En del af Watch Medier

Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Podcast
  • Søg
  • Log ind
Kommunikationsforumonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Nyheder
  • Analyser
  • Debat
  • Se alle kurser
  • Kurser hos jer
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Se alle jobs
  • Om job på Kforum
  • Podcast
Kforum

Tab og vind med samme tale?

Det blev til endnu en ”midterm shellacking” for Demokraterne og Barack Obama ved det amerikanske midtvejsvalg i tirsdags. Både vindere og tabere måtte på talerstolen på valgaftenen i det faste ritual med taber- og vindertaler.
af Mark Herron
Valgaftenstalen
Situationer og traditioner skaber behov for taler. En valgaften kalder således også på traditionsbunde taler fra kandidaterne. Uanset om de har vundet eller ej, og uanset om de har lyst til at holde talen eller ej. Ser man på genren for valgaftenstaler er der flere ligheder end forskelle på det overordnede indhold af tabernes og vindernes taler. Man skal dog ikke prikke meget i overfladen, før brydningerne viser sig, og særligt kandidaternes fremtoning kan have en afgørende betydning for talens eftermæle.
 
'The Economist' efter midtvejsvalget: Republikanerne har vundet en kæmpe sejr.
 
I en videnskabelig artikel fra 1994 om sejrstaler på valgaftenen giver den amerikanske forsker P.E. Corcoran et godt billede på valgsejrens øjeblik for politikere, hvor han beskriver sejrherren som værende "hæs, beruset af sejr, stolt, og i kamp med at tilbageholde gamblerens delirium." Som modsætning til dette kan man sige, at der indfinder sig en klar og pludselig ædruelighed hos taberen i erkendelsen af nederlaget, en følelse, der hvis den bruges rigtigt, kan bære den tabende kandidat igennem talen der skal holdes. Det er altså en situation, der er fyldt med følelser for både taber og vinder, men et klart hoved er nødvendigt for begge, hvis talen skal lykkedes for politikeren.
 
Fællesstrækkene for valgaftenstalerne kan kort skitseres som havende de seks følgende punkter.
  1. Taberen taler altid først.
  2. Der skal være en formel anerkendelse af enten nederlag eller sejr.
  3. Der skal være en opfordring til samarbejde på tværs af politiske forskelle.
  4. Der skal være en hyldest til det amerikanske demokrati og evnen til at overlevere magt på fredelig vis, hvori modstanderen også roses for sin kampagne.
  5. Kandidatens persona i offentligheden skal ændres fra enten politiker til privatperson for taberen, eller fra kandidat til den politiske rolle for vinderen.
  6. Og endelig skal de mange frivillige, politiske støtter og kandidatens familie takkes, mange gange. Hvis slaget er tabt, fokuseres takken ofte mod en tro og et håb om politisk fremgang for det tabende parti.
 
Talerne i lokalt perspektiv
Lytter man til talerne fra tirsdag aften amerikansk tid, vil næsten alle af dem følge denne liste af punkter. Men at der alligevel er stor forskel på talerne, kan man f.eks. se i senatsvalget fra North Carolina, hvor den siddende demokrat Kay Hagen blev slået af den republikanske udfordrer Thom Tillis.

Kay Hagans tale var kort, og den afgående senator gjorde stort set ikke andet end at løbe de ovenstående punkter igennem med sin drevne sydstatsaccent som mest personlige bidrag. Det eneste sted hvor talen afveg fra skabelonen var med oplæsningen af et digt om styrken ved folket i North Carolina, om det var henvendt til de Demokratiske partifæller i staten, eller om det antydede et større behov for samarbejde kom ikke frem i sammenhængen.
 
Kay Hagans tale. Kilde: C-span.

Ikke overraskende var vinderen i North Carolina senatsvalget, Thom Tillis, mere opstemt og snakkesalig. Hans tale var tre gange så lang som Hagens, og Tillis havde så meget overskud, at han var i stand til at lave sjov med selve talesituationen og prikke til Barack Obamas brug af telepromptere. Ifølge ham selv, gik Tillis nemlig ’off-script’, hvilket havde til hensigt at få ham til at fremstå mere ærlig i øjeblikket. Det blev yderligere styrket ved atTillis også viste humoristisk overskud. Da hans gamle mor f.eks. ikke vil op på scenen, for at blive fejret, opfordrer Tillis i stedet sine vælgere til at friend-requeste moderen, Margi Tillis, på Facebook – ”I vil ikke fortryde det”.
 
