Er Uber on the road again?


- Kraftig kritik af arbejdskulturen og manglende respekt for kvinder i Uber.
- Kalanicks bumlede exit fra præsident Trumps økonomiske råd efter stærk intern kritik fra medarbejderne i Uber.
- Modkampagnen #DeleteUber som angiveligt på én uge fik 200.000 kunder til at slette deres Uber-app som svar på Ubers forsøg på at profitere af en taxastrejke i New York.
- Googles sagsanlæg om industrispionage mod Ubers tjeneste for selvkørende biler, Waymo.
- Afsløringen af Greyball-programmet, som gjorde det muligt for Uber at undgå myndighederne i byer, hvor tjenesten var forbudt.
Når man står lort til halsen – for nu at bruge en fri oversættelse af ’when the shit hits the fan’ – må man gerne ringe til en ven. I Pulp Fiction var det Mr. Wolf, der var kongen af problemløsning og kunne fixe alle problemer på den halve tid. Helt så nemt er det ikke i den virkelige verden.

Svaret på Holders rapport kom da også prompte: Ubers bestyrelse besluttede at følge alle Holders anbefalinger, og allerede i ugen op til offentliggørelsen af rapporten blev 20 chefer fyret som følge af sager om chikane, mobning og diskrimination.

Selvom Kalanick nu er presset væk fra posten som CEO, er han en central medejer af Uber via sine aktier i selskabet, og han har fortsat en plads i bestyrelsen. Samtidig nyder han stadig stor opbakning hos mange medarbejdere, som har startet en underskriftsindsamling for at få ham tilbage i spidsen for selskabet.
Og hvad kan vi så – med kommunikationsbrillerne på – lære af det seneste halve års krisesaga om Uber? Her er tre bud:
-
Money talks: I en verden, hvor tech-nørderne møder venture-kapitalisterne, handler det i sidste ende om penge. Uber har længe været et selskab under pres på flere fronter, og det ramponerede omdømme kan smitte negativt af på investorernes eget image.
Og når de samtidig begynder at tabe penge og ser en potentiel børsnotering fortone sig i horisonten, stopper festen. Det måtte Travis Kalanick sande i sidste uge.
-
When the man is the brand: Stærke topchefer kan skabe stærke brands. Det gælder ikke mindst i tech-verdenen, hvor geniale startups på rekordtid vokser sig til globale forretningskæmper. Tænk bare på Steve Jobs, Bill Gates og Mark Zuckerberg.
Men når manden i spidsen i den grad er selskabet, bliver det meget svært at komme troværdigt ud af en krise af Ubers kaliber med den samme mand ved roret.
-
It ain’t over till it’s over: Når en krise rammer for alvor, handler det sjældent kun om kommunikation alene. Der ligger næsten altid mere bag, og derfor skal der ryddes grundigt op. Skal man komme hel igennem eller stærkere ud på den anden side, skal alt skidtet frem i lyset og håndteres.
I Ubers tilfælde er der blevet ved med at hvirvle nye dårlige sager op. At hyre Eric Holder til at foretage en tilbundsgående undersøgelse var et rigtigt træk. Og Ubers bestyrelse har også – igen fornuftigt – valgt at sige B, når de har sagt A. Spørgsmålet er så, om alt nu også er kommet frem. Det må tiden vise…