Velkommen til fake news i Danmark

Eksplosioner af voldtægter begået af flygtninge og antisemitiske angreb er nogle af de alternative fakta, som det nye 24Nyt udokumenteret serverer for læserne. Her kan du blive klogere på fake news i Danmark.
24Nyt er navnet på et nyt dansk medie, som åbenlyst spekulerer i falske nyheder, fordrejninger og spredning af indvandrerkritisk materiale. Vi anmelder det nye (fake) medie
24Nyt er navnet på et nyt dansk medie, som åbenlyst spekulerer i falske nyheder, fordrejninger og spredning af indvandrerkritisk materiale. Vi anmelder det nye (fake) medie
Opdatering 10.22 torsdag: I nat brød 24Nyt tavsheden om, hvem der står bag projektet. 24Nyt oplyser nu, at det er Jeppe Juhl, der også er kendt fra det indvandrerkritiske medie Newspeek og som netop er blevet præsenteret som folketingskandidat for Nye Borgerlige, der er chefredaktør.
 
Kattekillinger og fremmedhad lader til at være de bærende værdier i Danmarks første fake news-medie.
 
Mediet, der udgives af en eller flere anonyme personer, hedder 24Nyt.dk og markedsfører sig med den ædle mission, at de vil ”bringe de nyheder, som mainstreammedierne enten bort- eller nedprioriterer”. Et lidt paradoksalt statement, eftersom en stor del af 24Nyts artikler netop er planket (og fordrejet) fra mainstreammedier.
 
24Nyt vil naturligvis gerne give læserne indtryk af, at det er et seriøst og troværdigt medie. Faktisk så troværdigt, at de bringer alle de sande informationer, som den etablerede presse – dem som Trump kalder fake news media - undertrykker.
 
Som et bidrag til den illusion er 24Nyts logo suppleret med tre signalord hentet fra alle udgiveres øverste klicheskuffe: Nyheder – Aktualitet – Indsigt. Men sandheden er, at 24Nyt først og fremmest giver læserne indsigt i internettets mørkeste afkroge. Der, hvor ingen bekymrer sig om dokumentation, sandhed eller fairness, og hvor det publicistiske mål i højere grad er politisk vildledning end redelig oplysning.
 
Hvis en politisk organisation satte denne standard, ville det være katastrofalt. Men når misinformationerne kamufleres som journalistik, er det faktisk intet mindre end et angreb på demokratiet. Mere om det senere.
 
24Nyt sparer ikke på de store ord, når mediet promoverer sig selv. Fra 24nyt.dk
 
Først lidt om, hvad 24Nyt er for en størrelse. Den objektive beskrivelse er, at det er et tabloidt site, der kuraterer andre mediers historier. Det redaktionelle mix består af mindst 50 procents indhold om indvandrere, flygtninge og muslimer, lidt mikrofonholderi for den politiske højrefløj og endelig dagens åndehul, når man har fået nok af barbariske muslimer, der vil omstøde vores samfund – kuriøse videoer med katte eller mennesker, der falder på sjove måder.
 
Et centralt spørgsmål, når man diskuterer falske nyheder er naturligvis, hvordan man definerer det fænomen. Et udbredt synspunkt, som jeg er enig i, er, at fake news er bevidst vildledning og misinformation, der støttes af forkerte eller udokumenterede fakta og postulater. Oftest vil afsenderne forsøge at snyde læserne ved at iklæde den falske historie alt det udstyr og lingo, som vi kender fra de traditionelle medier, og meget ofte er det umuligt at få oplysninger om journalisten eller udgiveren bag de falske historier.
 
Og præcis sådan er det med 24Nyt.
 
24Nyt lyver om afsavet finger og ikke-eksisterende eksplosion af antisemtiske overfald i Frankrig. Kilde/24Nyt.dk
 
Et eksempel er historien ”Uhyggeligt: Nordafrikaner saver finger af jøde”. Her beskriver 24Nyt.dk, hvordan to jødiske unge mænd i Paris er blevet forfulgt af en stor gruppe mænd med nordafrikansk udseende. Overfaldet afsluttes, ifølge 24Nyt, med at overfaldsmændene saver en finger af et af de jødiske ofre.
 