Thom Tillis sejrstale. Kilde: C-span. 
 
Talerne i nationalt perspektiv
Der er ikke noget at sige til at kontrasten var så stor mellem den vindende og den tabende kandidats fremtoning i det lokale delstatsvalg. Lidt anderledes forholder det sig med valgets store vinder og taber, henholdsvis Mitch McConnell og Barack Obama. Forholdet mellem deres taler er dog også mere asymmetrisk, da McConnell holdt sin tale på valgaftenen og primært holdt sig indenfor sit eget vellykkede delstatsvalg, mens Obama i stedet adresserede hele midtvejsvalget som sådan i sin tale dagen efter.
 
Mitch McConnell er senatsleder i et skurkagtigt system
Mitch McConnell er blevet et af de centrale ansigter i denne midtvejsvalgkamp, bl.a. fordi det er første gang der har været realistisk udsigt til, at han kunne blive flertalsleder for Republikanerne i senatet. McConnell har også formået at vende nogle af sine mangler – f.eks. en tør persona der er blevet beskrevet som svarende til en smeltet milkshake af amerikanske kommentatorer – til sin fordel. I kontrast til Barack Obamas karismatiske, men uforløste, valgkampagner har McConnell præsenteret sig selv som en seriøs politiker af den gamle skole, der evner at forhandle aftaler på plads fremfor at holde store taler.
 
Mitch McConnell taler til tilhængere ved sejrsfesten. Kilde: Polfoto/Timothy D. Easley.
 
McConnells tale på valgaftenen reflekterer også dette. Talen holder sig tæt til de ovenstående punkter for valgaftenstaler. Hans modstander roses pludselig enormt meget for sin kampagne og for sit politiske mod, og McConnell opfordrer til at man nu skal samarbejde på tværs af politiske partier i Washington. McConnell formår endda at få listet ideen om, at hans sejr repræsenterer 'forandring' ind i talen, på trods af at han har været i Washington i tredive år.
 
Det gennemgående tema i talen er mere traditionelt republikansk med fokus på staten som den store skurk der skal bekæmpes på vegne af det amerikanske folk. McConnell beskriver ”eksperimentet med Big Government som endeligt overstået”. På den måde skaber han også et politisk ekko i sin tale til tidligere politiske ledere som f.eks. Bill Clinton og Ronald Reagan. McConnell stiller sig også i kontrast til Barack Obamas argumenter for større politiske programmer, som f.eks. sundhedsreformen.
 
Barack Obama får det sidste ord i denne omgang
Selvom Barack Obama repræsenterer den tabende side i dette midtvejsvalg, så har han flere fordele som taler i forhold til Mitch McConnell. Da Obama ikke selv var en kandidat ved midtvejsvalget, kunne han vente længere tid med at holde talen, og derved fik han også vinderens position i talerækken. Hans talerposition som præsident giver ham også stadig mere tyngde i medierne, end hvad McConnell har opnået som nyslået flertalsleder i senatet. Denne position brugte Barack Obama i sin valgtale til ikke at lægge sig helt så fladt ned for vinderne, og de vælgere der stemte på dem, som han gjorde det efter 2010 midtvejsvalget.
 
Obamas tale ved midtvejsvalget. Kilde: Youtube. 
 
Selvom Obama indleder talen med de traditionelle punkter, hvor han lykønsker modstanderne for deres sejr, så vender han hurtigt blikket mod blandt andet, det han beskriver som ”2/3 af folket” der ikke har stemt. På den måde underminerer Obama egentlig republikanernes sejr meget tidligt i sin tale. Republikanerne har ikke fået et mandat af befolkningen, da befolkningen har vendt valget ryggen.
 
Obamas andet træk er at tale mindre om valgnederlag i talen og mere om hvad en valgsejr forpligter til. Han lægger altså et låg af ansvar ovenpå republikanernes sejrsrus. Ydermere forbereder han det amerikanske folk på mere uenighed mellem ham selv og kongressen, og at begge parter vil gøre ting som modparten ikke vil bryde sig om, men at der også vil være mulighed for at samarbejde fremadrettet. Med det i mente fremlægger Obama sine politiske mærkesager nok engang. På den måde fremhæver han sin egen rolle som præsident, og han forsøger at gøre sin politik relevant på trods af valgnederlaget.
 
