Kommunikationsforum

Alternativets alenlange tømmermænd

Alternativet ved tilsyneladende ikke, hvad det skal være - udover alternativt. Uffe Elbæk er seriøst god til at vinde - men vildt dårlig til at have vundet. Det ligner den klassiske iværksættermur, der rammer, når det fede projekt bliver til virkelighed og hverdag.
Det, der kendetegnede projektkulturen, sådan som den så ud fra midt-firserne og ti år frem, var en særlig evne til at igangsætte, etablere og sætte skibe i søen af meget forskellig karakter - og næsten alle med en mere eller mindre skjult politisk dagsorden. Man kan fra metropolen nævne Next Stop-bevægelsen, der i alt væsentligt havde sit udspring i DKU, og som blandt andet forgrenede sig til TV STOP, Café Rust og De Grønne Bude.
 
I Århus gik man mere langsomt og - måske - grundigt til værks. Her sparkede et par socialpædagoger et projekt, som de kaldte Den Rullende Rottefestival, i gang og rundt om dette dukkede Fools, Frontløberne og i sidste ende Kaospiloterne op. Sidstnævnte var en projektlederuddannelse for kulturiværksættere, og den kom fra start med vind i sejlene og retning mod ... tjah, det var måske i virkeligheden lidt uklart. 
 
 
Men sikkert er det, at projektånden i det orbit, Uffe Elbæk skabte, trak det store læs i hele det århusianske kulturiværksætter-miljø. Nu om dage hedder projekter start-up's, og fokus ligger ikke på det humanistiske eller socialpolitiske - nej, fokus ligger, som alt andet i den neoliberalistiske tidsalder, på egoet og mønten.
 
 
Elbæk blev som selvudnævnt rektor for en ikke-eksisterende 'uddannelse' en lokal frontløber, der skulle skabe en grundøkonomi til sin lille nye institution. Stat og kommune skulle, som altid, finansiere aktiviteterne og dække broderparten af omkostningerne. Elbæk blev projektmiljøets første lobbyist - han meldte sig strategisk ind i Radikale Venstre - kom i byrådet, spændte Charles Lindbergh-læderhjelmen og styrede sit lille fly mod hovedstaden for at få sin uddannelse på finansloven.
 
Det gik egentlig meget fint, indtil Dansk Folkeparti fik vind i sejlene og hadede alt - ikke mindst Uffes ildsprudende cirkusdirektøruddannelse. Kaosfartøjet kom ud i hård sø. Uffe forlod på et tidspunkt skuden og satsede på storbyen og politikken.
 
 
At blive en del af 'the establishment' passer ikke godt til projektånden fra firserne i forrige årtusinde. Og det gik da heller ikke. Den bløde, velargumenterede og bundærlige mand kom mildt sagt i modvind, da virkeligheden ramte ham - the shit hit the fan!
 
Efter et ydmygende samråd i Folketinget kom gøglerministeren i stiv kuling, og den autopilot, man skal benytte i slige situationer, virkede ikke. Elbæk knækkede efter et par timer og svarede ærligt på spørgsmålene om sin - fuldstændigt legitime - opbakning til gamle venner, der skabte meningsfulde tilværelser og opkvalificerede sig til arbejdsmarkedet ved at gynge i trapez og køre på unicykel ude i de forladte industrikvarterer i randområdet af hovedstaden. Ikke AFUK - men "Fuck af ... hr. minister".
 
Men den laver man bare ikke med en projektmager fra firserne. Nok pakkede Uffe sit skrivebord ned, men en hellig ild, der havde gløder helt tilbage til Mejlgadekvarteret downtown Århus, blev reaktiveret.
 
Alternativ - ja dak - men til hvad?
Med hele sit netværk, sin oratoriske begavelse og sin helt unikke evne til at få mennesker til at arbejde gratis for sine projekter startede Uffe egenhændigt et politisk parti. Som det var med Kaospiloterne, skoggerlo hele Sjælland over den lille klovn med de underlige ordprint på sweatshirtene.
 
Igen forstummede latteren. Efter folketingsvalget i sommeren 2015 var Uffes parti en realitet på tinge. Igen havde han vist, at kunne han ikke andet, så kunne han i hvert fald vinde. Vinde opdriften i tidsånden og kapitalisere den med ledige og frivillige hænder.
 
 
Og så skete der det, der ser ud til at ske for mange projektmagere fra firserne: Til hvad og hvordan bruger man sine sejre?
 
 
Siden Alternativet er kommet - sindssygt flot - ind i Folketinget, har vi hørt lige så lidt til dem, som vi sin tid hørte til bysbarnet, en anden gøgler, Jacob Haugaard.
 
I det offentlige rum - måske lige bortset fra Facebook - har der været helt stille omkring Alternativet. De er superfede, de organiserer sig i små projektenheder, de siger det rigtige til dem, der gerne vil høre det ... men hvad hulen laver de?
 
Hvad pokker (for nu at benytte et af Uffe Elbæks egne yndlingsudtryk) skal den sejr bruges til. Hvor er lovforslagene? Hvor er den parlamentariske ballade? Hvor er den gode historie? Fra det vildt sympatiske Alternativ havde man håbet på et sandt bombardement af input, forslag og outcalling af hykleriet i den etablerede politiske verden. That has yet to be seen. 
 
Derfor, Uffe og disciple: Pump den ethjulede, tænd faklerne, og kom ud af jeres kontorer og men noget. Det er ikke nok med funky briller, lune smil og rollen som moderator i tv-debatterne.  
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også