Kommunikationsforum

Hvilke forbrydere møder du til møderne?

Hvordan du sidder til møder, afslører alt om dig. Et øjebliksbillede af hvem du sidder ved siden af, hvordan du sidder på stolen, ved bordet, over for computeren eller papirblokken, om du er vendt mod sidemanden eller taleren, afslører dig. Er du f.eks. online-junkie eller krusedulle-kæltring? Gør du alt for at blive set, eller bruger du bare tiden på at tjekke e-mails, gemt væk bag skærmen? Du er, hvad du gør. Her er 14 forbryderiske mødetyper. Find dit værste slyngel-selv, og gør mødet til et bedre sted at være.
De findes i alle typer af organisationer og til alle typer af møder. De 14 forskellige mødedeltager-typer er irriterende på hver deres måde. De er banditter, slyngler og skurke, der skaber ballade på mødet.
 
Deres handlinger repræsenterer deres ideologi. Det er en kamp om at definere, hvad mødet går ud på. For eksempel: Online-junkien viser igennem sin adfærd, at det fysiske møde er ligegyldigt, mens facilitator-freaken viser det modsatte - at alle skal deltage aktivt og bruge deres krop fysisk på mødet.
 
Alle ved, hvor frustrerende møder kan være. Måske hænger det sammen med de forskellige mødedeltager-typer og deres forskellige ideologier og handlinger. Får vi blot udryddet de små skavanker, får vi måske også bedre møder. Virker det ikke, kan du læse møde-manualen her eller krea-guiden her. #REKLAMEPLADS#
 
Online-junkien: Kend ham på de flakkende øjne og den dysfunktionelle adfærd
 
Computeren er slået op, og han kigger ind i skærmen. Eller også tastes der løs på smartphonen neden under bordet, som om ingen kan se, hvad han laver. Han tror, at han hele tiden går glip af noget vigtigt ved at være til møderne, og han er derfor nødt til at holde sig konstant opdateret. Han kommunikerer en lukkethed samt afstandstagen til omverdenen og nuet. Han kan ikke deltage aktivt i mødet, fordi han skal besvare e-mails lige nu og her. Han tror, at organisationens sammenhængskraft står og falder med ham. Han lider af instant gratification: Behovet for at få et online-fix og nyheder konstant. Han er halvt til stede alle steder. 
 
Særligt kendetegn: Han har flakkende øjne og svært ved indgå i samtaler, fordi han hele tiden lige skal tjekke. Han mister langsomt elementære sociale kompetencer. 
 
Sætning: ”Jeg tænker, vi kan gøre øhhh (tjekker device) øhhh, hvor kom vi fra?”
 
Spot ham: Han har blikket stift rettet på en device – mens han snakker med dig eller en anden.
 
Forbedringspotentiale: Indfør device-frie dage. Prøv det. Det kan godt lade sig gøre.
 
Brainstorm-banditten: Kend ham på de post-it-klistrede fingre
Han skal hele tiden op og stå for at tegne et mindmap, og han har altid en skriggul post-it med sig. Han er sikker på, at alle ideer og forslag skal en tur igennem brainstorm-maskineriet, og der kan altid optimeres på en ide. Han kommunikerer kreativt overskud grænsende mod hysterisk tidsspild. Han synes, at beslutninger og implementeringer er vigtige, men farer alligevel hele tiden op til whiteboardet eller flipoveren for at tegne en relation, figur eller model.
 
Særligt kendetegn: Han render rundt med en krea-kasse under armen, fuld af tusser, post-its etc.
 
Sætning: ”Øøh, nu tænker jeg bare lige højt her”.
 
Spot ham: Han har alskens farvede tus-streger og post-it-klister på fingrene.  
 
Forbedringspotentiale: Husk, at mødet drejer sig om at skabe værdi inden for en kort tidsramme. 
 
