Kommunikationsforum

50 kvinder vi savner på Roskilde

Kforum har bedt GAFFAs journalist Anine Fuglesang om at komme med 50 bud på kvindelige kunstnere, der kunne have været interessante at se på årets festival. Information har allerede bragt artiklen 'Roskilde hørmer af testosteron', der kritiserer Roskilde Festival for at favorisere mandlige kunstnere frem for kvindelige. Så læs her, hvem Roskilde med fordel kunne invitere til at optræde.
 
 
Listen skal ses i lyset af de mange parametre, der spiller ind, når en festival som Roskilde booker deres lineup. Hvem har for nyligt spillet på festivalen, hvilke kunstnere er booket til sommerens andre danske festivaler, hvilke artister turnerer i øjeblikket, og hvem kan overhovedet i de dage, festivalen løber af stablen 
 
 1. Beyoncé (US)
  Queen B må være et af de ultimative hovednavne, Roskilde kunne få fat på i år af kvindelige artister. Da Beyoncé smed bomben sidste år og ud af det blå udgav det selvbetitlede album, beviste hun endnu engang, at hun besidder en evne, seriøsitet og karisma, der når ud over det sædvanlige. Beyoncé og Orange Scene er et match, vi endnu venter på.
 1. Adele (UK)
  Hvem vil ikke gerne høre Adeles Bond-hit 'Skyfall' på Orange Scene? Adele har annonceret, at hendes tredje album udkommer i løbet af dette år, og med en aflysning på Roskilde Festival tilbage i 2008 kunne det være i år, at verdensstjernen gæster festivalen for første gang og fortsætter popparaden fra sidste års koncert med Rihanna.
 1. Kate Bush (UK)
  Den legendariske sangerinde har netop annonceret, at hun vil give en række koncerter i London til august og september. Koncerterne bliver hendes første i fuld længde siden 1979, og billetterne blev solgt på et kvarter, så mon ikke Kate Bush på plakaten ville gøre dette års Roskilde-billetter en del mere attraktive?
 1. Lady Gaga (US)
  En iscenesætter af de helt store. Det vil uden tvivl være en oplevelse ud over det sædvanlige, hvis den outrerede Lady Gaga, der udgav albummet 'Artpop' sidste år, indtog Orange Scene. Senest har den amerikanske sangerinde gjort sig bemærket på branchefestivalen SxSW i Texas, da hun fik grøn, slimet opkast ud over sig under en koncert. Med vilje, vel at mærke.
 1. Lily Allen (UK)
  En af Englands mest åbenmundede og provokerende popartister er tilbage efter en pause på fire år. Med singlen 'Hard Out Here', der kritiserer samfundets brug af kvinder som objekter, har Lily Allen allerede skabt en del debat, inden albummet med den Kanye West-klingende titel 'Sheezus' udkommer til maj.
 1. Miley Cyrus (US)
  En twerkende Miley Cyrus på Dyrskuepladsen ville uden tvivl være en publikumsmagnet.
 1. Patti Smith (US)
  Godt nok gav Patty Smith koncert i Falconer Salen sidste sommer, men hvem vil ikke gerne være vidne til en koncert med materiale fra hele sangerindens bagkatalog?
 1. Sinead O’Connor (IE)
  Den irske sangerinde er ikke en sjælden gæst i Danmark. Sinead O’Connor gæster Jam Days i Odense den 25. juni og spillede sidste år på Tønder Festival.


  Patti Smith. Foto: Abdeljalil Bounhar/ Polfoto 
   
 1. Courtney Love (US)
  Kurt Cobain kan af gode grunde ikke indtage Dyrskuepladsen, men det kan hans enke. Måske som soloartist. Måske sammen med sit gamle band Hole. Courtney Love var i hvert fald på en miniturne i Nordamerika med otte nye numre sidste sommer, og nu lyder rygterne, at en gendannelse af grungebandet Hole muligvis finder sted i nær fremtid. Hvis man skal tro sangerinden selv.
 1. Katy B (UK)
  Katy B har tidligere optrådt på Roskilde Festival som gæstevokalist hos dubstep-trioen Magnetic Man, så måske er det tid til en koncert kun med hende, da hun netop har udgivet sit andet album 'Little Red'.
 1. Kelis (US)
  Nibe Festival har sikret sig den amerikanske r’n’b-sangerinde på dette års festival, der nok endnu er mest kendt for giganthittet 'Milkshake' fra 2003. Ellers kunne hun fint have taget sit nye udspil 'Food' under armen og markeret på Dyrskuepladsen, hvorfor hun tidligere har modtaget ikke mindre end to Grammy-nomineringer, platin- og guldplader, Brit-, Q- og NME-Awards.
 1. Lana Del Rey (US)
  Sangerinden med den ikoniske stil er trods sin forholdsvis korte karriere allerede en sagnomspunden sangerinde, der har tryllebundet med numre som 'Video Games' og 'Born To Die', og hvis rygterne taler sandt, sender sangerinden sit næste album 'Ultraviolence' på gaden i løbet af dette år. Det skal dog siges, at Lana Del Rey spiller på dette års NorthSide Festival.
 1. Lorde (NZ)
  Den purunge newzealandske Lorde har bevist sit værd med debutalbummet 'Pure Heroin' og er kendt for sin intense liveoptræden og skulle efter sigende være lige så fængslende i sin stemme live som på album.
 1. Neneh Cherry (SE)
  Det var et noget uventet comeback, da den svenske rapper og sangerinde, der storhittede med numre som '7 Seconds' og 'Buffalo Stance' tilbage i 1990’erne, i februar udgav sit første soloalbum i 18 år. Albummet 'Blank Project' blev til over en periode på kun fem dage, og det kunne være interessant både at høre de nye numre samt gamle kendinge live fra det musikalske stilikon.
 1. Nina Persson (SE)
  The Cardigans-forsangeren Nina Persson udgav i januar sit første soloalbum under eget navn med titlen 'Animal Heart' og kunne let tryllebinde et publikum på Roskilde med sin blide, unikke vokal. Nina Persson er dog også at finde på dette års NorthSide-program.
 1. St. Vincent (US)
  Nu har århusianske NorthSide godt nok også snuppet albumaktuelle St. Vincent, for ellers kunne den krølhårede Annie Clark meget passende udfordre publikummet på Roskilde Festival med sin sofistikerede musik og store format som sangerinde.
 1. Tori Amos (US)
  Den 12. maj udkommer den amerikanske sanger, sangskriver og pianist med sit 14. album 'Unrepentant Geraldines'. Godt nok gæster hun Koncertsalen i København den 24. maj, men derfor kunne den respekterede, rødhårede sangerinde også sagtens slå et smut forbi Dyrskuepladsen til sommer.