Hvem vinder de næste to år?
Disse forskellige træk ved præsidentens tale viser at Barack Obama formodentlig vil vælge en anden taktik for de næste to år, end han gjorde for årerne mellem midtvejsvalget i 2010 og præsidentvalget i 2012. Hans klare erkendelse af en mere aktivistisk brug af præsidentielle beføjelser, og viljen til at nedlægge veto mod kongressen, kan han slippe af sted med, fordi han ikke er til genvalg i 2016. Det er Mitch McConnell dog heller ikke. Så spørgsmålet er om Republikanernes nye flertalsleder i senatet vil være mere eller mindre imødekommende overfor Barack Obama de næste to år set i lyset af midtvejsvalget.  Talerne om valget lader i hvert fald spørgsmålet stå åbent, når man ser forbi de traditionelle elementer som kendetegner genren.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Dette er en reproduktion af et billede, som Getty Images i januar brugte som dokumentation for, at virksomheden "Stability AI" havde scrapet deres database for op imod 12 millioner billeder. Bemærk det næsten læsbare vandmærke. | Foto: Adobe Firefly
Analyser

AI: Copyright eller right to copy?

Skal AI-værker kunne beskyttes med ophavsret?
  • XAI: Løsningen på black box-problemet eller en ny Pandoras æske?
  • Billedbureau klar med egen AI-billedgenerator


Nyheder

Kommune anklages for at lade sig "hyggesmøre"



Foto: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter


Steffen Hjaltelin, der her ses i 2009, gør comeback i bureau-branchen med en bestyrelsespost i Soundvenue, hvor han skal rådgive bureauet Soundvenue Studio om den daglige drift. | Foto: Valdemar Jørgensen/Jyllands-Posten/Ritzau ScanpixNavne

Bureau-veteran kommer ind i medies bestyrelse


Er en personlig karakterbrist ved at ødelægge din virksomheds omdømme for tid og evighed? Hvis ja, så husk, at karakterbristen er den nye store virksomhedskrise, som rammer alt og alle nu. Det kritiske spørgsmål er, om I vil bakke personen op eller lægge afstand. Og I kan ikke ”gemme jer” bag retssystemet eller det fagretlige system og henvise til, at I ikke har kommentarer, så længe der kører en formel sag. Kilde: Getty Images.Debat

Når karakterbristen er krisen


Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter


  • Skulle de nye SAS-ejere pønse på en navneforandring, er Eva Svavars ikke i tvivl om, at det vil give ballade i Danmark. | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau Scanpix

    Rådgiver: SAS risikerer at blive det næste Irma

    SAS er reddet fra konkurs, og brandet overlever indtil videre. Men der ingen garantier på længere sigt, vurderer partner med speciale i branding og omdømme. 

    For abonnenter


  • Velkommen til den fagre nye AI-verden, hvor demokratiseringen nu er nået til, at vi alle sammen vil blive begunstiget med en personlig AI-concierge. Denne concierge vil erstatte alle websites, søgninger og medier lige om lidt. Google bliver alle websites’ website lige om lidt. Godt nyt for Google. Dårligt nyt for alle websites og alle, der lever af websites. Kilde: Getty Images.

    Google bliver alle websites’ website lige om lidt

    Lige om lidt vil ingen længere besøge websites. Vi vil alle blive i Google for altid. Search Generative Experience er navnet. 

  • Kforums redaktør, Timme Bisgaard Munk, er vært på K-analysen.

    Ny podcast om gyldent håndtryk: "Det er ikke noget, der gavner hverken Torben Möger, Pensiondanmark eller 3F"

    Kforum har lanceret en ny podcast, som denne gang sætter spot på den nu tidligere adm. direktør i Pensiondanmark Torben Möger Pedersen og hans fratrædelsesgodtgørelse på 29 mio. kr.

  • Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Photo: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

    Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs

    Negative udtalelser fra influencere og stjerner med mange fans kan spille en afgørende rolle for virksomheders markedsværdi, hvilket Novo Nordisk oplevede sidste uge. 

  • Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea

    Selvom man i Nordea bliver ved med at ”kommunikere”, at medarbejderne skal være tilbage på kontoret mindst tre dage ugentligt, virker det ikke for alle. 

  • Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

    Ny EU-lov om pressebeskyttelse er kommet et skridt længere

    Indblanding i mediers redaktionelle arbejde skal være ulovligt med European Media Freedom Act. 

