Kommunikationsforum

Tager du lige en skilsmisse-selfie?

Må jeg gøre det forbi på Facebook? Hvordan fortæller jeg vores omgangskreds, at vi ikke længere er et par? Må jeg skrive det på min profil, selvom min eks ikke vil have det ud? Skal jeg fjerne min eks fra vennelisten og slette billederne af os? Spørgsmålene er mange. Diskussionen er livlig – og forvirrende. For der er ingen gængse regler for, hvordan vi håndterer vores skilsmisse på de sociale medier.
Hvordan og hvornår breaker du dit break up på Facebook? Vi mangler takt og tone for vores kærlighedslivs afslutning på sociale medier.
Hvordan og hvornår breaker du dit break up på Facebook? Vi mangler takt og tone for vores kærlighedslivs afslutning på sociale medier.
Elisabeth Hoff-Clausen adresserede med sin bog Online Ethos problemet omkring digital dannelse og behovet for en digital etikette. For der er ingen tvivl om, at kommunikationen på nettet og på de sociale medier adskiller sig fra, hvordan vi er opdraget til at tale med hinanden ansigt til ansigt, eller skrive læserbreve, klummer m.m.
 
Når det kommer til skilsmisse og vores brug af sociale medier i den forbindelse, mangler der spilleregler. Forfatterens billede.
 
Samtidig gjorde Bolter & Grusin med deres bog Remediation en stor indsats for, at vi skulle forstå, hvad der gør internettet og kommunikationen her anderledes. Men begge bøger er fra tiden, før sociale medier blev så altomfavnende, som de er nu. Så der er brug for mere.
 
Emma Gad er her ikke, så vi må selv tænke i digital etikette, i forhold til hvad man siger hvornår og hvordan.
 
På baggrund af vores kendskab til nettet og de sociale medier, på baggrund af vores egne skilsmisser, dem vi kender til, og dem, vi har læst om, opstiller vi her i artiklen nogle spilleregler for, hvad der er god stil på de sociale medier, når vi går fra hinanden.
 
1. Må jeg gøre det forbi på Facebook?
Nej, du må ikke gøre det forbi på sociale medier. Det er dårlig stil.
 
NEJ. Så enkelt kan det siges. Det er ikke bare respektløst, det tjener heller ikke dig selv i sidste ende. Selvom det er ubehageligt, er I nødt til at tage snakken. Om hvorfor – og alle de andre spørgsmål, som den ene eller den anden af jer sidder inde med.
 
Facebook har ganske vist lavet en side med Facebook Breakup Statuses, hvor du kan finde 'farvel og tak-eksempler', du kan bruge i din statusopdatering. Facebook vil nemlig gøre det lettere og sjovere for dig at gøre det forbi med din partner.
 
Men helt ærligt, vi synes det er dårlig stil. Bevar din selvrespekt, og gør det forbi ansigt til ansigt. Selvom du kan, behøver du ikke vaske dit beskidte undertøj offentligt. Længere er den ikke.
 
Det kan ikke siges ofte nok: Lad være med at slå op via Facebook. 
 
Ring til en ven, når du er desperat. Lad være med at smide det på de sociale medier. Tænk lige over, hvor længe de ord, du poster, kommer til at leve. Det kan godt være, du sletter det senere, men det eksisterer alligevel i cyberspace. Så tænk lige over, om du skriver noget, du vil skamme dig over om tre år?
 
2. Må jeg lave en update, selvom min eks ikke vil have det ud?
JA. Det optimale er selvfølgelig, hvis I er enige. Og måske sammen formulerer en relevant opdatering af jeres status. MEN det er også en del af det at bryde med en partner, at man selv skal træffe beslutninger i sit liv fremover. 
 
I Richardts (én af artiklens forfattere) tilfælde skrev han et udkast, som ekskonen godkendte. Det var kun på Richardts væg, der kom et opslag op et par måneder efter bruddet. Ekskonen havde ikke behov for at kommunikere til sine Facebookvenner. Kompromiset blev, at ekskonen ikke blev tagget, og opslaget blev fjernet efter en tid.
 