Chef-beundrer-slynglen: Kend ham på latteren, når chefen joker
Han sætter sig altid ved siden af eller over for chefen, så chefen kan se, hvor flittig han er. Og endnu vigtigere, fordi han ved, hvor vigtigt det er at kunne sende og modtage små øjne, smil eller indforståede rynk med øjenbrynene, når de andre fejler. Han gør alt for at være indforstået med dem, der har magten. Og kollegaerne både ved det og kan se det.
 
Særligt kendetegn: Han griner altid højt og overdrevent længe af chefens jokes.  
 
Sætning: ”Det minder mig om, det   sagde den anden dag. Det var lige i skabet”.
 
Spot ham: Han er ved at skænke kaffe i chefens kop.
 
Forbedringspotentiale: Skaber sig fjender blandt kollegaer for ikke at være tilpas kollegial.
 
Stener-skurken: Kend ham på hans langstrakte og højlydte gaben
Han sidder med et hult udtryk under hele mødet. Han sover i virkeligheden bag facaden, men holder et tilsyneladende åbent udtryk – med hånden til kinden for at hovedet ikke skal dratte. Han responderer ikke på spørgsmål og bidrager ikke med nyt til mødet. Han er bare træt og keder sig bravt.  
 
Særligt kendetegn: Han er umulig at få øjenkontakt med, da han stirrer mod et fast punkt for ikke at falde i søvn.
 
Sætning: ”… Hmm … mmm … aha … mm”
 
Spot ham: Han har en kop kaffe i hånden og babysavl på skulderen.
 
Forbedringspotentiale: Gå i seng i ordentlig tid, og deltag i møder, der er spændende.
 
Dommer-sjuften: Kend ham på hans overdrevent afslappede stil
Han har siddet i tusindvis af møder. Rutine er hans mellemnavn. Han kender hver en krog af organisationen. Han kan få ting til at ske, fordi han kender de rigtige mennesker. Han har tabt enhver tro på, at der kan komme noget godt ud af mødet. Han ved, at alle beslutninger bliver truffet ved kaffemaskinen bagefter. Og han skal i hvert fald nok sørge for, at det sker. Han agerer dommer og bedømmer af, hvad der skal vedtages og ikke vedtages. Han læner sig tilbage: armene bag hovedet og benet op ad bordet. Tilbagelænet og dovent. Han kommunikerer magt, kynisme og en laissez faire-tilgang til mødet og dagsordenen.    
 
Særligt kendetegn: Han lægger ofte sit armbåndsur fra sig på bordet for at vise, at han alligevel har styr på tiden samt forventer effektivitet og resultater af de andre. 
 
Sætning: ”Det får mig til at tænke på, da Jørgen Jørgsen i 1992 prøvede at få den samme ide igennem uden held”.
 
Spot ham: Han har et konstant ironisk og overbærende smil på læberne, da han ved, at det hele blot er en farce.
 
Forbedringspotentiale: Tag ansvar for mødet, og sørg for, at det ikke bliver så ligegyldigt som oplevet.
 
Fart-fanatikeren: Kend ham på excel-arket     
Han har for travlt og er for vigtig til ethvert møde. Tid er penge og mange penge, hvis der sidder mange medarbejdere. Han elsker at regne ud, hvor dyrt et møde er i mandetimer. Opstillet i excel. Kreative løsninger og ideudvikling hjælper intet. Det er spild af tid. Her tæller kun execution og implementering. Han kommunikerer arrogance samt en afsky for smalltalk og hyggesnak. Hans mantra er hastighed og effektivitet, og han er altid på vej videre og væk fra mødet.  
 
Særligt kendetegn: Han rejser sig ofte fra sin stol eller rykker sig nervøst rundt i den. Han kigger jævnligt på uret og gør det gerne, så alle kan se det.  
 
Sætning: ”Nu har vi jo ikke hele dagen, så skal vi komme videre?”
 
Spot ham: Han ses med glædens smil over et veludfyldt regneark.  
 
