Kunsten at ride på den kollaborerende bølge
Det vrimler med nye buzzwords hos de kommunikative talerør, der er på evig jagt efter den nyeste opskrift på ’det succesfulde brand’. At have fingeren på pulsen og kunne zappe mellem de nyeste tendenser inden for branding er utvivlsomt en fordel i kapløbet om at blive et (for)førende brand. Men hvilke forbrugs- og kommunikationsmæssige udfordringer er det, virksomheder står over for, hvis de skal kunne følge med udviklingen – uden helt at forlade deres oprindelige kerneprodukt og forretningsmodel? Hvad er den hemmelige opskrift på at overkomme udfordringerne?
Disse spørgsmål har været inspirationsgrundlag for kursen i vores speciale. Vores undrende blik har været rettet mod skiftet i forbrugeradfærd og de nyeste kommunikationstiltag, der kan anvendes af virksomheder som knivskarpe våben. I specialet undersøger vi, hvordan filosofien bag collaborative consumption kan udnyttes som et strategisk redskab med et kommunikativt sigte. Vi undersøger sagen gennem et virksomhedssamarbejde med det nye maddelingskoncept, Dinnersurfer.
Af interessante pointer finder vi i specialet ud af, at fænomenet udspringer af en ideologisk tanke, der bygger på fællesskabende og samarbejdende grundprincipper. Vi konkluderer, at virksomheder gør klogt i at anerkende denne udvikling samt det faktum, at forbrugere i dag samles i forbrugsfællesskaber om fælles interesser og passioner - på tværs af politiske, sociale og geografiske forhold. Så virksomheder, der bygger på collaborative consumption-forretningsmodeller, kan med fordel udnytte filosofien bag fænomenet. Fordi dét at være en del af et fællesskab kan bruges af individet som et selviscenesættende element. Den autentiske dimension som findes i mange deleøkonomiske koncepter bliver et stort plus i kampen om at vinde forbrugerens hjerte.
Specialet er skrevet i 2014 af Julie Elina Lipsøe Jørgensen, Julie Cornett og Katrine Skanning, Cand.mag.comm, Aalborg Universitet CPH og blev bedømt til karakteren 12.
Læs hele specialet her