3. Vi går fra hinanden siger vi det personligt, eller skriver vi det på Facebook/Twitter?
Hvordan griber vi det an, når vi skal fortælle omverden, at vi ikke længere er sammen?
 
Der er en række gode argumenter både for og imod, så i sidste ende må det være en individuel vurdering.
 
Charlotte (den anden af artiklens forfattere) valgte kun at sige det personligt til de nærmeste – og én ad gangen, efterhånden som hun blev parat. Richardt valgte at poste det på sin private Facebookside.
 
Sarah fortæller, at hendes skilsmisse var ret betændt, så hun valgte ikke at skrive noget på Facebook, men i stedet dele dem op, der skulle vide noget, så de fik enten mail eller telefonopringning.
 
"Derefter har jeg så fjernet min eks som ven på Facebook. Hans venner og familie er kommet i gruppen bekendte, så jeg kan vælge, om de skal se mine opslag eller ej. Da jeg fik en kæreste, fik min eks en mail, før der kom noget som helst på FB. Og i dag fortæller jeg ikke om min kæreste til min eks' venner og familie, de ser billeder af børn og kat m.m. men ikke andet. Tror, det er bedst sådan." Sarah (hvis rigtige navn er kendt af artiklens forfattere)
 
Derimod kunne Trish Sammer (skribent på womansday.com) ikke overskue at skulle fortælle det igen og igen. Så selvom hun syntes, det var ekstremt skamfuldt at skulle dele sin ægteskabelige fiasko på nettet, blev det hendes løsning. Hun skrev en kladde og sendte den til godkendelse hos sin eksmand. Det lå hende på sinde at besvare især to spørgsmål, så hun ikke skulle konfronteres med dem gentagene gange:
 
1. Ja, vi har prøvet hårdt på at fikse vores ægteskab.
2. Ja, dette er vores endelige beslutning.
 
Tom and I would like to jointly announce that we are getting divorced. (Yes, this is Trish writing but I promise you that this is not a joke and not an attempt to be snarky.) We realize that this probably comes as a shock to a lot of you and we apologize about that. We did not come to this decision lightly. We tried to "fix" our marriage in various ways, on our own and with the help of various professionals. Ultimately, what we are left with is a situation that makes neither of us happy.
 
We are amicable. We are working together to get through this. We are both hurting but we do not hate each other. We have decided to part at this time in order to maintain congeniality so that we can continue to raise our children together with love. We genuinely wish the best for each other going forward.
 
Tom isn't going to post this on his page because he has many clients as FB friends. We ask that if you are going to message him, please do so via private message instead of a wall post.
 
For those of you who have walked through this with us, you have our thanks and our love. Tom & Trish
 
 
4. Hvad gør de kendte?
 
Wilmer & Demi.
 
 
Calvin & Taylor.
 
 
De kendte går på de sociale medier, når de skal annoncere deres brud – både herhjemme og i udlandet. Timm Vladimir gjorde det. Forfatter Merete Pryds Helle og hendes mand, digteren Morten Søndergaard, gjorde det.
 
Lady Gaga gjorde det på Instagram. Demi Lovato & Wilmer Valderrama, Taylor Swift & Calvin Harris gjorde det på Twitter. 
Lady Gagas måde at annoncere bruddet på. 
 
Gwyneth Paltrow og Chris Martin gjorde det på Goop:
 
It is with hearts full of sadness that we have decided to separate. We have been working hard for well over a year, some of it together, some of it separated, to see what might have been possible between us, and we have come to the conclusion that while we love each other very much we will remain separate. We are, however, and always will be a family, and in many ways we are closer than we have ever been. We are parents first and foremost, to two incredibly wonderful children and we ask for their and our space and privacy to be respected at this difficult time. We have always conducted our relationship privately, and we hope that as we consciously uncouple and coparent, we will be able to continue in the same manner. Love, Gwyneth & Chris.
 
