Kommunikationsforum

Swipe, snyd og scor på kærligheds-apps

Hvor går man hen, når man er blevet single og bare gerne vil i kontakt med ligesindede? Tinder, Happn, Candidate, Blume, Íslendinga App, 3nder, Grinder, Scissr eller Heaps? Her får du den ultimative datingapp-guide.
Hvilken datingapp er den rette til dine behov? Tinder, Grinder, Blume eller en helt fjerde.
Hvilken datingapp er den rette til dine behov? Tinder, Grinder, Blume eller en helt fjerde.
”Hvis han er single, finder jeg ham bare på Tinder senere” sagde jeg til mig selv, mens jeg resolut gik ud af den overfyldte restaurant og forlod min - ud fra en hurtig, men saglig vurdering - potentielle future husbond. Og det viste sig, at min antagelse havde sin rigtighed – han var på Tinder. Herefter var det langt lettere at få den første kontakt, end hvis jeg skulle have kontaktet ham sådan uden videre IRL og endda med en slags værdighed i behold.
 
Find kærligheden på en app. Det gør alle de andre.
 
Hvis du er single og mellem 18-45 i dag, så er der meget stor sandsynlighed for, at du er repræsenteret på en af de største, internationale datingapps som Tinder eller Happn, der har vundet stort indpas i Danmark indenfor de seneste år. Datingapps er lette at have med alle steder og gør det nemt at interagere uden først at skulle igennem tidskrævende skriblerier frem og tilbage.
Tager man et kig rundt i datingland, får man næsten det indtryk, at disse menneskekatalog-apps faktisk er gået hen og blevet noget nær stuerene og en tendens, vi ikke længere er flove over at gøre brug af.
 
Mulighederne for onlinedating har aldrig været større og mere systematiserede end nu. De har gjort verden mindre og har bragt os tættere, fordi et fysisk møde med et rigtigt menneske nu kun er et højreswipe væk. Det stigende antal datingapp-brugere udfordrer markedet og medvirker til en konstant stigning i nye algoritmefunktioner og niche-apps på et i forvejen trængt marked.
 
Alle succesfulde datingapps er bygget op omkring en spilteori, hvor vi har ganske kort tid til at vurdere en potentiel date ud fra et billede, en tekst og oplysninger omkring alder og geografi og med et enkelt tryk eller swipe kan dømme denne ude eller inde. De fleste apps er bygget, så der kun opstår et match, såfremt begge parter har valgt hinanden, hvorfor vi forbliver lykkeligt uvidende om alle dem, der ikke har.
 
Vi tager dig nu med ud i datinglivets afkroge og tegner et øjebliksbillede, så du er godt rustet, hvis du, oh skræk, skulle stå overfor en fremtidig indtrædelse i denne forunderlige verden.
 
Tinder
The King of dating apps. Hvis han er single, er det stensikkert, at han er her. Tinder har længe været udskældt for at være den ultimative booty call-app, men er langt bedre end sit rygte.
 
        
Tinder er det sikre valg ved onlinedating, og du kan roligt kaste dig ud i nye eventyr med denne app.
 
Appen interagerer med din Facebookprofil (dog uden at efterlade nogle spor på din Facebook, bare rolig!), og således er der mulighed for at se, om du deler venner og interesser med din potentielle date inden et højreswipe.
 
Som nyslået datingapp-bruger er det let at blive begejstret over de mange smukke mennesker, der på den ene eller anden måde gør sig til gennem denne app, men beware! Fald ikke i fælden, hvor du pludselig har 114 matches og ikke kan overskue, hvem af alle disse her potential future husbands, du skriftligt skal give dig i kast med.
 
Er du kvinde, vil du hurtigt sande, at selv en grynet selfie og ingen profiltekst giver dig spandevis af matches, og derfor er det en god ide i forvejen at være lidt kritisk. Her er Tinders algoritme en kæmpe fordel og kan bruges til at navigere ud fra, inden du swiper til højre.
 
Spot en Tinder-bruger:
Gadget: MacBook Air
Mest brugte app udover Tinder: Happn eller Visihow
Icebreaker: Et kompliment, der vedrører dit profilbillede
Foretrukne fysiske datingsted: 1. date: Kongens Have 2. date: Nimb
Mest brugte emoji: 
 
Hotspot: Hele Danmarks ungdomsmasse er på Tinder, så overalt hvor der er forbindelse.
Hvis de var et måltid: Sushi – Du ved aldrig, om du får en forjættende smagsoplevelse eller en tarvelig efterligning.
Insidertip: Invester i Visihow, hvis du på forhånd vil vide, hvem der har givet dig et højreswipe.
Find ud af om din kæreste er på Tinder ved hjælp af swipebuster.
 
Happn
Happn er geografisk funderet og profilerer sig ved at være tættere på det naturlige kærlighedsmøde, fordi du kun vil se potentielle dates, du rent faktisk har passeret i løbet af dagen.
 
