Kommunikationsforum

Gøgl, fadbamser og desperation

Vi ved det godt. Vi ved at DF vandt valget suverænt, at Thorning tabte på teknisk knockout og ikke mindst at Løkke både tabte og vandt på en gang. Det ved vi, men nu er det tid til at kigge på hvem der vandt og tabte i det store billede.
VINDERE
 
Komikerne
Min profession er de sande vindere af valget. For fire år siden måtte vi sige farvel til ikke bare Krarup og Langballe, men også den ellers så komisk stabile Naser Khader, og det var hårdt. Det kunne mærkes på pengepungen. Men nu har vi blandt andet fået en klimabenægter i folketinget, Martin Henriksen kan blive minister (måske for skiltning i supermarkeder) og så er Alternativet kommet ind. Jeg synes det er helt urimeligt at afskrive Alternativet som gøglere – på samme måde som man, når man kalder DF for landsbytosser glemmer de virkeligt dygtige politikere der sidder øverst i organisationen. Men de er også gøglere, så vi ved, der kommer til at komme forslag, vi kan tage nærmest ordret og bruge.
 
En anden måde for komikere at vinde på: Gå ind i politik for et populært parti.
 
Men vigtigst af alt er Naser Khader kommet tilbage. En stemme på Naser Khader er komikerens svar på at købe DONG for en slik af staten: money in the bank. Khader er sjov når han starter partier, når han er i partier, når han forlader partier og ikke mindst når han styrer partier mod undergangen med en driftsikkerhed der ville få selv kaptajnen på Titanic til at sige: ”nu stopper du!”
 
Twitter
Twitter er stadig mere et sted hvor mediefolk, politikere og journalister klapper hinanden på ryggen, end stedet hvor almindelige danskere læser med, men Twitter er alligevel en klar vinder. Eller, jeg er blevet retweetet en hel masse under valgkampen, og det er godt nok til mig. Men samtalen på Twitter gjorde også de ellers lidt kedelige TV-dueller til et festfyrværkeri af passivt-aggressiv tilsvining, perfiditeter og satiriske stikpiller. Det var næsten som et afsnit af X-Factor hvor råbene om ”de synger falsk!” bare var erstattet med ”nu afbryder hun igen!”.
 
 
 
Kommentatorerne
Det tætte løb i meningsmålingerne gjorde at der var arbejde nok til en horde af kommentatorer. De kunne fortælle at Alternativet aldrig ville komme ind, at Venstre ville sætte en slutspurt ind og at det ville blive et helt ekstremt tæt løb som i hvert fald ikke ville være de facto afgjort efter bare få procent af stemmerne var talt op. Men kommentatorernes mangel på træfsikkerhed var ikke deres største bedrift. Nej, det var at de alle behændigt undgik at nævne en vigtig detalje i de daglige meningsmålinger: nemlig at den statistiske usikkerhed næsten uden undtagelse var større end de udsving der retfærdiggjorde kommentatorhærens helt ublu mængde af skærmtid.
 
Kommentatorerne blev ægte vindere. Ill.: Davidson Grafik.
 
Lars Barfoed
Nej, han kom ikke i Folketinget, og ja, hans parti blev smadret. Brian Mikkelsen blev ved med at sige at Konservative ”har de afgørende mandater”, men han kunne lige så godt med pibende musestemme have sagt: ”Hør hvor vi buldrer!”. Alligevel er Barfoed en klar vinder fordi det viste sig at det sagtens – sagtens – kunne gå værre end da han var formand. Hvis jeg var Barfoed ville jeg lave en Bendt Bendtsen og vende hovedet mod syd og grine hele vejen mod Europa-Parlamentet.
 
 
TABERNE
 
Flygtningene
Jep, de tabte. Big time. Men det gjorde de sådan set allerede et par dage inde i valgkampen da det blev klart at Løkke og Thorning ville kappes om hvem der kunne være mest ligeglad med den største flygtningekatastrofe siden 2. Verdenskrig. Venstre har lovet at sænke udviklingsbistanden til FNs minimumssats og mere end antydede også at de ville få 100.000 færre flygtninge til at komme til Danmark end Thorning ville kunne.
 
Og når de nu næppe kan stoppe krigen i Syrien bare ved at sende frihedsministeren derned, så er der vel kun bådsabotage og flygtningelejre i Kenya tilbage.
 
Flygtningene blev (igen) de store tabere.
 
Henrik Sass Larsen
Sass Larsen lavede et kort, men allerede legendarisk interview med DR hvor han helt åbenlyst var spritstiv. Det var utroligt sjovt, men også dejligt ærligt da han sagde at de, hvis de ikke fortsatte i regering, måtte sætte sig ned og tænke det igennem, og at det nok ville tage noget tid.
 
Henrik Sass blev interviewet midt i valgfesten.
 
Men det der gør Sass Larsen til en taber er at valget var en aften som virkeligt splittede befolkningen. Så vi havde brug for noget at kunne samles om på tværs af blokke, og lur mig om ikke Henrik Sjus Larsen-memes bliver det oplagte valg.
 
Forfatterens egne kommentarer. Original af Mads Nissen, Politiken.
 
Ask Rostrups søjler
Det var tydeligt at se at Ask Rostrup var meget begejstret for det der med at kunne projicere valgresultatet op på selve facaden af Christiansborg. Og fikst så det ud, men de var næsten ikke til at afkode, og dermed helt spild af tid. Men for første gang under hele valget greb jeg mig selv i at tænke at en hurtig analyse fra en politisk kommentator ville være helt rar.
 
Komikerne 2
Vi tabte også. For hvis DF kommer i regering er det slut med paragraf 20-spørgsmål om for eksempel hunde, og det er altså ret ærgerligt for os komikere. Men endnu mere trist er det at Mads Holger ikke ser ud til at være kommet ind. Jeg havde en klar forventning om at jeg ikke engang behøvede skrive jokes om ham som politiker, men bare kunne tage noter. Se for eksempel denne her fabelagtige liste:
 
Men i det mindste kan vi trøste os med udsigten til fire år med Henrik Dahl. At han blev valgt bliver min bankrådgiver glad for.
 
Sydjylland lever - og Henrik Dahl kom i Folketinget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også