Forbedringspotentiale: Man skal være opmærksom på, at han short-cutter vigtige processer og stresser sine kollegaer.
 
Færd-fantasten: Kend ham på Fjällräven
Han keder sig på mødet og vil hellere være alle mulige andre steder. Specielt udenfor. Gerne på en rejse. Han drømmer om det store eventyr og bruger sin fritid på at rejse verden rundt. Han kommunikerer ugidelighed på mødet, fordi han virkelig gerne vil videre lige nu. Rejsen er købt. Kufferten pakket. Han vil bare af sted.    
 
Særligt kendetegn: Han går altid rundt med en rejsebrochure i lommen og taler om sine rejser i alle pauserne.
 
Sætning: ”Det er ligesom i Guatemala, der løser de også opgaven på den måde”
 
Spot ham: Han har en perlehalskæde fra Tanzania eller et fletarmbånd fra Vietnam på.    
 
Forbedringspotentiale: Man kan måske overveje, om han har det rigtige job? Hvad med at blive rejsearrangør eller -journalist?  
 
Mega-mopseren: Kend ham på den negative attitude til alt og alle
Han er fjendtligt indstillet fra starten af. Han vil slet ikke være med til mødet. Han synes ikke, han er relevant og opfører sig, som om det er en sur pligt at være med. Han skuler ondt mod andre mødedeltagere, som han mener, har svigtet ham på forskellige tidspunkter. Han føler sig altid forurettet og misforstået. Han kommunikerer hævn og blodtørst med sine skulende øjne. Han forholder sig negativt til alle forslag og har altid nej-hatten på.
 
Særligt kendetegn: Han tror altid, at hele verden er imod ham.
 
Sætning: ”Det kan man ikke. Det gider jeg ikke. Det er dumt.”
 
Spot ham: Han sidder i et hjørne med armene over kors og skulende øjne.
 
Forbedringspotentiale: Han skal måske prøve et selvhjælpskursus i positiv psykologi?
 
Krusedulle-bøllen: Kend ham på de cigaretgule fingre   
Han tror, han er Picasso, eller også keder han sig bare bravt. Nogle gange tegner han figurer, der er meningsfulde for ham selv, andre gange er der rene pludder- og kaosmønstre på papiret. Det kommer an på, om han tror, at andre kigger ham over skulderen. Han kommunikerer ligegyldighed samt kedsomhed og bør nok huske at styre sin rygetrang eller lignende abstinenser før næste møde. Han bør huske på, at alle andre faktisk godt kan se, at han blot sidder og tegner mønstre på papiret.  
 
Særligt kendetegn: Han holder altid sin pen som en cigaret mellem fingrene.
 
Sætning: ”Hvornår er der pause?”
 
Spot ham: Han har en pen i hånden, som var det en cigaret 
 
Forbedringspotentiale: Han kan starte med lægge pennen fra sig og følge med i samtalen.
 
Kaffe-kage-kanaljen: Kend ham på kagekrumme-sporet  
Han slæber rundt på sin vandflaske og har altid et stykke frugt eller en tallerken mad med. Eller lidt kage, nogle croissanter og en pose slik til at gøre det hele lidt mere hyggeligt. Han snakker altid om mad eller kaffe og er måske endda gastroseksuel. Men han har jo også utroligt ”travlt” og når ikke at spise på andre tidspunkter end under møderne. En lind strøm af brødkrummer følger ham, hvor han går. Han kommunikerer hygge og en vis useriøsitet omkring mødet.
 
Særligt kendetegn: Han har croissanter med til enhver tænkelig lejlighed.
 
Sætning: ”Skal jeg ikke lige lave en god kande kaffe og tage en skål nødder med?”.
 
Spot ham: Han har madrester i skægget eller mælkeskæg fra den sidste caffe latte.
 
Forbedringspotentiale: Bare lad være med at tage det store måltid med ind til mødet.
 
