Kommunikationsforum

Breaking Bad får baghjul

Den frønnede advokat Saul Goodman har brudt med Breaking Bad-serien og er gået solo. Tag med os ind i en vidunderlig verden af drugs, amatørisme og aggression.
Da vi møder Saul Goodman i begyndelsen af første afsnit af 'Better Call Saul', er han ikke længere Saul Goodman, advokat for Walter White, meth-kongen i 'Breaking Bad' (herefter: BB). Derimod er han en mand på flugt; en mand, der gemmer sig fra det kaos, Walter White satte i gang i slutningen af den serie. Og Sauls egen forudsigelse fra netop sidste sæson af denne nu hedengangne serie er gået i opfyldelse: Han er nemlig bestyrer af en Cinnabon i Omaha.
 
Mød Saul (igen). Foto: Netflix.dk.
 
Et kort øjeblik tror vi, at han er blevet opdaget i sit skjulested, men den farligt udseende mand, der pludselig lurer i hjørnet, kigger ikke på Saul, han ser igennem ham. Det hele er smukt filmet i sort-hvid med 'Address Unknown' med The Ink Spots på lydsporet og ligner i det hele taget begyndelsen på en film instrueret af Louis C.K. Faktisk minder denne version af Saul Goodman enormt meget om den version af Walter White, vi mødte helt tilbage i første afsnit af første sæson af BB; et lidt sørgeligt overskæg, et blik, der ikke just gnistrer af liv - og fornemmelsen af noget for evigt tabt. En mand, der har overgivet sig til livet og nu blot venter på, at døden kommer og befrier ham.
 
Det næste tidsspring tager os helt tilbage, til seks år før Saul overhovedet mødte Walter White. Så der er altså masser af tid at tage af i de kommende sæsoner af 'Better Call Saul'. Men her er Saul Goodman heller ikke Saul Goodman. James McGill er hans navn, og ja, det er en smule forvirrende.
 
 
Omend James rent faktisk er advokat, så bader han mildest talt ikke i succes. Vi åbner med, at han er offentlig forsvarer i en sag med tre unge mænd, der har haft kønslig omgang med et afsavet hoved. Behøver jeg sige, at den sag ikke falder ud til hans fordel? Hans kontor befinder sig i fyrrummet bagerst i den type forretning, hvor asiatiske kvinder ordner hvide kvinders negle. Hans bil er en gennemrådden Suzuki Esteem - esteem som i agtelse - hvilket James McGill ikke får meget af. I øvrigt en bil, der ifølge James selv kun er 500 dollars værd, hvis man putter en 300 dollars luder ind i den.
 
Saul Goodman og Walter White i Breaking Bad. Foto: Netflix.dk.
 
McGill mødes med et ægtepar, som han meget gerne vil have som klienter, og det selvom de tilsyneladende har stjålet 1,6 millioner dollars fra den virksomhed, manden arbejder hos. Men konen ser igennem McGills billige tricks og endnu billigere jakkesæt og afviser ham; hun ved, at de får brug for en bedre advokat end ham.

Samtidig hjælper James sin storebror, Chuck, der også er advokat, men for tiden er på en form for orlov på grund af nogle omstændigheder, der ikke bliver lagt helt klart frem. Tilsyneladende har det noget af gøre med, at Chuck er blevet en smule skør og nu helst ikke bevæger sig uden for en dør: Han er bange for elektromagnetisme. Men han skal nok få det bedre og komme tilbage på arbejde, siger han, hvorfor der ikke er nogen grund til at sælge hans 17 millioner store andel af det yderst succesfulde advokatfirma, han er partner i. Selvom James på det nærmeste tigger ham om det.

Et lidt spøjst udseende tvillingepar forsøger at snyde James for nogle hundrede dollar, ved at den ene skateboarder sig op på hans kølerhjem og påstår at have brækket benet. James, der jo er professionel løgner, gennemskuer hurtigt de to jubelamatørers fidus og hverver dem til at lade sig køre ned af det ægtepar, James tidligere prøvede at blive sagfører for. Det går naturligvis på ingen måde, som det skal, og James befinder sig pludselig i den forkerte ende af en meget stor revolver.
 
Det er ingen mindre end drug kingpin Tuco Salamanca, der har våbenet rettet mod ham. Hvis man ikke kan huske, hvem han er, så kan jeg fortælle, at han er en lettere anspændt herre med en meget kort lunte, som Walter White gjorde forretning med i løbet af første sæson af BB – i øvrigt en forretning, der havde konsekvenser for resten af serien. Skal vi bare sige, at ham har man ikke lyst til at løbe ind i.
 