    For abonnenter


Læs også

Jens Hjorth-Larsen, CEO i Rud Pedersen, fortæller om ændringer i bureauet og public affairs-branchen generelt. | Foto: PRInterview

Rud Pedersen-fusion viser, hvordan public affairs ændrer sig: "Vi adskiller os på tre måder fra k-bureauer"

For abonnenter



Foto: Joachim LadefogedDebat

Radius-direktør: Politikens Grarup-sag er "uskønt håndteret"

For abonnenter



Oprah Winfreys enorme popularitet kan tilsyneladende påvirke aktiekursen for blandt andre Novo Nordisk. | Photo: Chris Pizzello/AP/Ritzau ScanpixNyheder

Medie: Oprah-bemærkning kan have påvirket Novos aktiekurs


Kommunikation er ikke nok til at lokke Nordea-ansatte tilbage på kontoret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau ScanpixCorporate

Kommunikation er ikke nok til at få alle ansatte tilbage på job i Nordea



Carsten Dilling, bestyrelsesformand i SAS | Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau ScanpixPersontransport

SAS-formand om egen fremtid: "Min opgave er at gøre det her ordentligt færdigt"

For abonnenter



Produktionsdanmark er en hyggelig og uambitiøs havefest, hvor der er plads til og brug for alle. Kilde: Screenshot DI-film.Debat

Når vi rigtigt hygger, kan selv 1+1 blive 11


Job

  • Result & Value driven Engagement Director

  • K-Forum søger journalist

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Student til Realdanias presseteam

  • Erfaren webredaktør

  • Projektkonsulent til mediehus

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • SoMe-redaktør

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

Se flere jobs

Kurser

  • Annoncering på Facebook og Instagram

    Annoncering på Facebook og Instagram

Se flere kurser

Netværk

  • Social medie-ansvarlige

    Social medie-ansvarlige

Se flere netværk

Job

  • Result & Value driven Engagement Director

  • K-Forum søger journalist

  • Lønnet praktikant til Kommunikationsafdelingen

  • Head of Group Marketing & Communication

  • Communication Manager Museum of Evolution, Knuthenborg

  • DFS søger erfaren kommunikationskonsulent

  • Sekretariats- og kommunikationsmedarbejder til forskningsbaseret rådgivning - DTU Food

  • Kommunikationskonsulent til KiAP

  • PR-ansvarlig til internationalt pressearbejde (1-årigt vikariat)

  • Alsidig kommunikatør og skrivende redaktør til Danske Tandplejere

  • Studentermedhjælper til web og digital kommunikation

  • Det Kongelige Akademi søger chef for kommunikation og ledelsessekretariatet

  • SoMe ansvarlige til Knuthenborg Safaripark

  • KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER MED STÆRK BØRNEFAGLIGHED

  • Kommunikations- og medlemschef til Forbrugerrådet Tænk

  • Digital kommunikationskonsulent med speciale i Sitecore

  • Erfaren strategisk kommunikationsrådgiver

  • Intern kommunikationsrådgiver med skarp pen

  • Start din karriere hos RelationsPeople som praktikant

  • Kommunikationschef til Hempel Fonden

  • Dansk Erhverv søger mediechef

  • Kommunikationsrådgiver med stærkt borgerblik til Rudersdal

  • Webmaster til intern og ekstern kommunikation

  • Student til Realdanias presseteam

  • Erfaren webredaktør

  • Projektkonsulent til mediehus

  • SOCIALDEMOKRATIET SØGER EN KREATIV GRAFISK KONSULENT

  • PRESSEANSVARLIG TIL SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET I AARHUS

  • DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN INDSAMLINGS- OG KAMPAGNEANSVARLIG

  • SoMe-redaktør

  • UNICEF Danmark søger indholdsspecialist

  • Digital marketing- og kommunikationsmedarbejder

  • PRESSE- OG SOME-ANSVARLIG TIL FORLAG I RY

  • Kommunikationspraktikant i forårssemestret 2024

  • IUNO søger kommunikationskonsulent

Se flere jobs

Kolofon

Kommunikationsforum
Søg

Sektioner

  • Nyheder
  • Se alle kurser
  • Om kurser
  • Se alle netværk
  • Om netværk
  • Podcast
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Timme Bisgaard Munk

timme@kforum.dk

Tlf.: +45 2557 2132

  • Om Kommunikationsforum

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7171 7425

Annoncering

Jobannoncering

mads@kforum.dk

Tlf.: +45 2087 1887

Job

Abonnement

Prøv Kommunikationsforum gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kforum@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5936

Læs mere om abonnement her

Adresse

Kommunikationsforum

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 7060 5936

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © Kommunikationsforum — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret