Kommunikationsforum

Løkkes Berlusconi-branding

I kølvandet på Lars Løkkes skandaler i den seneste tid kommer nu en ny og overraskende oplysning: Venstre har siden 2011 betalt ustyrlige summer til en unavngiven italiener. Kilder inden for det italienske parlament peger på Silvio Berlusconis tidligere spindoktor.
af William Schou
Eller det kunne man i hvert fald fristes til at tro, når man analyserer Venstre og Løkkes krisehåndtering.
 
Berlusconi er uden tvivl den mest skandaleombruste politiker i nyere tid. Fra 1990 til 2014 har han været involveret i mere end 17 forskellige retssager. Lars Løkkes skandaler forløber sig indtil videre kun til beskedne tre. Men han har jo tiden for sig.
 
We can’t fight who you are
 
Utopisk eller berlusconisk
Når man har med politikertyper som Berlusconi og Løkke at gøre, kan spindoktoren gå ad to veje:
 
Den utopiske: Man undskylder, angrer, lover aldrig at gøre det igen og holder det løfte.
 
Vær en 'bigger and badder' Berlusconi-version af dig selv. Hvis du overlever dette, så bliver du urørlig 
 
Den berlusconianske: Bliv ved med at vise, hvem du er – på godt og ondt. Er du til damer, jamen så scor damer, er du til skatteunddragelse, jamen så lav nogle offshore-selskaber. Kan du lide luksus, jamen så flyv på 1. klasse. Er du til lækkert tøj, så køb dig en ny garderobe. Og er du til bilagssager, jamen så hav rod i dine bilag.
 
Med andre ord: Vær en 'bigger and badder' version af dig selv. Hvis du overlever dette, så bliver du urørlig. Én skandale kan ødelægge din karriere, men gentagne skandaler, de giver karakter. Hvis man kan ligge forventningsniveauet så lavt, at man kun kan overraske positivt, så har man fundet opskriften på uendeligt liv i den politiske verden.
 
 
Det er et komplot
Da Berlusconi i 2002 blev anklaget for falsk bogføring, satte det gang i en strategi, som han siden har benyttet sig af, hver gang han har været i modvind. I stedet for at gå ind i sagens substans ændrer han præmissen. Ud fra devisen om, at det bedste forsvar er et angreb, langer han ud mod staten. Jeg er udsat for et komplot, orkestreret af en kommunistisk og korrupt anklagemyndighed, som ingen forståelse har for private erhvervsdrivende i Italien.
 
Lars Løkke har den seneste uge skullet svare på adskillige ubehagelige spørgsmål vedrørende bilag. Forleden dag kom så Løkkes Berlusconi-imitation. Den lød således: 
 
"Det kommer med stor præcision, op til kommunalvalget, op til parlamentsvalget, midt inde i min fødselsdag – jeg tror, selv i den amerikanske mafia, dér styrer man uden om højtiderne i familien og venter med at foretage henrettelser, til sønnen er konfirmeret."
 
Bravo, Lars! De, som er efter dig, er måske ikke kommunister, men de er i hvert fald værre og mere amoralske end den amerikanske mafia  – og så på din fødselsdag, som naturligvis er at anse som en højtid.
 
At komme uden om spørgsmålet, vende angrebet og gøre sig selv til offer. Det formår begge d'herrer.
 
Brug humor
I 2007 kom det frem, at Berlusconi brugte sin villa på Sardinien til at holde haremslignende fester, de såkaldte 'bunga-bunga-parties'. Smukke kvinder, masser af champagne og ikke mindst bunga-bunga ad libitum.
 
Vores egen Lars Løkke viser sin ekstravagance på en lidt anden måde. Her handler det om at flyve på 1. klasse, ryge, hvor man ikke må og selvfølgelig shoppe amok på Frederiksberg.
 
Man skal huske, at både sex og shopping er fuldt lovligt. Men mådehold er nøglen til vælgernes gunst.
 
Jo, du må gerne have sex, men kun med én ad gangen. Og jo, du må gerne købe tøj, men hele Zornings efterårskollektion er altså et par jakkesæt for mange.
 
Men når historien først er ude, så er det tid til at bruge humoren som afvæbnende våben.
 
Samme uge, som Berlusconi blev anklaget for at have betalt en mindreårig for at have sex med ham i sin villa, skulle han uddele legater til nogle særligt dygtige universitetsstuderende. To af dem var smukke og blonde, hvilket fik Berlusconi til at invitere dem til bunga-bunga på live-tv. Løkke holdt forleden en reception i anledningen af sin 50-års-fødselsdag, og i sin tale gav han ved den lejlighed en peptalk til Venstre med ordene: Nu skal vi i arbejdstøjet.
 
Med den afvæbnende strategi signalerer man, at det ikke er så grelt endda. For når man kan lave jokes om en skandale, gør man selve skandalen til en joke.
 
You can’t fight who you are
I 1991 var Krumme-sangen 'Man er som man er' en dansk landeplage, og dens omkvæd har kørt i mit hoved de seneste uger: "Man er, som man er, det kan ikke laves om, man går rundt og ser ud, som man gjorde, da man kom."
 
I 1990, fire år før Berlusconi trådte ind i italiensk politik, blev han dømt for at have løjet under ed om sit medlemskab i en hemmelig loge ved navn Propaganda 2. I 1998, da Lars Løkke var amtsborgmester i Frederiksborg Amt, fumlede han for første gang med bilag.
 
Forkert: Den, der vil være regent, skal ikke nødvendigvis kunne regere sig selv. Læs artiklen her
 
I sidste uge blev idehistoriker Jens Erik Jensen citeret i Information for at sige, at "en kandidat til magten skal kunne regere sig selv, før han kan regere andre". Dertil er der bare at sige, at Berlusconi var premierminister fire gange fra 1994 til 2011, og han er den ministerpræsident, som har siddet på magten i længst tid i Italien, siden republikkens tilblivelse i 1948. 
 
Efter at have fulgt italiensk politik i mange år kan jeg konstatere, at folk af denne støbning ikke ændrer sig. De bliver ved med at ramle ind i skandaler. Det er indgroet i deres DNA, og vælgerne må så vælge, om de vil acceptere det eller ej.
 
Berlusconis æra ophørte sidste år, og han er nu tilknyttet et plejehjem i Norditalien. Om det går samme vej for Lars Løkke, må tiden vise. Men hvis han får lov til at fortsætte i dansk politik, vil jeg med spænding afvente hans næste skandale. Ifølge den italienske drejebog er der i hvert fald flere i horisonten.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også