Bob Odenkirk har endelig fået sit store gennembrud, og det er mere end velfortjent. Foto: Netflix.dk. 

Så sker der dit, og så sker der dat, og det er alt sammen virkelig underholdende og velskrevet, men det må være nok referat for nu.
 
Der er naturligvis et væld af referencer til BB; en Cadillac DeVille, der er nøjagtig magen til den, Saul har i BB, en adresse på en check, der gør James McGill til noget nær nabo til Gael Boetticher, som var den kemiker, der midlertidigt overtog Walter Whites job i BB. Der er den blå tape, der holder James' forrude på plads, som det også jævnligt skete for Walter i BB. Der er Mike Ehrmantraut, hitman og bodyguard, der i 'Better Call Saul' indtil videre simpelthen arbejder i parkeringsbåsen ved retsbygningen. Der er, som tidligere nævnt, den evigt skræmmende gangster Tuco Salamanca. Og sidst, men ikke mindst kan jeg kun forestille mig, at den skønhedssalon, som Saul i BB prøver at overbevise Jesse Pinkman, Walter Whites partner, om, vil være det perfekte sted at få hvidvasket penge, er den samme skønhedssalon, James McGill i nærværende serie har kontor i.
 

Der er sikkert mange flere referencer at komme efter, og det er da også nogenlunde underholdende at grave de her ting frem, men vigtigst af alt er det, om 'Better Call Saul' kan stå på egne ben. For som James' bror Chuck siger til James: ”Vil du ikke hellere opbygge din egen identitet frem for bare at ride med på en andens bølge?” Jo, tak.

'Better Call Saul' skal leve sit eget liv uden at være afhængig af BB. Bevares, det er jo altid muntert at smide en reference ind her og der, og selv Walter White kommer da utvivlsomt til at kigge forbi en enkelt gang – det ville næsten være dumt andet, men nye seere skal naturligvis kunne være med uden at kende hele arven. Og det kan de også sagtens.
 
Hovedrolleindehaveren, Bob Odenkirk, har endelig fået sit store gennembrud, og det er mere end velfortjent. Jeg har fulgt ham siden 1995, hvor jeg så ham i 'Mr. Show with Bob and David' sammen med en anden dygtig komiker, David Cross. Sidste år kunne man se ham i tv-serien 'Fargo' baseret på filmen af samme navn. Her spillede han den lidet kompetente politichef i byen, Braynerd. Og så var han naturligvis Saul Goodman i BB.
 
Better Call Saul-trailer.

Der har altid været en fornemmelse af respekt for den originale idé hos Odenkirk, i hvert fald når han er med til at styre båden, og det er han i 'Better Call Saul'. Han står som medproducer på alle 10 foreløbige afsnit. Oversat til dansk betyder det, at han er til stede i writer's room, hvor afsnittene bliver banket ud, og ideer springer op og bliver banket ned i ét væk, indtil man sidder med en hel sæson tv, man så skal ud og skyde. Og det er da også oplagt at have en så erfaren forfatter som Odenkirk, der faktisk har skrevet for tv siden 1990, med på holdet. Derudover er serien skabt af Vince Gilligan, der jo var ophavsmanden til BB, og Peter Gould, der også var medforfatter på samme serie. Derved burde enhver frygt for et fald i kvalitet være gjort til skamme.
 
Seriens stil er ret meget sin egen. Selvom de skæve vinkler fra BB stadig er til stede, er der i 'Better Call Saul' plads til lange indstillinger og endnu længere pauser, men det kan også sagtens gå stærkt, når det er nødvendigt. I andet afsnit bliver vi desuden præsenteret for en nærmest munter arbejdsmontage, der direkte refererer teaterinstruktør/koreograf Joe Gideons morgenritual i 'All that Jazz' fra 1979; ”It's showtime, folks!” Det er ikke den eneste film fra 1970'erne, der bliver refereret i de to afsnit, og flere må være på vej.
 
”Men skal jeg se 'Better Call Saul'?” spørger du måske. Ja, det skal du, for på trods af at 'Better Call Saul' skylder BB sin ganske eksistens, kan den sagtens stå på egne ben. Det er ikke bare mere af det samme, vi har en ny skæbne med en helt anden familiedynamik og nogle andre ambitioner og motiver.
 
Har du problemer med kedelige tv-serier? Better Call Saul! Kilde:Netflix.dk. 

Så der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg ser frem til at følge den videre rejse ind i James McGills/Saul Goodmans videre skæbne. Og det endda selvom jeg vist nok godt ved, hvordan det ender...Eller gør jeg nu også det?
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu


Læs også