Kommunikationsforum

#Pussygate: Trump er færdig

Donald Trumps præsidentkampagne er kollapset, og partiet er i frit fald efter videoafsløringen fredag af The Donalds sande misogyne natur. Under søndag nats giftige og aggressive præsidentdebat mellem Clinton og Trump skruede den stadig mere desperate mangemillionær vanen tro sig selv op i volumen ved - timer før debatten startede - at afholde et pressemøde med fire kvinder, der har anklaget tidligere præsident Bill Clinton for seksuelle overgreb. Han truede også Clinton med fængselsstraf over #email-gate, hvis han skulle ende i Det Hvide Hus – og undsagde sin egen vicepræsidentkandidat, Mike Pence, om Syrien.
USA election: It is not an election. It is a national crisis. It is a joke but it is not funny.
USA election: It is not an election. It is a national crisis. It is a joke but it is not funny.
af Annegrethe Rasmussen
Hvis nogen skulle have været i tvivl, er dette års amerikanske præsidentvalg nu endegyldigt havnet på hylden som det mest bizarre - muligvis også mest underholdende, men samtidig deprimerende - politiske realityshow nogen sinde. Med den tilføjelse, at det fredag også holdt op med at handle om politik, hvis det da nogen sinde har gjort det.
 
Som alle læsere vil vide – med mindre man har befundet sig et sted uden netadgang eller mulighed for at se TV eller lytte til radio – eksploderede valgkampen, da Washington Post fredag kunne offentliggøre en video fra 2005, hvor Donald Trump taler om sit forhold til kvinder i selskab med den daværende medarbejder ved Access Hollywood, Billy Bush (en fætter til tidligere præsident George W. Bush).
 
I videoen, som kan (gen)ses nedenfor, taler Trump, der på det tidspunkt er nygift med sin nuværende hustru Melania, om hvordan han kysser kvinder, uden at de har sagt god for det, at han gerne ”griber dem i fissen” – hvad der både teknisk og juridisk er at regne for et seksuelt overgreb – og at kvinderne, fordi han er sådan en kendt superstjerne, bare lader ham gøre det. ”Man kan slippe afsted med hvad som helst,” griner han.
 
Den meget omtalte video med Trump. 
 
Modsat Billy Bush, der omgående gav en uforbeholden undskyldning for sin optræden og som just i år var avanceret til morgenvært for NBC’s ”Today Show” – et show, han søndag nat blev suspenderet fra grundet sin optræden på videoen – gav The Donald ikke en tilsvarende undskyldning.
 
Og trods råd fra sine mest trofaste støtter – som for eksempel ”surrogate” Kayleigh McEnany på CNN, sin egen nationale talsmand Katrina Pierson, vicepræsidentkandidat Mike Pence samt konservative mediekendisser som Fox News’ Bill O’Reilly, der alle anbefalede ham at lægge sig fladt ned og bare sige undskyld uden forbehold eller tilføjelser – var det tilsyneladende umuligt for ”The Donald” at gøre netop det.
 
Først affærdigede han i en skriftlig udtalelse sine ord som ”omklædningsrumssnak mellem mænd” – ”guys’ locker-room talk” – en formulering han genbrugte under søndagens præsidentdebat. Og så bemærkede han straks, at Bill Clinton havde sagt ”langt værre ting til mig på golfbanen”.
 
Dernæst optrådte han den følgende dag modstræbende i en kort video, hvor han godt nok sagde undskyld, men hvor han også skyndsomt gik videre og angreb Hillary Clinton. Flere kommentatorer sammenlignede Trumps mekaniske optræden med de gidselvideoer, der af og til lægges ud, hvor mennesker, der er taget til fange af terrorgrupper, optræder med falske tilståelser:
 
 
Panik før lukketid og massefordømmelse af egen kandidat
Videoen fik dramatiske konsekvenser henover weekenden, hvor det republikanske parti var tæt på at gå op i limningen. Den populære Paul Ryan, som er “Speaker of the House” – altså formand for Repræsentanternes Hus – trak en invitation til Trump tilbage om at deltage i et stort vælgermøde i Wisconsin. Mødet ville have været første gang, de to politiske sværvægtere optrådte sammen; og vicepræsidentkandidat Mike Pence, der ellers var sat til at være Trumps afløser, meldte også fra.
 
I en telefonsamtale med Trump meddelte vicepræsidenten – der er far til to døtre, og hvis hustru ifølge flere medier var ”rasende og rystet” over Trumps kvindesyn – at han var ”chokeret”, og at Trump selv måtte rage de politiske kastanjer ud af ilden, samt at præsidentkandidaten var ”on his own on this one”.
 