  Lorde. Foto: Zeus/ Polfoto 
   
 1. Ane Brun (NO)
  Norske Ane Brun har før begejstret med sin liveoptræden. Så meget, at GAFFA i oktober kvitterede med seks stjerner, da sangerinden indtog Store Vega med sit seneste album 'Rarities'.
 1. Angel Haze (US)
  Den amerikanske rapper Angel Haze er blandt andet kendt for at rappe ærligt om at være udsat for et seksuelt misbrug. Angel Haze spillede på sidste års Roskilde Festival og kan opleves i Pumpehuset den 18. juli.
 1. Angel Olsen (US)
  Amerikanske Angel Olsen viser både en intim og nedbarberet side samt en fandenivoldsk side på sit seneste album 'Burn Your Fire For No Witness', der udkom i februar. Hendes tidligere arbejde, som hun nogle gange fremfører alene på scenen med sin guitar, er blevet sammenlignet med Leonard Cohen.
 1. Agnes Obel (DK)
  Talentfulde Agnes Obel fik noget af et gennembrud med 'Philharmonics' i 2010 og fulgte sidste efterår succesen op med det anmelderroste album 'Aventine', der fint kunne bringe den danske sanglærke forbi Roskilde Festival.
 1. Anna Calvi (UK)
  Hun gav godt nok koncert i Danmark i marts, men derfor kan engelske Anna Calvi, der er blevet hyldet som den næste Patti Smith, jo godt komme forbi Dyrskuepladsen med sit album 'One Breath', der udkom i slutningen af sidste år. Albummet skulle efter sigende være inspireret af hendes kamp mod depression og indeholder derfor både lyse og mørke sider.
 1. Anna von Hausswolff (SE)
  Svenske Anna von Hausswolff har markeret sig med sin stærke vokal og indlevende optrædener, blandt andet på sidste års by:Larm og som opvarmning for danske Efterklang.
 1. Baby In Vain (DK)
  Lola Hammerich, Benedicte Pierleoni og Andrea Thuesen forstår at levere en gedigen rockkoncert. Det er måske derfor, at pigerne allerede gæstede Roskilde Festival sidste år.
 1. Broken Twin (DK)
  Det engelske musikblad NME har beskrevet unge Majke Voss Romme som ”den mest fængslende, smukke sangskriver, vi har hørt i årtier." Det lysende talent er meget passende klar med sit debutalbum 'May' om få uger.
 1. Cat Power (US)
  Chan Marshall aka Cat Power sendte i 2012 albummet 'Sun' på gaden, der høstede hele seks stjerner fra GAFFA. Efter en aflyst turne var hun endelig at finde på dansk jord sidste sommer, men eftersom den amerikanske sangerinde ikke har gæstet Roskilde Festival siden 2008, må det være tid til at vende tilbage.
 1. Chlöe Howl (UK)
  Til trods for at hendes debutalbum først udkommer i juni, er den 18-årige Chlöe Howl, der kan findes på BBC's liste Sound Of 2014, allerede nomineret til BRITs Critic Choice Award. Indtil videre har den engelske sangerinde, der med sin åbenmundede pop er blevet sammenlignet med Lily Allen, udgivet singlerne 'Paper Heart', 'No Strings' og 'Rumour'.
 1. Courtney Barnett (AUS)
  Den australske singer/songwriter ventes at udgive sit debutalbum i år, men har allerede den fockrockede dobbelt-ep 'A Sea of Split Peas' bag sig og et tekstunivers, der er værd at lytte til.
 1. Darkness Falls (DK)
  Danske Josephine Philip og Ina Lindgreen er på vej med deres andet album, der kommer til efteråret, og første single-udspil 'Hazy' viser dem igen fra en melankolsk side, der er værd at lytte til. De to piger er dog at finde på den todages festival Offspring i Tivoli.