24Nyt indleder desuden artiklen med en udokumenteret påstand om, at antisemitiske overfald er eksploderet i Frankrig. Artiklen bliver til dels blåstemplet af, at kilden til oplysningerne er britiske The Independent. Klikker man på Independents dækning, er der dog ikke belæg for 24Nyts opsigtvækkende facts. Tværtimod skriver Independent IKKE, at fingeren er savet af, og Independent skriver, at antallet af antisemitiske overfald er faldet i Frankrig – altså ingen eksplosion, som 24Nyt hævder.
 
Independent linker dog videre til en fransk radiostation, hvoraf det fremgår, at man i første omgang troede, at der var blevet savet en finger af. Men fingeren har ”kun” fået et snitsår, der er blevet syet med tre sting – altså ifølge den franske kilde.
 
Flygtningestrømmen har fået voldtægter til at stige eksplosivt, påstår 24Nyt. Kilde/24Nyt.dk
 
Et andet eksempel på vildledende og udokumenterede påstande er indledningen til en artikel om en østrigsk kvinde, der er blevet voldtaget af ni flygtninge. Sådan gengiver 24Nyt i hvert fald sagen, som er på vej i retten på det tidspunkt, da 24Nyt publicerer historien. Altså er ingen dømt. Men lad det være, det er bare dårligt journalistisk håndværk og intet imod indledningen, der er en decideret forbrydelse mod journalistiske idealer:
 
”En af de mest alvorlige konsekvenser ved at tage imod enorme mængder af flygtninge fra ikke-vestlige lande, har været en eksplosion af voldtægtsager i flere europæiske lande”. Som læser har jeg ikke mulighed for at tjekke sandhedsværdien af det postulat. 24Nyt oplyser ikke kilde, ikke hvilke europæiske lande, der er tale om, og slet ikke skyggen af dokumentation for, at en eventuel stigning i antallet af voldtægtssager skyldes ”enorme mængder af flygtninge fra ikke-vestlige lande”.
 
Og 24Nyt fortsætter med samme melodi i artikel efter artikel. Et bestialsk drab i Sverige, som måske – måske ikke – er et banalt opgør i et kriminelt miljø, serveres, så det kun kan opfattes som en slagtning af et pænt almindeligt svensk ægtepar begået af, ja gæt selv.
 
En af de vigtige nyheder, som 24Nyt mener mainstreammedierne bortprioriterer i øvrigt sakset fra Aftonbladet. Kilde/24Nyt.dk
 
En video af arabisk udseende filmstatister, der sminkes med blod og lemlæstelser til en filmoptagelse, bruges som bevis på, at palæstinenserne bruger fake news til at propagandere mod israelerne. Som læser aner jeg ikke, om det er sandt, for 24Nyt.dk smider bare en video i hovedet på mig og hævder, at her er beviset på, at palæstinenserne snyder på vægten.
 
Da jeg tirsdag skrev om 24Nyt på Medietrends.dk, kontaktede jeg 24Nyt for at blive lidt klogere på projektet. Efter en del timer fik jeg mail fra en person, der ikke ville oplyse sin identitet. Vedkommende var meget fortørnet over, at 24Nyt.dk blev sat i forbindelse med fake news.
 
Sådan spotter du falske nyheder ifølge Huffington Post.
 
Ifølge personen kan 24Nyt.dk begå fejl som alle andre medier, og de er afhængige af, at deres kilder ikke fejler. Men realiteten er, at det kan læserne ikke bruge til noget. Idéen med et medie er, at det tager ansvar for sine oplysninger og gør alt, hvad det kan, for at sikre sig rigtigheden af informationerne.
 