Trump gengældte tilsyneladende Pences stillingtagen ved helt uhørt i præsidentdebatten søndag aften at udtale, at han var uenig med sin running mate, når det gælder løsningen af den syriske borgerkrig, da Clinton citerede den republikanske vicepræsidentkandidat. Det er aldrig nogen sinde sket før i en præsidentvalgkamp, og der gik et gisp gennem forsamlingen – og i alle kommentatorboksene – da Trump affærdigede Pence og tilføjede, at han ”ikke havde talt med ham” for nylig.
 
Ud over Ryan, der kaldte Trumps udtalelser for ”kvalmefremkaldende”, væltede det ind med fordømmelser fra hele den republikanske partiledelse inklusive Mitch McConnell, formanden for Senatet, og Reince Priebus, formanden for den republikanske hovedbestyrelse RNC.
 
Henover weekenden trak 16 senatorer deres støtte til præsidentkandidaten – flere sikkert fordi de var reelt rystede, men, må man nok tilføje set med de analytiske briller på, også fordi republikanske kandidater i moderate valgkredse med voksende ængstelse ser på, at Trump kan koste dem deres egen plads i Kongressen.
 
Flere republikanske strateger, som overtegnede havde i røret i weekenden, peger på, at deres kandidater ”ikke er interesserede i at blive trukket ned i den rendesten af mudder, som Trump har sølet sig til i”, og dertil kan man tilføje, at det især er de konservative og veluddannede kvinder, der er kamp om, og at det især er dem, der bliver frastødt af Trumps sprogbrug.
 
Vi kan ikke længere støtte ham
En stribe republikanske notabiliteter gik skridtet videre og meddelte i weekenden, at de ikke længere anbefaler Trump som partiets kandidat – herunder partiets præsidentkandidat i 2008, John McCain, der ellers tidligere havde meddelt, at han havde tænkt sig at stemme på rigmanden.
 
”Der findes ingen undskyldninger for Donald Trumps fornærmende og nedgørende kommentarer,” lød det fra McCain, som længe har haft et yderst køligt forhold til Trump, efter at den tidligere realitystar hånede den højt dekorerede krigsveteran McCain for at være en ”taber” grundet dennes fortid som krigsfange under Vietnamkrigen. Trumps hustru Melania udtalte i øvrigt også, at hun var ”skuffet” over sin mand, og at hun ikke kunne genkende ”den mand, jeg er gift med.” Men at hun – forudsigeligt nok kunne man mene – har valgt at tilgive ham.
 
New York Times bragte en liste i weekenden over alle de republikanske politikere, der har besluttet sig for ikke at anbefale Trump og ikke at stemme på ham til præsidentvalget – i skrivende stund tæller listen 160 kandidater, men den opdateres løbende. I artiklen, som man kan læse her, kan man også se en tidslinje for, hvornår samtlige politikere er faldet fra. Listen inkluderer i øvrigt alle levende tidligere republikanske præsidenter samt de to seneste præsidentkandidater for partiet samt tidligere udenrigsminister Condolezza Rice.
 
 
Det er forbudt at svine hvide kvinder til i amerikansk politik
Onde tunger ymtede – også i stor stil på sociale medier i Danmark i øvrigt – at det næppe burde kunne overraske mange, at lige præcis Trump ville benytte sig af vulgært og nedladende sprog – det har han trods alt været kendt for i årtier.
 
Og CNN benyttede lørdag lejligheden til at bringe en samling klip fra radioudsendelsen The Howard Stern Show, hvor Trump uddeler karakterer til kvinder bedømt på deres brystmål og alder, 35 år synes at være skillelinjen, taler om sin egen datter som en lækkerbisken med gode bryster, om gruppesex og om at knalde kvinder, mens de har menstruation. ”Det kan jo ske, Howard, jeg har været der,” lyder det.
 
Det var også på Sterns show, at Trump i sin tid svarede Stern, at han godt ville beholde sin hustru Melanie som ægtefælle efter et færdselsuheld, så længe hun kun havde beskadiget arme og ben for eksempel, men bare havde beholdt brysterne intakt.
 
Men sagen er (desværre kunne man mene), at der er stor forskel på at tale ned til kvinder generelt samt at bruge nedladende og fornærmende ord vendt mod etniske og religiøse minoriteter, som Trump også er kendt for, og så at erkende egne seksuelle overgreb, samtidig med at man fornærmer ”the girl or the married woman next door”.
 
Melanie Trump kan beholde sit efternavn og sin mand, så længe der ikke sker noget med hendes bryster. Kilde/Polfoto.
 
Det gælder især, hvis offeret for en nedladende udtalelse er hvid, hvilket de to kvinder, som Trump og Bush taler om i videoen, netop er – henholdsvis en respekteret journalist og en reality-vært.
 
Med Trumps sprogbrug i videoen, hvor han netop ikke taler i generelle vendinger, men om sig selv, kommer han desuden tæt på en konservativ kerneværdi – ”respekten for døtre og mødre” – som flere af de republikanske politikere også nævnte, for eksempel Ryan, der er far til tre piger og som udtalte, at kvinder har krav på ”værdighed og respekt”.
 
Flere af de politikere, der undsagde Trump i weekenden, sagde noget lignende om deres børn og ægtefæller, og at man ikke kan have en præsident, som ikke kan være en rollemodel – og det sidste gælder så også små drenge, som flere af de politiske kommentatorer udtalte på TV.
 
Alle medier fordømte Trump – også FOX News
Det var i øvrigt bemærkelsesværdigt, hvordan optakten til præsidentdebatten søndag aften var totalt domineret af videoen og udfaldet af den, og hvordan Trump blev kritiseret, selv på konservative Fox News – også af kommentatorer og studieværter, der er kendt for at have et mere end hjerteligt forhold til byggematadoren.
 
Fox News forsøgte sig dog også med en dækning af WikiLeaks' optagelser af båndede taler, som Clinton har holdt for en række banker og donorer, hvor det bl.a. fremgår, at hun går ind for en ”grøn og grænseløs verden” – hvilket bliver set som et forsvar for frihandel og internationale handelsaftaler, som hun påstår, hun er imod – og hvor hun erkender, at hun ”ikke længere selv er en del af middelklassen”, men at hun ”forstår den”.
 
Men selv med den bedste vilje var det svært at slå #Pussygate, som hele episoden blev døbt på Twitter, af banen som altoverskyggende emne, og derfor gik de to kandidater natten til mandag ud i den anden af i alt tre dueller på landsdækkende TV i en sky af ”sex, lies &videotape”.
 
 
Basen er fortsat med Trump
Debatten udspillede sig på Washington University i St. Louis og Trump kunne umiddelbart glæde sig over, at en meningsmåling fra netmediet Politico viste, at 74 procent af de republikanske vælgere fortsat mente, at partiet skulle støtte ham. Blot 13 procent mente ifølge undersøgelsen, at partiet skulle vende ham ryggen, mens 13 andre procent var kritiske, men ikke så meget, at de mente, at partiet skulle skille sig af med ham som kandidat.
 
Problemet er selvfølgelig, at heller ikke de tal er nok. Hvis 13 procent af hans kernetropper falder fra, taber han med det dårligste resultat for nogen kandidat i årtier.  
 
Og her hjælper det næppe, at Trump som nævnt indledningsvis ikke valgte at spille ”defense” men gik i brechen med de fire førnævnte kvinder –  Juanita Broaddrick, Paula Jones, Kathleen Willey og Kathy Shelton – der befandt sig blandt aftenens publikum, og som dermed for første gang i over 25 år befandt sig i samme lokale som Bill Clinton, som de har anklaget for seksuelle overgreb (Clinton har benægtet alle anklager og er ikke dømt for noget, men han indgik forlig med Paula Jones i et udenretligt forløb).
 
I denne video forsøger Trump af forsvare sig selv ved at få de fire kvinder, Juanita Broaddrick, Paula Jones, Kathleen Willey og Kathy Shelton, til at udtale sig.
 
For ved sin aggressive facon formår Trump nok at spille på sin bases følelser og forstærke deres opbakning. Men han har brug for langt mere for at vinde. Når alt dette er sagt, hvordan gik debatten så?
 
Du kan se hele debatten her. 
 
Eller du kan se et tre minutters sammendrag her. 
 
Clinton vandt, men Trump forbedrede sig – bare ikke nok
Det kan siges kort. Clinton vandt knebent – dels fordi hun som altid var langt bedre forberedt, hun holdt kadencen, var smilende og holdt sin tendens til at spille skolelærer eller jurist i ave.
 
Trump var smågnaven – dog ikke i samme grad som under den første debat – og som nævnt aggressiv. Men selv om han fik sat et par angreb ind og helt sikkert også her fornøjede sine egne kernevælgere, så formåede han på intet tidspunkt at tale til andre og hermed få nye vælgere ind i folden. Og eftersom han er bagud med mellem 4-7 procentpoint, alt efter hvilken måling man sætter sin lid til, er det ikke nok at tale til sit eget bagland. Men det var imidlertid netop det, han gjorde.
 
Trump langede ud efter Clinton på nøjagtig samme måde, som han havde for vane – med betydelig succes – under det republikanske partis primærvalg. Så om end han som sagt undskyldte for de 11 år gamle udtalelser, så kaldte han dem en gang til ”mandesnak i et omklædningsrum.” Og da CNN’s Anderson Cooper flere gange pressede ham til at svare på, om han nogen sinde ”selv havde opført sig, som han beskriver i videoen” afviste Trump ”nogensinde at have gjort sådan noget”.
 
Han forsøgte også at fremføre, at hans sprogbrug var for intet at regne i forhold til ”kampen mod Islamisk Stat” men den sammenligning (der formodentlig skulle sætte hans udtalelser i perspektiv som noget underordnet i forhold til de reelle politiske problemer) faldt fladt til jorden over for de skarpe og håndfaste moderatorer, der ud over Anderson Cooper talte den erfarne krigskorrespondent og studievært fra ABC Martha Raddatz.
 
Da Trump omtalte de fire kvinder fra pressemødet, der har anklaget Bill Clinton for overgreb, og beskyldte Clinton for at have leet af en af dem og talt ned til dem – ”De skulle skamme Dem over at have angrebet dem,” lød det – så svarede Clinton end ikke. Hun citerede i stedet Michelle Obama, der i en meget omtalt valgtale har anbefalet demokraterne at være den voksne og værdige person i valgkampen: ”When they go low, we go high”, sagde den tidligere førstedame.
 
Da Trump angreb Bill Clinton, valgte Hillary at citere den tidligere førstedame. I videoen anbefaler Michelle Obama, at demokraterne opfører sig som de voksne og værdige.
 
Clinton vendte i stedet tilbage til videooptagelsen og sagde, at Trumps udtalelser er ”endnu et bevis på, at han ikke har et egnet temperament til at lede verdens supermagt. Han har i valgkampen lagt sig ud med alle fra latinoer og muslimer til handicappede og kvinder”. Hun opsummerede også senere i debatten, at han efter hendes mening er ”uegnet som præsident”.
 
 
Trump: ”Clinton er en løgner med had i hjertet”
Trump lod sig dog ikke bare slå hjem og kaldte den demokratiske kandidat for ”en løgner” flere gange. Han sagde også, at hun havde ”had i hjertet” og truede hende direkte med at ville udpege en særlig anklager til at undersøge hende, hvis han vandt valget. ”Så ender De i fængsel,” sagde han direkte henvendt til Clinton, hvormed Trump igen lød som et ekko af sine egne tilhængere, der rutinemæssigt til de store Trump Rallies råber ”lock her up” om Clinton.
 
Trumps bedste angreb og der, hvor han har godt fat i vælgerne, er anklagerne mod Clinton om, at hun har været 30 år i amerikansk politik som en ”insider, der ikke har udrettet noget”. Det angreb fik Clinton til at remse flere af sine bedrifter op, især hvad hun har udrettet for børn, kvinder og som senator for staten New York efter terrorangrebet 11. september 2001, hvor hun roste den republikanske præsident George W. Bush, der ”aldrig svigtede mig og som bakkede op om mine krav om penge til genopbygningen af New York”.
 
Meningsmålingerne i de kommende dage vil vise, om Trump har vundet noget af det tabte tilbage, men i flere målinger foretaget umiddelbart efter debatten så det ikke sådan ud. I en måling fra CNN vandt Clinton debatten 57 procent mod 43 procent. Trump kunne dog glæde sig over, at 63 procent i CNN’s måling mente, at Trump ”gjorde det bedre” end i den første debat, mens kun 21 procent mente, at han gjorde det værre. I en måling fra YouGov vandt Clinton snævert med fem procentpoint – 47 mod 42 procent.
 
Sukkerovertræk til allersidst – men udsigt til flere stinkbomber
Var der så overhovedet noget positivt at sige om debatten, der generelt trak overskrifter i de amerikanske medier som ”nasty, ugly, dark, contentious, aggressive, dominated of slurs”?
 
Svaret er: ja, en gang. Da den allersidste spørger blandt publikum ville vide, hvad det bedste var, de to kunne sige om hinanden, og om hvad de respekterede deres modstander for; en klassiker, der også var oppe i valgkampen i 2012, og som danske politikere også ofte bliver spurgt om i valgkampe.
 
Clinton sagde nogle pæne ting om Donald Trumps børn, som hun kaldte for ”incredibly able and devoted”, og som hun fastslog, ”som mor og bedstemor betyder det noget for mig, og det siger meget om Donald.” Trump fastslog, at han har respekt for Clintons stamina og vedholdenhed. Hun er en ”hård fighter, der aldrig giver op, hun er ikke en quitter,” og det respekterer jeg hende for, lød det.
 
Se, hvilke pæne ting de to kandidater har at sige om hinanden. 
 
Og således sluttede debatten med, at den kandidat, der var mest aggressiv og ubehagelig, lykkedes med at slutte som den mest positive af de to. Det betyder næppe det store for Trump, der kun kan håbe, at han i det mindste har stoppet den akutte styrtblødning i egne rækker.
 
Clinton kan efterhånden køre den sikre stil, om end rygter i Washington D.C.'s kulisser siger, at der er ”meget mere snavs”, når det gælder Trumps fortid, og hvis det er rigtigt, kan vi forvente flere ”mediebomber”, formentlig op til den sidste debat i Nevada den 19. oktober.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også