Kommunikationsforum

Minister for Facebook-svineri?

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen havde knap tiltrådt sit embede, da han blev hovedpersonen i en shitstorm på Facebook, forårsaget af en nedladende statusopdatering om Ida Auken og hendes familie. Rasmus Jønsson kikker på regeringens Facebook-krise.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens Facebookopslag skabte en shitstorm. Polfoto/Line Ørnes Søndergaard
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens Facebookopslag skabte en shitstorm. Polfoto/Line Ørnes Søndergaard
af Rasmus Jønsson
Kunne der oddses på, om en af venstreministrene vil udløse en krise eller shitstorm, når vedkommende logger ind på Facebook, vil det nok ikke give pengene mange gange igen. For de sociale medier må efterhånden betegnes som en af regeringens værste fjender.
 

Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 23. februar 2016
 
Løkkes gigantkrise med De Konservative udsprang af en opdatering på Facebook og Twitter et par minutter over otte en stille tirsdag aften.
 
 
Lars Løkke Rasmussen under krisen med Konservative. Polfoto/Miriam Dalsgaard.
 
Præcis 13 dage efter blev det så den nyudnævnte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der kom ud i en grim shitstorm på Facebook, efter at han havde skrevet en nedladende statusopdatering om Ida Auken og hendes familie. Shitstormen flyttede sig hurtigt over i de redaktionelle medier, og dermed havde den nye minister fået den værst tænkelige start i sit nye embede.
 
 

Sidder med smil på læben og glæder mig over, at Ida Aukens tid som miljørelevant politiker er omme... Ikke mindst, når...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016
 
Løkke og Lunde Larsen er ikke alene om at komme i uvejr på de sociale medier. Dagen efter terrorangrebet i Paris måtte udenrigsminister Kristian Jensen også trække en upassende Twitter-besked tilbage, en manøvre han dog havde en del erfaring med.
 
Kristian Jensens (nu slettede) tweet.
 
Det store spørgsmål er, hvordan det gang på gang kan lykkes at ramme så skævt på de sociale medier, at det får udløst en folkelig storm. Umiddelbart vil Facebooks hårde hunde nok ikke mene, at Esben Lundes opdatering var værre end så meget andet, man støder på i den ofte hårde debattone, der er på de sociale medier.
 
Mangel på dannelse
Men nærstuderer man Esben Lundes Facebook-opdatering og de kommentarer, den har udløst, er den helt gal på flere områder. For det første klæder det ikke en minister så åbenlyst at gå efter manden frem for bolden. Bare Esben Lundes indledning: ”Sidder med smil på læben og glæder mig over, at Ida Aukens tid som miljørelevant politiker er omme”, virker skidt på mange.
 
Hvorfor gå så hårdt efter personen frem for det politiske indhold? Det er de færreste mennesker, der får sympati med en afsender, der så åbenlyst fryder sig på andres bekostning. Det handler helt banalt om dannelse og god opførsel, og når man sidder som magtfuld minister er forventningerne om ordentlighed selvfølgelig høje. 
 
 

Måske var tonen en anelse for hård i mit opslag i aftes - det vil jeg gerne beklage. Men jeg blev stærkt forundret over...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016
 
Sætningen: ”hvor er det også skønt for dansk miljø- og fødevarepolitik, at endnu en Auken er kørt ud på et sidespor af vælgerne”, hvor Esben Lunde tydeligvis henviser til afdøde Svend Auken, får åbenlyst også mange til at se rødt. Igen er ministeren uden format og respekt. Og Svend Auken havde med garanti stadig kæmpet for miljøet, hvis han havde levet – det handler ikke om, at Svend Auken var kørt ud på et sidespor af vælgerne, men om en tragisk kræftsygdom! 
 
 
Fuld af negative vibes
Hele Esben Lunde Larsens statusopdatering er gennemsyret af en tankegang, hvor det handler om med størst mulig brutalitet at smadre løs på sine modstandere for så at høste lidt opbakning og likes fra sine venner. Men det er en kommunikationsform, der efterhånden kun er et meget lille publikum til, og da hele landet læser med, er det en kommunikation, der skaber ballade, og som også er med til at forøge den i forvejen tårnhøje politikerlede.  
 
Derfor virker det heller ikke særlig attraktivt på den brede offentlighed, da Esben Lunde Larsen et par dage før han overtog sit nye ministerium fejrede vedtagelsen af landbrugspakken på Facebook med en opdatering, hvor han igen som en fanatisk prædikant jublede over, at det var slut med ”miljøtyranniet” fra miljøorganisationerne og venstrefløjen. Igen en opdatering, der var skrevet så meget på negative vibrationer, at man skulle være helt inde i DNA’et på Bæredygtigt Landbrug for at ”synes godt om”.
 

Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har v...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 25. februar 2016
 
De fleste havde nok håbet, at landbrugspakken var lavet med et andet formål end en vendetta på sine politiske modstandere. Og selv langt inde i de borgerlige rækker er der bekymring for de voldsomme miljø- og klimaproblemer.
 
Borgere, der går op i rent drikkevand og i at efterlade et sundt miljø til vores efterkommere, bliver i 2016 ikke opfattet som miljøfanatikere - det er helt almindelige mennesker med en sund fornuft. Og indlejret i deres sunde fornuft ligger også en tro på, at landets ministre - om de så er røde eller blå - udviser en vis form for pragmatisk tilgang til folkestyret og ikke bare hopper op på traktoren og spreder gylle over alle, der er det mindste politisk uenige.  
 
Bundlinjen er fyldt med møgsager
Hovedårsagen til Esben Lundes shitstorm skal findes i dårlig dømmekraft. Og det var også mangel på dømmekraft, der fik Løkke til at true med valg, hvis Søren Pape ikke rettede ind. Da regeringens krise med De Konservative startede, var der flere eksperter og analytikere, der var imponerede over statsministerens brug af sociale medier. Særligt hans måde at sætte dagsordenen imponerede.
 
 

Tænk sig - en pris for noget godt...Om 10 minutter, kl. 18.10, får jeg på TV2 News prisen som årets politiker på de...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 23. december 2015
Lars Løkke blev i 2015 kåret som "Årets politiker på de sociale medier" for sin flittige brug af Facebook. 
 
Løkke er skam ofte også god på de sociale medier, men i det konkrete tilfælde var det intet mindre end en katastrofe, han leverede. Løkke kunne have kastet en flaskepost i Nyhavn og opnået samme effekt. Hvis en statsminister som et lyn fra en klar himmel truer med et valg, vil det altid rydde den politiske dagsorden. Og er han efterfølgende ikke kontaktbar i 16 timer, vil det selvfølgelig larme maksimalt.
 
Paradoksalt nok er ministre som Lars Løkke, Esben Lunde og Kristian Jensen ofte dygtige til at bruge de sociale medier, hvor de f.eks. både er transparente i forhold til deres arbejde, bruger medierne til at understøtte mediesager og inviterer folk med back-stage. Men alle de anstrengelser er ligegyldige, når bundlinjen er fyldt med møgsager udløst af skidt dømmekraft.  
-
 
Rasmus Jønsson er partner i kommunikationsfirmaet New Deals og tidligere spindoktor for transportminister Magnus Heunicke (S)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også