Det betyder, at man udvælger sine kilder med kritisk omhu, at man har mere end en kilde til kontroversielle oplysninger, og at man tilstræber størst mulig transparens, så læserne selv kan følge fakta tilbage til kilderne. Og endelig kunne man tilføje, at man ikke sminker sin journalistik med troværdige kilder og så i øvrigt skriver det, man har lyst til.
 
Alt dette er 24Nyt det modsatte af. Og selv hvis man skulle komme 24Nyt i møde og undskylde mediet med begyndervanskeligheder, er det tankevækkende, at de ikke retter historien om den afsavede finger på trods af, at de bliver gjort opmærksom på, at de jødiske drenge fortsat har alle 20 fingre intakte.
 
En pointe, der er værd at slå fast, er, at ikke alt i 24Nyt.dk er fup og fidus. Som i andre fake news-medier er der masser af artikler, der er sande og næsten renset for politisk bias. En gevinst ved det, er at mange læsere på den måde opbygger en generel tillid til mediet og derfor ikke har paraderne oppe, når de alternative fakta serveres.
 
Det er helt samme mekanisme, som vi oplever, når de falske nyheder spredes enkeltvis på de sociale medier. Når de flyder rundt i den store SoMe-suppe er vi ikke forberedt på vildledninger og misinformationer, for mentalt er vi i gang med at speedscrolle igennem opslag fra vores venner, som vi har tillid til, og nyheder fra rigtige medier, som vi fortsat også har noget tillid til.
 
Og selvom mange ved, at et godt pejlemærke til at vurdere, om historier er sande eller falske, er at tjekke nyhedskilden, så viser en ny undersøgelse fra Pew Research Center, at vi kun bemærker nyhedskilden hver anden gang, vi læser en nyhed via sociale medier.
 
Vi ser kun nyhedskilden på hver anden nyhed, vi får fra sociale medier. Pew Research Center.
 
Netop fordi de falske nyheder spredes sammen med de sande nyheder, er de særligt farlige for demokratiet. Hvis de kun levede isoleret i egne reservater som for eksempel 24Nyt, kunne problemerne begrænses til, at nogle mennesker kommer til at danne deres holdninger på baggrund af falske fakta. Det er naturligvis slemt nok.
 
Men når de falske nyheder blandes sammen med sande nyheder, bliver de gift for vores generelle tillid til nyheder. For hvem kan skelne mellem sandt og falsk, når det går stærkt på nyhedsfeedet. Med informationsforurening fra 24Nyt og andre tilsvarende sites smuldrer de seriøse mediers vigtigste våben i deres opgave som den kontrollerende fjerde statsmagt – nemlig at de kan levere sandhed, verificere oplysninger og fintune de proportioner, som vi skal forstå verden i.
 
Jeg har kun fået en mail fra 24Nyt, og den eller de personer, der står bag, har ikke svaret mig på mine opfølgende spørgsmål. Jeg ville ellers gerne vide, hvad formålet er med 24Nyt, hvad 24Nyt forstår ved kildekritik samt naturligvis, hvem den eller de er, og hvorfor de gemmer sig anonymt.
 
Men jeg har ikke fået svar. Derimod tonede en hr. Jessen pludselig frem på mit Facebook-feed, hvor han forsvarede 24Nyt med samme argumenter som den mail, jeg modtog fra dem. Hr. Jessen er også anonym og vil heller ikke smide masken.
 
Det bedste bud på 24Nyts formål er nok det helt banale, at de vil fremme en udlændingekritisk politik. I 24Nyts få ord om, hvad målet er, står der, at 24Nyt hver dag gennemgår et ”hav af danske og internationale nyhedsmedier, og vælger de vigtigste historier”. I 24Nyts optik må man så forstå, at det er et utal af beretninger – sande såvel som falske – om udlændinge, der myrder, voldtager, slås og sågar spreder fake news.
 
Fake news har sat dagsordenen i Danmark. Grafikken viser danske googlesøgninger på ”fake news” de seneste fem år.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.