Kommunikationsforum

Ødelæg alt muligt med et bogstav

En gang imellem griber en raptus SoMe-Danmark, og så fyldes alles feed med samme slags indhold. Senest overspringshandlede vi med hashtagget #oedelaeg1filmed1bogstav - og alle mulige afledninger af det.
Når en trend griber om sig...Gladsaxe Bibliotekerne omformulerede legen #oedelaeg1filmed1bogstav til "Ødelæg en bog med ét bogstav", og herfra udviklede det sig overalt på Twitter og Facebook.
Når en trend griber om sig...Gladsaxe Bibliotekerne omformulerede legen #oedelaeg1filmed1bogstav til "Ødelæg en bog med ét bogstav", og herfra udviklede det sig overalt på Twitter og Facebook.
Et internet-meme er stendødt, når det bliver vist på Go'morgen og Go'aften Danmark. Men gælder det også, når det når ud på biblioteket?
 
Den 18. september 2017 klokken 10.55 lancerede Gladsaxe Bibliotekerne en lille spøg på deres Facebook-side. De skrev: Ødelæg en bog med ét bogstav. Selv foreslog de "Mænd der bader kvinder" og viste, at det var morsomt, med en emoji, der hulkede af grin.
 
 
De fik over 6000 kommentarer og over 2000 delinger. Folk, der gerne ville ødelægge bøger, kom med alskens bud lige fra "Det vamle testamente" og "Tingenes herre" til "Kærlighed ved første pik" og "Min afrikanske barm". Det var lykkedes at promovere biblioteket. Knap en uge senere forsøgte de sig igen med en ny opdatering: Lav eller gæt en bog beskrevet med emojis. Med lidt over 1000 kommentarer var det stadig en succes, om end begejstringen var dalet lidt.
 
Mikael Bertelsen var længe oppe, da han den 20. september klokken 00.04 skrev: Ødelæg et new public management-ord med ét bogstav. Jeg starter: "Omstillingskarate". Det fik også over 6000 kommentarer.
 
 
Med ord som "Implementeringstaskfarce", "Borgerunddragelse" og "Igalesættelse" viste helt almindelige borgere deres foragt overfor den administration, der siden 1990'erne er trængt ind i dansk politik fra embedstanden, og nu er skyld i, at hverken DSB, politiet eller SKAT fungerer.
 
Facebook-komikeren Peter Brodersen viste overskud, da han to dage senere ytrede: Ødelæg den danske velfærdsstat med kun ét partibogstav! Jeg begynder: A. Derefter kunne enhver skrive det bogstav for det parti, som de hver især mente gjorde det dårligt. Problemet var naturligvis, at man hurtig løb tør for bogstaver. Så mange danske partier er der bare ikke.
 
Inspireret af Gladsaxe Bibliotekerne forsøgte Rejs Rejs Rejs den 20. september 2017 at brande sig, da de skrev opslaget: Ødelæg en turistattraktion med ét bogstav. De fik over 500 kommentarer og 45 delinger. KMD fik den 21. september 2017 idéen at skrive: Ødelæg et IT-begreb med et bogstav, hvormed de opnåede knap 200 kommentarer og to delinger.
 
 
Også DOT - Din Offentlige Transport - prøvede den 25. september 2017 på baggrund af denne ståhej at brande sig selv på nettet med ordene: Ødelæg en station eller et stop med et bogstav. Lidt over 100 gad skrive Haribo eller Middelrart (Middelfart er faktisk sjovt nok i sig selv), og der var en enkelt, der delte. Det var for meget forced meme til at være sjovt, og derfor virkede det naturligvis ikke.
 
Allerede den 20. september 2017 havde Go'morgen og Go'aften Danmark imidlertid lanceret "Kvinden i uret" 😂 Ødelæg en film med ét bogstav. Tak til Gladsaxe Bibliotekerne for at finde på legen! De fik 127 kommentarer og 17 delinger. Der var ikke længere tvivl om, at dette internet-meme var dødt og begravet, men nu levede en zombietilværelse.
 
Det var nu heller ikke Gladsaxe Bibliotekerne, der oprindelig havde lanceret memet. De havde blot forbundet sig til det globale internet-meme: Destroy x with one letter. For 12 år siden, den 10. februar 2005, opstod der en tråd på det australske tech forum Whirlpool med udfordringen “Change a letter in the movie title …”
 
Her kom adskillige bud på sjove og absurde filmtitler, hvor man stadig kunne se, hvilken film der blev satiriseret over.
 
Herfra spredte det sig til andre websites fra Something Awful til Buzzfeed. Den 24. oktober 2009 blev hashtagget #oneletteroffmovies populært på Twitter. Og nu blot otte år senere er det allerede nået ud til danske biblioteker og Go’ Aften Danmark.
 
Jeg vil dog gerne hylde, at et dansk folkebibliotek trods alt var hurtigere ude end TV 2.
 
---------
 
Som nævnt i artiklen er fænomenet ikke helt nyt. Kforum har lavet en liste over de #ødelægmed1bogstav-memes, der fik redaktionen til at grine højest:
 
#ødelægnewmanagementmed1bogstav: 
 
#ødelæg1bogmed1bogstav:
 
 
What movie would change completely if one letter in the title was different? Fra Reddit:
 
 
 
#ødelæg1filmmed1bogstav:
Vi slutter med et politisk opråb: 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også