Fordelen ved at skrive en tekst sammen er, at ingen af parterne fordrejer historien. Det er jo ret let at komme til at formidle skilsmissen som en subjektiv historie. Skriver man en tekst sammen, bliver den sandsynligvis ærlig og respektfuld.
 
Men som vi skrev i begyndelsen – i sidste ende må det være en individuel vurdering, om man siger det personligt rundt i sin omgangskreds, eller om man skriver en statusopdatering på de sociale medier. Om man vil sige det selv, eller om man sammen vil formulere noget.
 
 
Også danske stjerner annoncerer deres brud på de sociale medier. Her er det Christiane Schaumburg-Müller, der annoncerer sit brud med rapperen LOC. Parret er dog sammen i dag. 
 
Efterhånden som vores digitale og analoge personligheder smelter mere og mere sammen, og vi tør stå ved, hvem vi er – med både vores succeser og vores fiaskoer, vil de sociale medier med stor sandsynlighed blive den mest udbredte måde at annoncere sin skilsmisse på – fordi det er let og rammer bredt.  
 
5. Hvordan siger vi det? 
Skriver man: Jeg søger ny lejlighed? Eller: Indbo sælges? Ændrer man sin status til single uden at kommentere det? Laver man en særskilt meddelelse på sin side? Skriver man til de nærmeste? Eller alle? Er man blevet enig med sin eks om, hvordan det skal fortælles?  
 
De samlivseksperter og advokater, vi har talt med, siger ret entydigt, at vi skal lade være med at gøre en stor sag ud af det. At vi skal holde vores privatliv privat. Og at det nok skal brede sig, når vi først har fortalt det til vores familie og nærmeste venner. Der er ikke nogen grund til at sætte en kæmpe mediestorm i gang. Det sikrer, at du ikke får sendt noget ud, som du senere vil fortryde.
 
Vi er kun delvist enige. Du behøver ikke at gøre det offentligt. Facebook tillader dig for eksempel  at skjule din ægteskabelige status. Det var, hvad Charlotte valgte. Hun gik fra at være gift til at have en ikke-synlig status på Facebook.
 
Men der er heller ikke noget i vejen med at ville gøre det offentligt. Som vi har skrevet tidligere, så kan det være en lettelse ikke at skulle sige det igen og igen. Og offentliggør vi det via de sociale medier, er der en stor chance for, at ingen føler sig forbigået, når informationen går ud.
 
HUSK:
 • Lad være med at flette det ind i en slags "Søger ny bolig-feed". Skriver du det på de sociale medier, så lad det stå som et selvstændigt budskab.
   
 • Lad folk vide, hvad der sker, at du er ked af, at det er slut, men at I stadig taler sammen (og har I børn, så at I stadig samarbejder om jeres børn).
   
 • Gør det kort og præcist.
   
 • Gør det så sobert, at du også kan stå ved det senere i dit liv.
Hvis I ikke er enige om, at det skal offentliggøres, kan I prøve at indgå et kompromis. Det er jo et budskab, der berører begge parter. Som skrevet før nåede Richardt og hans ekskone til enighed, ved at Richardt postede det privat til sine venner og undlod at tagge sin ekskone.
 
6. Hvornår siger vi det?
Hvor længe efter det er sket, fortæller man det på de sociale medier? Så snart beslutningen er taget? Når man er flyttet fra hinanden? Når børn og familie har fået det at vide? Samme nat, for så kan han/hun lære det?
 
De fleste, vi har spurgt, siger, at det skal være tilstrækkeligt længe efter, til at begge parter har haft mulighed for at tale med deres familie og deres nærmeste venner.
 
Det handler også om at give sig selv tid. Tid til at erkende den nye virkelighed. Tid til at mærke efter, hvad hvornår og hvordan det føles rigtigt. Det afhænger også af, hvor bredt det når ud. Men som hovedregel anbefaler vi at vente, til I selv har haft tid til at fordøje det.
 