  Cat Power. Foto: Gorm Branderup/ Polfoto
 1. Dum Dum Girls (US)
  De cool rockchicks i Dum Dum Girls med Dee Dee Penny i front er tilbage med albummet 'Too True', der blev kickstartet med sidste års ep 'End of Daze'.
 1. Ella Eyre (UK)
  Første udspil fra unge Ella Eyre med den hæse, soulede stemme er den funky single 'Deeper', der giver os et indtryk af, hvad vi kan forvente på den unge sangerindes første soloalbum, der skulle udkomme senere på året. Ella Eyre har allerede markeret sig på hjemmebane i England og er således at finde på BBC's liste Sound Of 2014.
 1. EMA (US)
  Amerikanske Erika M. Anderson med det svenskklingende navn var på alles læber i 2011, da hun udgav sit første soloalbum 'Past Life Martyred Saints', og nu er hun klar med albummet 'The Futures Void'. EMA, der er kendt for at være et forrygende livenavn, er dog allerede annonceret på den århusianske festival Pop Revo.
 1. FKA Twigs (UK)
  Engelske FKA Twigs er med sin elektroniske musik blevet udvalgt af BBC til at blive stor i 2014. Tahliah Barnett, der har en mangfoldig baggrund som sanger, skuespiller og danser bag sig, står blandt andet bag singlerne 'Papi Pacify' og 'Water Me'.
 1. Grimes (CAN)
  Rygterne forlyder, at Grimes udgiver et nyt album til efteråret. Det skriver sangerinden i hvert fald på sin Twitter-profil, og så må vi jo se. Canadiske Claire Boucher er i hvert fald kendt for sit syrede univers, og selvom hendes live-optrædener efter sigende skulle være indadvendte, kan publikum godt få en fest.
 1. Heavy Tiger (SE)
  Der er dømt kærlighed til 70’er-rocken, når de rå chicks i Heavy Tiger bider fra sig.
 1. Joan As Police Woman (US)
  Joan Wasser er garant for det både ømme og larmende og sætter med sit fjerde albumudspil 'The Classic' gang i det festlige weekendhumør. Det må da passe til en festival.
 1. Jomi Massage (DK)
  På bedste Beyoncé-manér sendte danske Jomi Massage noget overraskende albummet 'Primitives' på gaden i slutningen af 2013. Den dragende stemme er værd at lytte til og leder på numre som 'I Will Be Born' tankerne hen på islandske Björk, der tidligere har gæstet Roskilde Festival.
 1. Laura Mvula (UK)
  Det er gået stærkt for den engelske singer/songwriter Laura Mvula, der er kendt for sit nærvær og sin intensitet på en scene og sin moderne fortolkning af jazzet gospel og cool soul.
 1. Linda Perhacs (US)
  At gøre comeback efter 44 år er godt klaret. Men det er ikke desto mindre, hvad Linda Perhacs har præsteret. Efter 30 år blev debutalbummet 'Parallelograms' genudgivet, og pludseligt fik sangerinden den opmærksomhed, som blev forbigået i 1970. Den genopdagede sangerinde, der lige nu arbejder på et nyt album, gav koncerter i Danmark sidste år, men det behøver vel ikke kun at være midaldrende mænd, der gæster Roskilde Festival?
 1. Låpsley (UK)
  Den kun 17-årige producer og sangerinde Holly Lapsley Fletcher aka Låpsley imponerer med sit melankolske, elektroniske univers og sin fintfølende vokal, som hun pitcher ned, så det lyder som en duo.                                                                                         
 1. Marissa Nadler (US)
  Der leveres country-inspirerede toner og uskyldsren vokal på Marissa Nadlers syvende og seneste album, og inden hun gæster Bremen Teater den 6. august kunne singer/songwriteren nå forbi Dyrskuepladsen.
 1. Martha Wainwright (CAN/US)
  Sangerinden, der gæstede Roskilde tilbage i 2006, har lige siden sin debut fået roser for sit vokaltalent, der har en gennemslagskraft, man ikke kommer udenom, og som til tider kan sammenlignes med Kate Bush.
 1. Naomi Pilgrim (SE/BBD)
  Svenske Naomi Pilgrim er allerede udråbt til den nye Lykke Li, for hvem hun da også er tidligere backup-sangerinde. Naomi Pilgrim har netop udgivet sin debut-ep, der bygger videre på hittet 'No Gun'. Naomi Pilgrim kan opleves på dette års SPOT Festival.
 1. Nelson Can (DK)
  Den kvindelige trio bestående af Selina Gin, Maria Juntunen og Signe SigneSigne, der allerede besøgte Roskildes Pavillion Junior-scene i 2012, udgør noget så sjældent som et rockband uden guitar. Bandet er blevet rost i selveste Rolling Stone Magazine, så der er høje forventninger til trioen.
 1. Oh Land (DK)
  Den skønne sangerinde Oh Land er altid garant for en fortryllende fest, når hun indtager en scene med sin smukke stemme, der er endnu mere fængslende live end på album. Det er måske derfor, at NorthSide har sikret sig denne sangfugl.
 1. Owlle (FR)
  Den franske electro-chick er med hittet 'Ticky Ticky' blevet sammenlignet med Robyn og betegner sin egen musik som 'dream-pop'.
 1. Rebecca & Fiona (SE)
  De eftertragtede dj’s fra Sverige har turneret flittigt og ageret opvarmning for Robyn og Katy Perry. I slutningen af denne måned er de klar med et ny album, der er beskrevet som rave/indie/dance-inspireret, så mon ikke de to svenske piger kan sætte gang i en fest på Dyrskuepladsen?


  Oh Land. Foto: Martin Rosenauer/ Polfoto
 1. Sumie (SE)
  Sumie Nagano, hvis søster Yukimi spiller i Little Dragon, er sprunget ud som solosangerinde i en alder af 39 år. Hun har lært sig selv at spille guitar, skriver sine egne numre og har nu udgivet et album med den fine, akustiske 'Show Talked Windows'.
 1. Vul Vulpes (EST)
  Estiske Mari-Liis Rebane aka soloprojektet Vul Vulpes kan hurtigt få gang i et dansegulv med sine svært definerbare elektrobeats. Vul Vulpes arbejder ud fra målsætningen om at lave musik, der ikke kan genredefineres, da de musikalske grænser skal være åbne og uidentificerede, idet hendes inspiration altid er i rotation.
 1. White Hinterland (US)
  Indie-pop-sangerinden Casey Dienel, bedre kendt som White Hinterland, har netop udgivet sit andet album 'Baby', og med sin eksperimenterende vokal gæster hun Ideal Bar til maj, men kunne udvide dette års danske koncertplaner med en tur på Roskilde Festival.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også