Som ivrig Happnbruger finder man hurtig ud af, at dette er løgn, idet alle mulige profiler, du ikke umiddelbart erindrer at have passeret ude i virkeligheden, akkumuleres i løbet af en dag, hvorfor Happn i virkeligheden ligner Tinder i sin opbygning.
 
Happn viser dig, hvem der har været i nærheden af dig for nylig. En dater krydser sit spor.
 
Happn har den smarte/hjerteskærende feature, at du kan se, hvornår den, du skriver med, sidst var online. Artiklens forfatter har i en ikke særlig fjern fortid datet en mand, som meget gerne ville fortsætte med at date, når han kom hjem fra Roskilde Festival. Under hele festivalen var han online med ca. 12 sekunders varighed, men desværre ikke med det formål at skrive tilbage til mig.
 
Som nyudsprungen app-dater er det vigtigt at huske på følgende: Alle dem, du skriver med, skriver med andre end dig. Og de vedbliver antageligvis med også at swipe til højre, indtil I har aftalt, at I er kærester. Ak, den erkendelse er frygtelig hård at deale med, især hvis du er typen, der konstant søger vidnesbyrd herom.
 
Spot en Happn-bruger:
Gadget: Samsung Galaxy s7 eller Iphone 6
Mest brugte app udover Happn: Instagram
Icebreaker: En kommentar om den location, hvor jeres veje krydsedes
Foretrukne fysiske datingsted: Torvehallerne, Papirøen eller en gåtur om søerne.
Mest brugte emoji:
    
Hotspot: Indre by eller de hippeste steder i brokvartererne.
Hvis de var et måltid: Et eller andet fra en madbod på Papirøen.
Insidertip: Happn har netop lanceret en ny funktion, ”See You There”, der gør det legalt at være utålmodig, når du bare gerne vil møde din date IRL hurtigt.
 
Candidate
Candidate er Tinder og Happns fornuftige kusine, der hellere vil udfordre dig på ord - end vurdere dig ud fra din spejlselfie. I første omgang i hvert fald.
 
 
Undertiden bliver man slemt skuffet på Candidate, hvis man antager, at man med denne app har givet sig i kast med en mere intellektuel, ordbaseret datingapp. Det er den dog sommetider også. Sæt standarden med dine egne spørgsmål, og tiltræk ord-intellektuelle!
 
På Candidate opstiller du fem selvopfundre spørgsmål og vurderer derefter dine dates ud fra deres svar uden at kunne se andet end deres fornavn, alder og evt. profiltekst.
 
Det kan være et ret stort arbejde at bruge Candidate, fordi der lægges en masse energi i at give nogle sjove, men stadig intellektuelle svar. Omvendt er det en kæmpe fordel, hvis man grundlæggende er ordmenneske og træt af gamet på Happn og Tinder.
 
Spot en Candidate-bruger:
Gadget: iPad
Mest brugte app udover Candidate: Podcasts
Icebreaker: Et underfundigt, tvetydigt og intellektuelt svar på din spørgsmålsquiz, der mindst involverer én litterær henvisning, hvis indforståethed du forventes at kende.
Foretrukne fysiske datingsted: Plenum, The Living Room eller Skuespilhusets mørklagte cafe.
Mest brugte emoji:
  
Hotspot: Nørrebro, Vesterbro eller på et af Københavns universiteters campus.
Hvis de var et måltid: Hotdog fra DØP, Grød fra Grød i Jægersborggade eller en økologisk fairtrade kaffe to go.
Insidertip: Tag aldrig nogensinde god skriftlig kemi som garant for god kemi i virkeligheden.
 
Blume
Blume er en selfie-datingapp, hvor du efter et match har ganske kort tid til at godkende en nyligt taget selfie af den potentielle date – og til at tage en af dig selv.
 
Mestrer du kunsten at tage den perfekte selfie? Så er Blume måske den helt rette datingapp til dig.
 
Godkender I begge selfien, opstår et match. Blume er udviklet som en slags garant for, at brugerne rent faktisk ligner sig selv på de billeder, der lægges op, men er i virkeligheden en ret nådesløs app, der skaber vedvarende paranoia, fordi ethvert medlem af Millennial-generationen ved, det bare ikke er hver dag, det er muligt at tage en god selfie.
 
Spot en Blume-bruger:
Gadget: iPhone 6s Plus, 7 så snart den bliver tilgængelig
Mest brugte app udover Blume: Snapchat
Icebreaker: En storsmilende selfie med intensitet i øjnene.
Foretrukne fysiske datingsted: Æstetiske cafeer i indre by.
Mest brugte emoji: 
 
Hotspot: Bispebjerg Kirkegård, når kirsebærtræerne blomstrer, foran diverse smukke villadøre på Østerbro eller i området omkring Grønnegade og Strøget.
Hvis de var et måltid: Pastelfarvede macarons.
Insidertip: Vent med at åbne dit matchs selfie, til du befinder dig i et miljø, der på alle måder befordrer gode selfiebetingelser.
 