7. Tagger man folk, så man er sikker på at de ser det?
Tja, hvis du ikke vil sende en personlig besked og vil være sikker på, at moster Ida ser dit opslag, så tagger du hende. Men du bør ikke tagge din eks, hvis ikke I er blevet enige om det!
 
8. Hvad er det med Instagram og skilsmisseselfies?
Nyeste trend på Instagram er at vise, at vi har styr på livet – også vores skilsmisse.
 
Der er en ny trend på Instagram, nemlig skilsmisseselfier. En del par vælger at vise, at de skilles som venner. De uploader et fælles billede og mærker det #divorceselfie. De tilkendegiver på den måde, at det er slut. Men vi skal ikke have ondt af dem, alt er ok.
 
Nogle kalder det selviscenesættelse. En måde at holde sig selv oppe på ved kontinuerligt at skabe det evigt positive selvbillede. Nogle kalder det selvbedrag.
 
Vi ved personligt ikke helt, hvordan vi skal forholde os til det her i artiklen. Det er vores erfaring, at alle er mere eller mindre ulykkelige, i livskrise og i identitetskrise, når de skal skilles. Men vi skal ikke udelukke, at det kan virke selvforstærkende for nogle, når de fremstiller den positive side af deres skilsmisse. Overvej det grundigt, I har kun én chance for at gøre det rigtigt.
 
9. To follow or not to follow?
Vi er viklet ind i så mange virtuelle tråde, at selvom vi hiver tråden til vores eks ud, er vi stadig indfiltret i hinandens netværk.
 
Skal vi fjerne vores eks og hans/hendes venner og familie fra vores venneliste for eksempel på Facebook? Det er et af de mest omdiskuterede emner ifm. vores rundspørge til denne artikel. Der er meget forskellige holdninger. Og principielt er det heller ikke så enkelt.
 
Faktum er, at når vi er på Facebook, Instagram, Twitter etc. så deler vi ikke bare vores liv med den eneste ene. Vi deler også vores liv med vedkommendes netværk af familie, venner og bekendte. Og vores netværk deler muligvis netværk med vores partners netværk. Vi er viklet ind i så mange virtuelle tråde, at selvom vi hiver tråden til vores eks ud, er vi stadig indfiltret i hinandens netværk. Vi deler likes, tags, billeder, andres opdateringer, venner og bekendte med opdateringer, der ind imellem handler om den, vi har pillet ud af vores garnnøgle.
 
Når eksperter anbefaler, at vi fjerner vores eks fra vennelisten, er det, fordi de mener, vi bliver holdt fast i en del af livet, som bør afsluttes. De mener, vi risikerer at blive holdt fast i følelser af vrede, bitterhed og sorg. Og siger, at vi i stedet bør vaske tavlen ren og koncentrere os om at starte et nyt kapitel i livet.
 
Nogle kalder det forårsrengøring, fjerner fra vennelisten og sletter rask væk alt, hvad der måtte ligge af billeder og andet på nettet – og opfordrer til, at vi som det første skaffer os en god foto-cropping app.
 
Andre insisterer på, at fortiden også er en del af deres liv – at deres eks har været med til at forme den, de er i dag og derfor er en uafvendelig del af både nutiden og fremtiden.
 
Her er nogle af de reaktioner, vi har fået, da vi spurgte brugerne på www.teamworkfamily.com:
 
 • Hvis jeg slettede alt med min eks, ville jeg jo slette en kæmpe del af mit eget liv.
   
 • Min Facebookside er jo den eneste tidslinje, jeg har, og den viser alt på godt og ondt.
   
 • Det kommer jo helt an på skilsmissens karakter – er vi på talefod eller ej.
   
 • Ikke slet, bare klip din eks ud, så har du stadig dine minder.
   
 • Fjern din eks fra vennelisten! Nu.
Selv har vi valgt to forskellige løsninger. Charlotte har bevaret sin eks og dele af hans netværk på, hvor hun ikke ser nye lykkelige feriebilleder, men stadig har (en lidt distanceret) kontakt. Richardt har valgt at bevare alle sine relationer intakt, fordi fortiden ikke forstyrrer fremtiden.
 
