Kommunikationsforum

Trumps vindertale: Granaten er kastet

Det blev langt ud på natten amerikansk tid, før Donald Trump kunne gå på scenen og tale til det amerikanske folk som president-elect. Hillary Clinton afstod helt fra at træde ud på scenen med en tale, hvilket var det største brud på aftenens traditioner omkring valgaftenstalerne.
Kommende præsident Donald Trump holdt i nat sin sejrstale. Vi har fået Mark Herron til at lave en analyse af Trumps sejrstale. Kilde/GettyImages
Kommende præsident Donald Trump holdt i nat sin sejrstale. Vi har fået Mark Herron til at lave en analyse af Trumps sejrstale. Kilde/GettyImages
USA har fået sit mest overraskende præsidentvalg i nyere tid, og med valget af Trump rider USA frem i førerposition for verdenspopulismen. Han har været en kandidat, der med sine ord har chokeret, underholdt og begejstret amerikanerne på skift. I sidste ende mente et flertal via valgmandssystemet, at de kontroversielle ord vejede mindre alvorligt end Clintons politiske handlinger.
 
Den store afstandtagen til Trump fra bl.a. magtfulde politikere og rige donorer har samtidig gjort Trump til en president-elect, der er valgt med en vis grad af frihed. Han har skabt resultatet på egen hånd, uden hjælp fra større pengedonationer og et partiapparat, der gang på gang har udvist frustration over en kandidat, der ikke har villet spille efter de givne regler.
 
Nu er granaten, undskyld terningen, så kastet for det amerikanske folk, og Trump kvitterede med en tale, der viste en langt mere afdæmpet stil end hans tilhængere og modstandere har været vant til.
 
Kommende præsident Donald Trumps sejrstale fulgte, lidt overraskende, de generelle genreregler der findes. Du kan se den 15 minutter lange tale her. 
 
Men selvfølgelig skulle det ikke gå helt, som det plejer, med valgaftenstalerne i en valgkamp, der har budt på et antal vendepunkter og oktober-overraskelser, der ville blive afvist ved de fleste filmskoler som exces. Clinton havde efter sigende sin tale klar, men var for overvældet til at holde den foran sit publikum. Det var i stedet kampagnens talsmand, John Podesta, der gik på scenen i New York for at afslutte festen hos Clinton-tilhængerne.
 
Den formodede vinder, Donald Trump, måtte altså i nat træde frem på scenen for at fuldende et ikke påbegyndt valgaftensritual. Taberens erkendende ord manglede som bro til Trumps ord og kald til samhørighed for USA ovenpå valgkampen.
 
Det splittede USA's nye leder
Sejrstalens genrepunkter blev fulgt af Trump i begyndelsen af talen, der først takkede Hillary Clinton for den indsats hun havde lagt i valgkampen. ”I mean, she fought very hard. Hillary has worked very long and very hard over a long period of time, and we owe her a major debt of gratitude for her service to our country. I mean that very sincerely.” Borte var ”Crooked Hillary, Nasty Woman etc.”
 
Derefter gik Trump videre til fokus på at samle amerikanerne på tværs af politiske grænser: ”Now it is time for America to bind the wounds of division, have to get together. To all Republicans and Democrats and independents across this nation, I say it is time for us to come together as one united people.” Denne samling søgte Trump mandat til ved at beskrive sin sejr som en bevægelse, der først for alvor skulle til at begynde.
 
Hvad der dog manglede, var en hyldest til det demokratiske system som helhed, så selvom Trump fandt ud af at sige tak til sin tidligere modstander, var der dog stadig mangler i en tale, hvor det mest gennemgående ord formodentlig var ”great”, som for eksempel i beskrivelsen af udenrigspolitikken: ”We will have great relationships. We expect to have great, great relationships. No dream is too big, no challenge is too great.”
 
Commander-Relaxed
Vanen tro begyndte Trump dog at bryde præsidentielle formalia efter et stykke tid, men det skete dog på en blidere måde end tidligere, idet hans rodede udtalelser ikke fokuserede på at kritisere andre, men var én lang tak til familien og hans kampagnefolk.
 
Trumps glæde ved konkret kontakt til sit publikum kom her tydeligt til udtryk, hvor flere folk blev kaldt på scenen ved navn, og hvor Reince Priebus ligefrem fik lov til at overtage mikrofonen for en kort stund, hvilket Priebus kvitterede med ordene: “Ladies and gentlemen, the next president of the united States, Donald Trump! Thank you. It's been an honor. God bless. Thank God.”
 
Trump rodede rundt i, hvor mange år han egentlig skulle sidde som præsident, to, fire eller otte, og afslutningen på talen blev også forkludret. Trump skulle have sluttet af med linjen ”I love this country”, men da han vendte sig fra publikum, så han, at han havde glemt sin vicepræsident Mike Pence, som derved fik de sidste ord i talen: ”Thank you, Mike Pence.”
 
Mike Pence fik aftenens sidste ord fra Trump, hvilket sandsynligvis ikke var helt efter planen. Kilde/GettyImages
 
Der var langt fra Obamas stramt koordinerede historiske beskrivelse af det 20. århundrede set igennem en sort kvindes øjne.
 
Men måske det var passende for Trumps kampagne og for den stil, der er i vente.
 
Det var på mange måder den mest konventionelle tale fra den mest ukonventionelle kandidat, USA længe har set. Kan man tolke det som et retorisk skift for Trump mod en mere præsidentiel og samlende retorik? Det må tiden vise, da han også tidligere har dyppet tåen i traditionerne omkring embedets retorik, for derefter at springe hovedkulds tilbage til sin vante stil med konspirationer og fornærmende sidebemærkninger. Interessant bliver det i hvert fald at høre hans indsættelsestale den 20. januar 2017.
 
Epilog: Tilbage på scenen tronede en genstand, der havde været der, lige fra kameraerne begyndte at rulle på valgaftenen. Trumps røde kasket med sloganet ”Make America Great Again” var sat ind i en glasmontre foran publikum. Symbolet på den omfavnelse af amerikansk folkekultur, der har båret Trump til sejr, kunne ikke have været klarere. Hatten var nu sat i glas og ramme som et kunstværk udi dårlig smag, og er på vej til Det Hvide Hus, hvor den stolt kan komme til at stå side om side med buster, malerier og andre klenodier fra tidligere præsidenter.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også