Kommunikationsforum

Underwood 4.0

House of Cards er tilbage og Frank Underwood for President er vanen tro ikke uden blodsudgydelser på vejen. Valgkampen er skudt i gang, og på mange fronter er sammenligneligheden med de virkelige primærvalg slående. De moralske skrupler er fejet under gulvtæppet - vurdér selv om serien overgår virkeligheden, eller om det er den anden vej rundt?
He tried to slay a dragon and missed the mark. Now he gotta face the fire - Frank Underwood
He tried to slay a dragon and missed the mark. Now he gotta face the fire - Frank Underwood
af Jakob Sand Kirk
Som en anden Die Hard 4.0 får fjerde sæson af House of Cards-serien tilbage på sporet. Med frække replikker, lidt moderne teknologi, masser af slemme fyre og nogle ganske ressourcefulde kvinder, føler man sig igen hjemme i det velkendte univers - dog med et nyt, mørkere lag fernis.
 
 
I denne sæson er der dømt valgkamp på alle parametre. En valgkamp og kampagne, der til forveksling nærmer sig den, der foregår i den virkelige verdens USA for tiden. Se siden for Frank Underwoods valgkamp her.
 
Donald Trump for President 2016
 
Same same but different. 

Frank Underwood for President 2016
 
Anything for America
 
They say we get the leader we deserves. I think America deserves Frank Underwood. And in your heart you know I am right.
- Frank Underwood, kampagnevideo
 
Valgkampen er i højeste gear. Valgkamp. Som i ordets sande betydning tager alle midler i brug. Denne gang er standardværktøjskassen - mord, afpresning og karaktermord - udvidet med Big Big Data. Samtidig er kampen rykket helt ind i The Underwoods alliance.
 
Krydret med den internationale magtkamp med Rusland, terrorisme og surrealistiske drømme, hvor fortidens spøgelser vender tilbage, føjes der endnu et lag til House of Cards' kyniske univers. Selvom talerne i underholdningsværdi slet ikke står mål med dem, vi i disse dage ser i den amerikanske valgkamp, er det underholdende, inciterende og provokerende.

Men fantasien overgår ikke virkeligheden.
 
 
Frank Underwoods valgvideo er klippet sammen med sekvenser fra serien.
Det er tankevækkende og har da også givet anledning til alternative versioner, her med The Donald:
 
 
Big Big Data - søgestatistik og tankespin
 
But I have an even bigger gun. It’s called the NSA. I can see you, and I can use what I see to rig this election.
- Frank Underwood, kampagnevideo
 
Underwoods republikanske modkandidat Conway tager et nyt våben i brug - søgemaskinen Pollyhop, en slags korthusets google. Pollyhop kan “manipulere, hvad folk søger efter, de kan kontrollere, hvad folk ser. De kan tvangsfodre kandidatens navn og image til sagesløse vælgere.” Selv med en blødere tilgang kan Pollyhop tracke brugernes søgninger, deres håb, drømme og frygt. I hænderne på en kynisk politiker er det en pistol.
 
Præsident Underwood afslører dog den rygende pistol og finder selv en kanon frem - staten har trods alt sådan stort set magtmonopol.
 
You know what fascinates me about guns? You pull a trigger and bang, a bullet explodes out faster than the speed of sound. And if you are on the wrong end of that bullet, why, it hits you before you even hear it.
- Frank Underwood
 
HoC-datakampen afspejler virkelighedens kamp om data og algoritmer. Clintons toprådgiver Mark Penn forfinede analysen af microtrends. Obama tog det til det næste niveau med individuel targeting af alle amerikanere i sit Victory Lab.
 
Siden har republikanerne kæmpet hårdt for at komme foran. Og allerforrest er måske Ted Cruz? Demokraterne har også haft deres datakrig i denne valgkamp. Hvem ejer databaserne, der bygger på Obamas sejre?
 
Men tag nu ikke fejl. Det er ikke ulovligt. Alle data er til salg. I hvert fald i USA. Men det er jo heller ikke sådan, at det er tilfældigt, hvad der dukker op på din Facebook eller i din googlesøgning her i Danmark.

Læs mere på Kforum.
 
Et par banale eksempler fra den seneste danske valgkamp, hvor partier bruger dine præferencer til at målrette reklamer.
 
Kynikernes kærlighed
 
I’ve been my husband’s partner in marriage for 29 years. Now, it’s time for me to be his partner in the White House for the next four.
- Claire Underwood
 
If we’re gonna go beyond marriage, let’s go beyond it - Frank Underwood
 
Frank og Clair Underwood er i sæson fire i en ægteskabelig krise.
 
I denne sæson er magtdansen for alvor rykket helt ind i seriens centrale alliance - Frank og Claires livsprojekt mod magtens tinder. Den kyniske søgen efter magt har drevet dem mod hinanden. Så stærkt at Claire trodsede sin mor og skubbede hende fra sig. Men var det kærlighed til hinanden eller kynikerens skiftende kærlighed til magtens mål, der bragte Frank og Claire sammen? Og var det den svigtende tro på projektet - på alliancen - der svækkede kærligheden i slutningen af tredje sæson? Eller var det kærligheden til hinanden, der først blev svækket, som så ledte til en svagere alliance?
 
I hope she comes out of her tree before I have to bring out my axe - Frank Underwood
 
Det er ikke kun internt i ægteskabet, at Frank Underwood er presset. Fra ydre kanter er den republikanske præsidentkandidat Will Conway en direkte trussel for Frank Underwood i kampen om præsidentembedet. Spørgsmålet er da, om den kyniske kærlighed mellem Clair og Frank kan udstå kernefamilie-billedet af Conway-parret?
 
The Family Conway - en lidt større familieidyl end hos hr. og fru Underwood. 

Magtparrets krig og kærlighed har været et gennemgående tema i serien. Men nu er det helt fremme som drivende faktor, krydret med Conwayparrets modsatrettede alliance - og de har alt; ungdommen, børnene, twitterkontoen. Men er de villige til at gå hele vejen? Parallellerne til de mere konspiratoriske udlægninger af Clintonparrets historie er åbenlyse.
 
Clintonparret. Storhed og svigt. Foto: Polfoto/RON SACHS & SUSAN WALSH
 
Faderens synder
Virkeligheden overgår fiktionen. På de fleste punkter er det - formentligt - ikke tilfældet med HoC, men der er dog undtagelser. Talerne og debatterne er ret kedelige i serien i forhold til hvad Trump, lille Rubio og Ted Cruz kan præstere af fornærmelser.
 
Now, I can´t force you to see reason. But I will not allow you to become dangerous - Frank Underwood 
 
I sæsonens tredje afsnit offentliggøres et billede af Frank Underwoods far med et Klu Klux Klan-medlem. Det skaber krise. Underwood taber et primary, og han bliver skubbet ud i forklaringer og bortforklaringer.
 
After a dog bitten you, you either put it to sleep, or you put a muzzle on itFrank Underwood

Virkeligheden overgår sågar fantasien. I 1927 blev Donald Trumps far arresteret i en stor Klu Klux Klan-demonstration i New York. The Donald slår det til side, og nedværdiger sig end ikke til at kommentere på det. Det synes, som om al politisk logik er slået fra -  og i en sådan grad, at end ikke HoC-forfatternes kreative pen kunne opfinde så skævt et plot. Det ville simpelthen virke urealistisk. The New York Times skrev i 1927 om episoden med Fred Trump.
 
Billeder fra KKK-marchen i 1927 hvor Donald Trumps far blev arresteret. Fra The Washington Post.
 
Overgår virkeligheden House of Cards?
Parallellerne mellem den nye sæson House of Cards og den nuværende valgkamp i USA er slående. Talerne er der, citaterne er der, og intrigerne er der. Du kan imidlertid selv se efter og bedømme, hvem der leverer den bedste underholdning. Det bedste sceneshow.
 
Er det den fiktive historie, der overdriver virkeligheden, eller om det, den anden vej rundt, er virkeligheden, der overgår fiktionen? 
 
Et par af Frank Underwoods bedste citater. Fjerde sæson byder heldigvis på flere af slagsen. 
 
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også