Slet fortiden?
 
Uanset hvad der er den rigtige løsning for dig, så får du snart praktisk hjælp på Facebook. De er ved at udvikle et værktøj, så du kan vælge, hvor meget du vil se af din eks' Facebookaktivitet – uden at du behøver at fjerne eller blokere ham/hende. Og du får mulighed for at redigere billeder og opslag, der handler om jer begge.
 
10. Skal jeg alligevel lige tjekke op?
NEJ. Vi ved godt, det kan være fristende lige at tjekke, hvor i livet vores eks er. Men du piner bare dig selv. For vi kan jo bruge timevis på at analysere et nyt tweet, en sang, der er tilføjet eks'ens playliste, et billede, der er lagt op, etc.
 
11. Hvordan undgår jeg at høre noget om min eks?
Som skrevet er vi viklet ind i et utal af digitale tråde. Og selv om vi har fjernet vores eks fra vennelisten, så kommer vi tit til at få noget at vide alligevel – gennem andre, der stadig er på begge vores vennelister.
 
For nogle fungerer det bedst at holde pause fra de sociale medier, så det hele får lov til at komme lidt på afstand. Og glæde sig over al den tid, man lige pludselig skal fylde ud med noget andet.
 
Dos & dont's
Elisabeth Hoff-Clausen adresserede med sin bog Online Ethos problemet omkring digital dannelse og behovet for en digital etikette. Artiklen her er vores bud på vores indgang til digital etikette, i forhold til hvordan man kommunikerer sin skilsmisse / sit brud på de sociale medier.
 
Vi lister de vigtigste dos and don'ts her:
 
Dos
 • Tal sammen om, hvad I gør på de sociale medier – og hvordan.
 • Vær oprigtig, når du skriver noget. Og lad være med at vaske dit beskidte undertøj på de sociale medier. Bevar din værdighed. Husk at behandle folk, som du godt selv vil behandles – inkl. din eks.
 • Ring til en ven, hvis du har brug for at rase ud, eller vil ha' omsorg.
 
Don'ts
 • Lad være med at rase over din eks på de sociale medier.
 • Vær diskret. I cyberspace lever dine ord, længe efter du har slettet dem.
 • Hold dit privatliv privat.
 • Lad være med at dele alt og hele tiden. Det kan blive belastende for dit netværk.
 • Lad være med at bruge dine statusopdateringer eller tweets til hævn eller for at såre den andens følelser, det er uklædeligt.
 • Lad vær med at tagge elskeren eller elskerinden, hvis du opdager der er en tredje person i jeres forhold!
 • Lad være med at gøre jeres skilsmisse til en offentlig sæbeopera.
Fremtiden
Fremover vil vi nok i endnu højere grad end i dag leve en stor del af vores tid i den digitale verden. En af udviklingstrendene peger på, at vores nye wearables ikke bare vil måle vores blodtryk, men også vores mentale tilstand, og den information kan man vælge at sende videre til venner og familie.
 
Efterhånden som vores digitale og analoge liv smelter sammen, vil vi også blive bedre til at selektere, hvem der skal vide hvad hvornår. Og samtidig vil der komme så meget mere information, der kan deles – som automatiske opdateringer fra vores wearables til vores profil på de sociale medier.
 
Om ti år vil det på den måde være en mere naturlig del, at vi fremstår som mere komplette mennesker, og ikke kun 'den polerede udgave', som det er tilfældet for mange i dag.
 
Mht. skilsmisser bliver det måske også en trend i Danmark, som det er i USA, at vi skriver en ægtepagt, der indeholder en fælles strategi i forhold til de sociale medier. I USA er det blevet normalt på forhånd at diskutere og skriftligt aftale, hvordan man forholder sig til de sociale medier, hvis livet skal forsætte i hver sin retning. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også