forandres fra distributionsstøtte til produktionsstøtte. I ordet "distribution" hersker logikken fra de trykte medier over for "produktion", der rummer logikken for alle nyhedsmedier: at de producerer nyheder.
Det betyder også, at vores opfattelse af de trykte medier forandres. Avisen kan ikke længere kræve eneret på sin funktion og samfundsrolle, eller på sin betydning for den dybdegående journalistik.
Demokratistøtte
Tankerne om at ændre vilkårene for mediestøtten kan spores tilbage til medieaftalen for 2007-2010. Den førte til undersøgelser og nye forslag om at arrangere støtten på nye måder. I 2011 fremlagde Mediestøtteudvalget, med professor Anker Brinck Lund i spidsen, ideen om demokratistøtte frem for distributionsstøtte. Dette gjorde de i deres analyse af hvilke centrale parametre, der kunne indgå i overvejelserne om omlægning af de offentlige støttekroner.
Se Mediestøtteudvalgets rapport her
Udvikling af journalistik og demokrati
Når vi ser på debatten om forandringerne i mediestøtten, som særligt har fundet sted i aviserne, så bliver det tydeligt, at mediernes funktion og rolle i vores samfund på mange måder er konstitueret diskursivt. Det vil sige, at måden vi taler om medierne på, skaber betydning til deres funktion og rolle. Betydningskonstruktionerne for avismediet er især præget af diskurser for journalistik og evolution.
Avismediets historiske betydning for udviklingen af journalistik og demokrati er vigtig. Avisen var det første nyhedsmedie, og journalistik som profession og dens kritiske blik på magthavere har udviklet sig sammen med aviserne. Derfor får aviserne betydningsmæssig relation til mediers demokratiske funktion.

Opfattelser af avismediet i debatten om mediestøtte
I min undersøgelse af italesættelsen af avismediet i forbindelse med debatten om den forandrede mediestøtte viser jeg, at avismediet blandt andet vurderes efter sin funktion for journalistiske vurderingsprincipper. Avismediet opfattes som dybdegående og som eksklusiv hovedleverandør af journalistik. Avisen er samtidig i evolutionært slagsmål med nye medier, der truer med at overtage avismediets journalistiske funktion og samfundsmæssige rolle.

Ny støtte til medier næste år
Omlægningen af mediestøtten betyder, at landets store dagblade, f.eks. Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten såvel som gratisaviserne, mister penge. Se fordelingen af mediestøtte i 2013 her
Til gengæld vil internetmedier, f.eks. altinget.dk, efter al sandsynlighed kunne indkassere millioner i nye støttekroner.
Detaljerne for den nye mediestøtteordning er endnu ikke på plads, ligesom grundlaget for fordeling af produktionsstøtten endnu ikke har set dagens lys. Det vides heller ikke, hvilke eller hvilket nævn, der skal behandle ansøgninger og vurdere, hvor mange penge de forskellige ansøgere skal have.
Lovforslaget skal i øvrigt godkendes i EU, hvorefter regeringen har til hensigt at lade den nye fordeling træde i kraft fra 2014.
Speciale: Avismediet som diskursivt miljø
I mit speciale "Avismediet som diskursivt miljø" opstiller og diskuterer jeg en opfattelse af medier som diskursive miljøer. Det vil sige, en opfattelse af medier som konstrueret af måden vi italesætter dem. Ved at implementere diskursanalyse udvikler jeg en metode, der gør det muligt at undersøge medieteknologier som sådanne diskursive miljøer.