Apps, der findes, men som du kun skal kaste dig ud i, hvis du er en erfaren appdater, og i øvrigt befinder dig i målgruppen:
 
Íslendinga App: Islandsk app, der er udviklet med henblik på at undgå uhensigtsmæssige genforviklinger i et land, hvor alle tilsyneladende er i familie med hinanden. Appen er dybest set et stamtræ, der går 8-10 generationer tilbage og ved hjælp af bluetooth hurtigt kan afgøre, om du er relateret til din potentielt udkårne eller ej. 
Grinder: Tinderlignende app for bi- og homoseksuelle mænd og den såkaldte, ultimative ”gaydar”. 
 
 Homodating-apps er en voksende industri, men til  kvinder har disse apps ikke vundet lige så stort indpas, som til mænd. Mange danske bi- og homoseksuelle kvinder bruger i stedet Tinder.
 
Her: Dating-app til kvinder. Appen henvender sig især til unge og er venligt stemt overfor de, der blot er nysgerrige på deres seksualitet og måske ikke full blown lesbiske.
Scissr: Datingapp for bi- og homoseksuelle kvinder. I mange tilfælde er det mere effektivt for kvinder at bruge Tinder, men skifte præferencer mht. køn.
3nder: En app for singler eller par, der søger en trekant.
Heaps: App, der er gruppebaseret, så du og dine venner indgår som gruppe, der eksempelvis leder efter andre singler at gå i byen med eller en fest at deltage i. 
Align: Astrologi-datingapp baseret på dit stjernetegn og dettes kosmiske placering i forhold til dine dates.
Soulgeek: Datingapp dedikeret til nørder.
 
Der findes apps til ethvert behov. Align er blot én ud af adskillige niche-datingapps. "Salad Match" er en anden. 
 
Apps, der endnu ikke findes, men som vil gøre datinglivet lettere, når de bliver opfundet:
 
Mutual Friends Exposer App: En app, der på samme måde som Tinder interagerer med din Facebookprofil, så fælles venner fremgår, men som på forhånd adviserer om, hvor på skalaen fra bolleven til random folkeskolekammerat, den fælles ven er placeret. Fælles præferencer er et oplagt emne at bringe op på første date, og mangen en akavet situation kunne være undgået i den forbindelse.
 
Original Pheromone Discover App – Sniff up your chosen one: App, der baserer sig på dufte og matcher ud fra kandidater, der i videnskabens navn i forvejen har sendt en svedig T-shirt ind til analyse. Undersøgelser peger på, at vi i høj grad styres af dufte og såkaldte feromoner, når vi vælger vores partnere, men i en verden af renlighed og parfume er det svært at vide, hvornår vi er tiltrukket af en andens duft. Her kunne videnskaben med fordel hjælpe nutidsmennesket tættere på vores oprindelige, naturlige præferencer.
 
Friend-In-Need App: App, der eksekverer akavede dates. En app, der kunne aflæse et i forvejen indprogrammeret tegn - såsom et særligt, men diskret vift henover telefonens skærm - som kunne udløse en sms til ens veninde og advisere om en akavet date og derfor vigtigheden af et akut opkald om en fingeret tur på skadestuen eller lignende.
 
Nogen kunne med fordel udvikle en app, der kunne forhindre situationer som denne.
 
Det er nærliggende at forestille sig, at jagten på kærlighed indenfor den nærmeste fremtid vil blive en endnu mere systematiseret proces - baseret på videnskab, så vi ikke længere behøver at bruge dyrebar tid på at forsøge at finde vores bedre halvdel på diverse nicheapps, eller forgæves swipe til højre på Tinder. 
 
Datingapps har revolutioneret singlekulturen og i flere henseender gjort det lettere at finde hinanden, men samtidig har de også gjort det naturlige og spontane møde akavet. Tinder og Happn har bragt mig mange møder med interessante mennesker, men har også frataget mig mit mod på spontanitet og min intuition, fordi jeg ikke har turdet handle, førend jeg har fået et match.
 
Den aften, hvor jeg igen forlod en potential husband-situation, fordi jeg hellere ville matche med ham på Tinder end tage kontakt i virkeligheden, snød jeg måske i virkeligheden mig selv for noget menneskeligt essentielt, som ingen app endnu kan hjælpe os med at lokalisere. Uanset hvor ihærdigt man bruger sin astrologiapp, eller hvor godt der kommunikeres på Candidate, ved enhver garvet appdater, at intet kan konkluderes, førend et rigtigt møde har fundet sted, uanset hvor mangefacetterede algoritmer der udvikles.
 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også