Kommunikationsforum

Udnyt agurketiden til at få nyt job

Mens agurkerne bliver høstet, medierne koger suppe på de samme historier som sidste sommer, og der kun er sport i tv, skal du så de frø, der kan skaffe dig dit næste job. Her får du tre fif, der kan bruges af både ledige og dem, der har et job, men søger nye græsgange.
Analyser over opslåede stillinger fra jobportalen Jobindex.dk viser, at der årligt fra juni til august er færre opslåede stillinger. De færre stillinger kan især være en udfordring for ledige på dagpenge, der skal søge opslåede stillinger, men det er en udbredt myte, at sommerferien er lig med et jobmarked på otte til tolv ugers bevidstløs siesta. Nok slås der færre job op i denne periode, men det er absolut ikke en grund til at sætte sig med hænderne i skødet.
 
Foto: polfoto.
 
1: Inviter dig selv på kaffe (masser af kaffe)
Den døde sommerperiode strækker sig over op til tre måneder. Men da det er de færreste, der holder mere end tre til fire ugers ferie, så vil der i samme periode også være stille perioder på kontorerne – både hos NGO’er, offentlige myndigheder og i det private erhvervsliv. Det gælder også for de mennesker, der ellers altid har så travlt, at de ikke kan nå at drikke kaffe med nogen som helst – for eksempel dig. Den døde periode bør du udnytte til at kontakte potentielle arbejdsgivere, kommende kollegaer eller mennesker, du bare gerne vil have i dit faglige netværk.
 
For mange vil det være grænseoverskridende at spørge en person, man ikke kender, om personen kunne tænke sig at drikke kaffe med en. Men snart sagt alle undersøgelser peger på, at netværk i højere og højere grad bruges til at besætte job. Det i sig selv burde være argument for at komme i gang. Du skal ikke forvente, at der to timer efter en kaffesamtale tikker en e-mail med en ansættelseskontrakt ind i din indbakke. Men kaffen kan meget vel være dit første skridt på vejen mod dit næste job. Måske ikke hos den, du drak kaffe med, men han eller hun – lad os kalde ham/hende X for lethedens skyld – har også et netværk, og måske er der en i det netværk, der om nogle måneder efterlyser en profil, som X ser lige er dig?
 
Den døde periode i sommerferien bør du udnytte til at kontakte potentielle arbejdsgivere, kommende kollegaer eller mennesker, du bare gerne vil have i dit faglige netværk  selvom det kan være grænseoverskridende at spørge en person, man ikke kender, om personen kunne tænke sig at drikke kaffe med en. Foto: Polfoto
 
Gå direkte til personen
Der er flere måder at få kaffeaftaler i kalenderen. Der er derfor heller ikke én rigtig måde at gøre det på, men følgende fremgangsmåde er som regel effektiv:
Find frem til et par personer, du gerne vil mødes med. Når du laver din research, så noter, om personen er aktiv på Twitter eller LinkedIn. Hvis ja, så kan du skrive dér. Ellers er det bedst at ringe.
 
Foto: polfoto.
 
For rigtig mange vil det være skræmmende at ringe. Men med et opkald får du brudt isen med det samme og undgår spildtid, hvorimod en e-mail kan ligge passivt i en indbakke flere dage eller sågar uger. Er personen på ferie, får du også svar på dette med det samme. Fanger du X på et dårligt tidspunkt, så gør det ultrakort og spørg, om du kan sende en e-mail. X vil uden tvivl føle sig mere forpligtet til at svare hurtigere, når I har talt sammen, end hvis du bare havde sendt en e-mail. I e-mailen præsenterer du dig og skriver høfligt, at du tillader dig at ringe igen inden for et par dage, hvis du ikke har hørt noget.
 
Når du ringer op, så hav forberedt, hvad du vil sige. Din motivation for at ringe skal komme allerede i første sætning. Sørg desuden for, at samtalen indeholder følgende:
  1. En kort præsentation af dig selv med vægt på motivationen for, at du ringer til X og ikke til Y. Er der en i dit netværk, der kender X? Har I mødt hinanden ved et gå hjem-møde, eller har du læst en spændende artikel, X har skrevet på Kforum? Uanset hvad, så sørg for, at der indgår faglig ros. Enten ros noget af personens arbejde, virksomhedens resultater eller noget tredje, der har været udslagsgivende for, at du kontakter X. Ros, men undgå uhæmmet fedteri.
     
