Kommunikationsforum

Den bedste plan er ingen plan

Vi vælger mere og mere nichet, hvad vi laver, hvordan vi laver det, hvad vi indtager, hvem vi taler med, hvilke nyheder vi hører, og hvilke bøger vi læser. Hold så op med at planlægge dit liv sønder og sammen.
af Christine Lind Ditlevsen
Livet er i sin natur uforudsigeligt, og det er det, mennesket ikke har fattet. Nogle vil hævde, at det er det, der adskiller menneskerne fra dyrene; at vi kan strukturere vores tid, sætte formel på vores handlinger og se fremtiden for os. Ja ja, men det har taget overhånd.
 
Her kommer derfor en ode til slapperen – eller alle dem, der bare ikke strukturerer deres liv så helvedes meget. Well, ode og ode, lad os bare indrømme, at det selvfølgelig er en helt igennem tilrettelagt liste, vi alle sammen bør følge, hvis vi vil være mindre stringente, planlagte, forudsigelige og strømlinede. Og det vil vi, for vi savner muligheden for at sige: "Jeg føler mig heldig".
 
 
1. Lad være med at høre Spotify
Når du hører Spotify, hører du nemlig kun det musik, du ved, du kan lide – eller det musik, Spotify mener, du kan lide. Selv når du browser, styrer du selv genren.
 
Stop det, og tænd for radioen. Og pris dig lykkelig, fordi du hører om en fugl, du ikke troede eksisterede, et lækkert track fra et band, du aldrig havde hørt om, eller en reportage om colombianske tomatplukkere i USA (ja, uforudset socialrealisme kan være interessant). 
 
 
 
2. Hold op med at tælle dine skridt
Din kondidims på håndleddet er en sjov gadget, men når du er holdt op med at beundre teknologien, hvad er der så tilbage? Skyld, følelsen af at være overvåget og en Excelbevidsthed, der konstant deler dit liv ind i kalorieforbrænding, distancer, skridt og søvn.
 
Smid armbåndet væk, og sæt dig op på din cykel. Kør ned til bageren, køb den sidste flødeskumskage, og glem kvantiteten et øjeblik, mens du guffer den i dig. 
 
 
 
3. Drop Rejseplanen
Du skal med toget og bagefter med bussen. Du dør ved tanken om, at du skal spilde et kvarter på at vente på din forbindelse videre, og derfor bruger du Rejseplanen hver eneste gang, du skal med offentlige transportmidler.
 
Her er, hvad du skal gøre: Gå ned og tag toget. Tak dit held, hvis du kun skal vente to minutter på at komme videre med bussen. Eller nyd den luksus det er at have et kvarter for dig selv, hvor du ikke skal en skid.
 
 
 
4. Lad være med at planlægge din weekend sønder og sammen
Endelig weekend! Du skal i fredagsbar og så ud med vennerne, lørdag er der havedag, Føtex-storindkøb og middag med Kathrine og Jesper. Søndag har du lovet dine (søstres) børn at gå i zoologisk have, bilen skal vaskes, og du skal også lige have forberedt noget til mødet mandag morgen.
 
Lad så weekenden være. Den har ikke gjort andet end at give dig frihed. Aflys alle dine aftaler, og svøb dig i de lange timer uden planlagt aktivitet. Se, hvad de bringer.
 
 
 
5. Luk Facebook
Har du lagt mærke til, at du næsten altid er totalt enig med dine Facebook-venner? I går i byen samme steder, stemmer på samme fløj og slår de samme citater op, når en rockstjerne dør. I er også næsten lige gamle.
 
Drop Facebook, og hvis du er bange for det, så få nogle nye venner IRL. Nogle, der ikke ligner dig det mindste. Og nyd det uforudsigelige i deres valg, deres formuleringer og deres livsstil. Inspiration kommer uventede steder fra.
 
 
 
6. Stop administrationen af dine børn
Freja går til dans om mandagen, til guitar om onsdagen og til svømning om fredagen. Tirsdag er mormordag, og torsdag er der biblioteksdag. Den første lørdag i måneden er der Børnebio, hver efterårsferie er der ridelejr, og vi må ikke misse porcelænsmalingen og den lokale byfest med varme pølser og hoppeborg.
 
Hold op med at time manage alle dit afkoms vågne timer. Ingen børn har overblik nok til at stoppe sig selv fra at ville gå til en ting hver dag. Det er dit job at lære dit barn, at livet eksisterer, selvom man ikke planlægger noget som helst.
 
 
7. Hold op med at styre dit kærlighedsliv
Din søgning efter (sex)partnere er præciseret ned i mindste detalje. Profileringen er total; alt, hvad der ikke ligner dig eller dine idealer, er sorteret fra på portalen. Styring og kontrol lader til at være næsten lige så vigtigt som kærlighedstrangen.
 
Alle har gået i skole, de fleste har et arbejde, og rigtig mange har en fritidsinteresse. Det er ikke umuligt at møde én IRL. Man havde også kærester, elskere og dates før smartphonen. Ja ja, desperationen, års tørke etc., men tilgiv livet dets uforudsigelighed, og se, om det ikke kan lade sig gøre at blive tilfreds uden om den planlagte lykke.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også