Kommunikationsforum

Telegrass: Uber for potrygere

Mens afkriminaliseringen af cannabis nærmer sig, afprøver iværksættere cannabusiness-modeller. I Tel Aviv spiller den krypterede besked-app Telegrass en hovedrolle.
Israelske Telegrass bruger en krypteret platform til at sælge cannabis til mange tusinde brugere. Det er som Uber for urteentusiaster.
Israelske Telegrass bruger en krypteret platform til at sælge cannabis til mange tusinde brugere. Det er som Uber for urteentusiaster.
af Mikkel Skov Petersen
Pot, marihuana, græs, skunk, hash, tjald - eller slet og ret urten. Kært cannabis-produkt har mange navne. I Israel, hvor knap hver tredje mellem 18 og 65 år ifølge centrum-venstre-mediet Haaretz har røget cannabis inden for det sidste år, ulmer afkriminaliseringen af urten ligesom i det meste af den vestlige verden.
 
Haaretz har interviewet den israelske aktivist og iværksætter Amos Dov Silver i et portræt af hans cannabistjeneste Telegrass, der bruger den fortsatte udbredelse af krypteret kommunikation til at skabe kontakt mellem efterspørgsel og udbud i et virtuelt fællesskab.
 
Facebook-cover fra Telegrass. Selvom man ikke kan sproget, er man ikke i tvivl om sidens fokusområde.
 
Silver har gennem flere år viet sin tid til cannabisaktivisme. I 2014 organiserede han en smoke-in i Jerusalem kaldet the Big Bong Night. Da han aftjente sin værnepligt, var han i en kampenhed, hvor han efter eget udsagn røg på basen og tog en bong med på vagt.
 
Hans aktivisme og civile ulydighed har bragt ham på kant med israelsk lov med fængslinger til følge. De sidste to år har han boet i USA, hvorfra han styrer Telegrass i Tel Aviv. Silver kalder Telegrass et ideologisk projekt i kampen for legalisering af cannabis.
 
Til Haaretz beskriver Silver Telegrass som »It's Like Uber, but for Weed«.
 
87.000 brugere and counting
Telegrass adskiller sig fra kendte hjemlige tjenester som de såkaldte Brune Bude, der pr. sms leverer til døren, ved at benytte en krypteret platform.
 
Andre tjenester opererer via browseren Tor på The Dark Web og benytter kryptovalutaen bitcoin som betalingsmiddel. Disse tjenester er stærkt besværlige for politiet at efterforske, men tilgængelighedstærsklen er til gengæld også høj for brugere, der kun har almindeligt kørekort til det fuldt oplyste internet.
 
Telegrass kombinerer krypteret kommunikation med vid tilgængelighed. Alt, det kræver, er at hente Telegrass-appen, finde og klikke på et link online, og så kan du boltre dig i et cannabiscommunity med over 87.000 brugere.
 
Når du skal skrive med Telegrass via krypterede beskeder, kan du endda vælge mellem 6 forskellige sprog.
 
Der har selvfølgelig længe været kunde-forhandler-relationer, der foregår på krypterede platforme som Telegram eller Signal. Telegrass adskiller sig ved at kombinere selve indkøbet med et community for cannnabis-kultur og -aktivisme.
 
Rygeren, veganske madopskrifter
Tjenesten er inddelt i undergrupper, herunder geografiske undergrupper, hvor kunderne kommer i kontakt med de lokale forhandlere. Hvis du er i et område,Telegrass dækker, så kan du på Telegrass finde og kontakte forhandlere i dit område.
 
Tjenesten dækker Tel Aviv, den israelske middelhavskyst og Vestbredden. De fleste chats og grupper er som udgangspunkt på hebræisk, hvor denne skribents sproglige kundskaber desværre begrænser sig til "shalom". Amos Dov Silvers vision er at sælge Telegrass-konceptet til andre områder.
 