Flinkepige-niddingen:: Kend ham på de rigtige holdninger  
Se, hvor dygtig han er til at tage noter. Dydsmønsteret drejer lige skærmen en gang for at vise sit arbejde frem og bevise over for de andre, at han altså ikke læser e-mails eller lægger kabale som de andre maniacs. Han tror, at lige præcis hans måde at beskrive og illustrere en sag på, er den eneste rigtige og klart den klogeste måde at gøre det på. Han er altid den mest velforberedte og er altid fuldstændig sikker i sin sag. Han kommunikerer kontrol og en kamp om at overtage styringen af mødet. Han er en powerplayer og en leders drøm – til irritation for alle andre almindeligt dovne medarbejdere. Han er oftest en af de dygtige, velforberedte flinkepiger.  
 
Særligt kendetegn: Han går altid rundt med en artikel eller en avis under armen for at se ekstra klog ud.
 
Sætning: ”Ej, helt ærligt, kan vi ikke lige være lidt seriøse omkring det her?”. 
 
Spot ham: Han er med sikkerhed den, der møder først og går sidst hjem
 
Forbedringspotentiale: Husk på, at man ikke bliver bedre af at vise, hvor klog man er, men ved at sætte viden i spil.
 
Free-rider-fjolset: Kend ham på hans hipster-outfit
Han er lidt for sjov til at bare at sidde og høre på, hvad de andre har at sige, og han er alt for vigtig til at vente på, at det bliver hans tur i talerækken. Han mener selv, at han har den bedste stil og ved om alt det nye hippe. Han kender sine buzz words og fyrer dem gerne af, når han ikke hviske-tisker med de andre på bagerste række. Han føler sig fuldt ud berettiget til at fyre jokes af med sine sammensvorne, uden andre behøver inddrages i det. Han lever i en parallelverden, hvor kun hans egne regler gælder. Han kommunikerer humor og overskud samt en disrespekt for kollektivet og talerækkefølgen.
 
Særligt kendetegn: Det nyeste, smarte outfit og et nyt buzz word på læberne
 
Sætning: ”Så du lige, hvor mange likes jeg fik på min sidste FB-opdatering?”  
 
Spot ham: Han har en en ulæst New Yorker under armen og er højlydt jokende på vej ind til mødet.  
 
Forbedringspotentiale: Vi er jo alle individer, men mødet er et kollektivt fænomen. Husk det.
 
Facilitator-freaken: Kend ham på krammet
Han har gået på utallige procesleder- og facilitator-kurser, og anerkendelse samt multivers er kodeordene i hans verden. Han har overdrevent fokus på form og er fuldstændig ignorant over for indhold. Han læner sig utroligt forstående og med overdrevent åben kropsholdning frem mod sine medmennesker. God stemning og på med ja-hatten. Han kan virke lidt for omklamrende og kommunikerer engagement til det kvalmende. Han glemmer at møder også handler om indhold og resultatskabelse.     
                                       
Særligt kendetegn: Han uddeler krammere til alle og enhver   
 
Sætning: ”Jeg synes lige, vi skal starte med at lave noget forventningsafstemning”
 
Spot ham: Han har Ib Ravns facilitator-bog i hånden.
 
Forbedringspotentiale: Han bør også huske, at konflikter faktisk er ganske givtige
 
God mødekultur
Mange har dårlig mødeadfærd, og mange glemmer, at alle andre faktisk godt kan se, hvad man har gang i, når man er uopmærksomhed eller kigger på telefonen. Er din opmærksomhed alle mulige andre steder end på mødet og på den konkrete aktivitet, er det synligt for alle. You know and they know. Principielt set er det bedste råd derfor: Forlad mødet, og foretag dig noget mere meningsfuldt eller deltag som fuldt ud aktivt medlem.
 
---
Ideen til artiklen er inspireret af Boltron.com
Tak til Sofie Kampmark for de fine illustrationer
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job