  2. En tydeliggørelse af, at du ikke forventer en ansættelseskontrakt. Vis, at du ikke er desperat, men blot har forstået værdien af et udbygget fagligt netværk. Husk, at du (selvfølgelig) også har en masse at byde på, og at det måske er dig og dit netværk, der kan hjælpe X på et senere tidspunkt.
     
  3. Fleksibilitet. Hvem gør hvem en tjeneste her? Selvom det på sigt kan vise sig at være omvendt, så er det i udgangspunktet X, der gør dig en tjeneste. Sig derfor, at du kan mødes, når X kan. Og sørg så for at kunne, når X foreslår, at I skal drikke en kop kaffe sammen onsdag kl. 8 om morgenen, selvom det egentlig er der, du spiller tennis.
Foto: Polfoto.
 
2: Pimp din LinkedIn-profil (endnu mere)
Er du også en af de mange, der langt nede på to-do-listen har stående, at du skal opdatere din LinkedIn-profil? Hvorfor ikke bruge et par regnvejrstimer på at pimpe din profil til all star-niveau? 
 
De dage, hvor LinkedIn kun var noget, rekrutteringsfolk og store internationale selskaber benyttede sig af, er for længst ovre. LinkedIn bruges i dag af mere end en million danskere. Derfor vil langt de fleste arbejdsgivere forvente, at du har styr på LinkedIn – især når man arbejder med kommunikation og formidling.
 
At have styr på sin LinkedIn-profil betyder, at man som minimum har et opdateret CV, et vellignede og professionelt profilbillede og har skrevet en super headline, så du kan opbygge et overskueligt karriere- og kompetenceoverblik, der hvordan du skaber værdi for dit netværk i dine opdateringer. 
 
 
3: Hold ferie (ordentligt) – det giver ny energi og kreativitet
For dem, der har et arbejde, giver det sig selv: To til tre ugers ferie er noget, man ser frem til og ofte også tæller ned til. Men som ledig jobsøgende er det faktisk også vigtigt at holde ferie. For at have overskud til med energi og kreativitet at søge job er det nødvendigt at holde fri fra søgningen. Selvom det lyder paradoksalt, så får mange ledige stress af at være ledige, fordi de hele tiden tænker på det.
 
Praktisk om at holde fri, når du er ledig
Et af de råd, AJKS’ karriererådgivere hyppigst giver mod stress, er, at ledige skal lære at planlægge deres tid. Du skal holde fri fra jobsøgningen. At tro, at du bare kan holde fri, når du først får et job, er en illusion. Du skal holde fri, så du kan lade op og dermed give din jobjagt fuld skrue efter din ferie. Så sørg for at fortælle dine omgivelser, at du holder ferie og derfor ikke gider snakke om jobsøgning. Det er vel også de færreste, der spørger beskæftigede, om de har nogle spændende arbejdsopgaver midt i deres ferie?
 
Jeg arbejder i en a-kasse og mange af de ledige, jeg møder, fortæller, at de har svært ved at give 100 procent slip på jobsøgningen. Men lovgivningen på dagpengeområdet er ret sort og hvidt opdelt. Enten er du til rådighed for arbejdsmarkedet og får dagpenge, ellers holder du ferie og er ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og modtager derfor heller ikke dagpenge. Du kan altså lovgivningsmæssigt ikke kun være lidt til rådighed for arbejdsmarkedet. Enten eller. Vi anbefaler, at du holder ferie – selv en uge vil gøre en forskel.
 
Et af de råd, AJKS’ karriererådgivere hyppigst giver mod stress, er, at man som ledig skal lære at planlægge sin tid og dermed holde fri fra jobsøgningen, så man kan lade op og dermed give jobjagten fuld skrue efter ferien. Foto: Polfoto 
 
Når du så melder, at du holder ferie, skal du også holde ferie. Du skal ikke bruge tid på at kigge jobopslag, pimpe din LinkedIn-profil eller sondere terrænet for faglige netværkskaffedates. Og hvis du ikke kan holde 100 procent ferie, så planlæg, hvornår du tjekker e-mails, og tjek ikke nødvendigvis nye jobopslag dagligt. 
 
Hvis du er i job, og du i løbet af din ferie kan mærke, at du vil gøre en indsats for at få et nyt job i løbet af et par måneder, så sørg for, at det ikke bliver et projekt, der fylder for meget i din ferie. Resultatet af dette vil nemlig være det samme; du vil ikke føle, at du har fået slappet af, og derfor kommer du ikke tilbage på pinden (og til din jobsøgning) med fornyet energi.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu


Læs også