Da Silver bliver interviewet af Haaretz, er der 25 kanaler for salg på Telegrass - herunder kanaler for salg i størrelsesordenen kilo. Dertil kommer bl.a. grupper for salg af grej til dyrkning af cannabis og veganske opskrifter på mad, der indeholder cannabis.
 
Forhandlerne er på forhånd blevet screenet af Telegrass, og hvis der er problemer med din handel, så fungerer Telegrass samtidig som en slags Trustpilot, hvor du kan anmelde forhandlernes service og produkter. Sager om tyveri og seksuel chikane bliver håndteret af folk fra community'et, der uafhængigt har udviklet retningslinjer og håndhævelse.
 
Israelsk afkriminalisering (næsten)
Tidligere i år vedtog den israelske regering en delvis afkriminalisering, så besiddelse af cannabis ikke længere er en straffelovsovertrædelse. I forbindelse med vedtagelsen udtalte ministeren for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan:
 
"The government’s approval is an important step on the way to implement the new policy, which will emphasize public information and treatment instead of criminal enforcement."
 
Cannabis er dog stadig ulovligt, og det koster en bøde på ca. 1600 kroner ($270), der stiger, anden gang du bliver taget.
 
Ifølge New York Times har israelsk politi ikke håndhævet loven i bemærkelsesværdigt omfang i en årrække. I 2015 blev der foretaget under 200 cannabisrelaterede anholdelser i et land med 8,5 millioner indbyggere.
 
Israel befinder sig altså i det samme håndhævelses- og lovgivningslimbo som Danmark, hvor cannabis formelt er forbudt, og hvor politiet mindre end halvhjertet håndhæver forbuddet. Et forbud, som et flertal af befolkningen er imod, og som kun venter på, at Socialdemokratiet og/eller Venstre skifter kurs.
 
Måske vil vi også i Danmark komme til at se beskedkanaler som denne, hvor man kan finde sine fjolleurter.
 
Undtagelsen fra politiets passive magtesløshed er selvfølgelig Christiania, hvor der er meget synlighed og politisk kapital for politiledelsen at hente på lejlighedsvise, symbolske aktioner.
 
Portugal, Uruguay, Canada og de amerikanske stater Alaska, Californien, Colorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon og Washington har allerede afkriminaliseret cannabis til rekreativt brug. Det er et spørgsmål om tid, før flere lande og også Danmark følger trop. Eller som Liberal Alliances Christina Egelund siger: Det kommer til at ske.
 
Cannabusiness i forbuddets skygge
Det er uvist, om afkriminaliseringen kommer om to, fem eller ti år. Den mellemliggende periode er præget af på den ene side dumstædige politikere på værdig retræte, mens de lystigt brænder symbolske årsværk i politiet af, og på den anden side af entreprenante typer, der bruger ventetiden på at opbygge cannabusiness i forbuddets skygge.
 
Alene i København løber efterspørgslen på cannabis allerede årligt op i mindst en milliard kroner. Den præcise omsætning på det københavnske cannabismarked er ukendt, og den nævnte milliard stammer fra et ældre politiestimat. Københavns Kommune regner i deres forslag til et forsøg med afkriminalisering i hovedstaden med en indtægt på 700 mio.
 
Mens solen går ned over forbuddet, så samles en stor del af cannabis-millionerne i dag op fra gaden af risikovillige fra kriminelle miljøer. Distribution af cannabis til det voksende marked er væsentlig mindre besværligt og risikabelt end fx røveri eller indbrud. Indtægten er desuden støt, og der er jobs til risikovillige unge i det.
 
Og så er der altså iværksættere og cannabis-aktivister som Amos Dov Silver og hans Uber for cannabis.
 
Mon ikke Silvers idé er for god til, at andre kan lade være med at tage den til sig? Uanset hvad er Telegrass - også som en eventuel dansk franchise - formentlig ikke den sidste digitale tjeneste, vi kommer til at se, før cannabisbrug på et tidspunkt ikke længere er en forbrydelse, og der skal bygges et lovligt, reguleret marked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også