Kommunikationsforum

Johnnys nye shampoo

Det kunne have været en aprilsnar – og en af de bedre af slagsen. Da nyheden indløb om, at Johnny Madsen ville lancere en shampoo til ’træt og viljeløst hår’, gik lokalaviser og dagspresse i overgear. For selvom det ikke skorter med bloggere, kendisser og sangere, der lancerer produkter tæt på deres hjerte, så er den danske sangers nyeste tiltag alligevel opsigtsvækkende.
Den er god nok. Johnny Madsen lancerer ny shampoo og deo. Men er det overhovedet en god forretningsidé?
Den er god nok. Johnny Madsen lancerer ny shampoo og deo. Men er det overhovedet en god forretningsidé?
For det første er det hylende morsomt, og Madsen selv virker til at klaske sig på lårene af grin over det. For det andet udtaler han selv, at han bruger Elvital og ikke helt ved, om han selv vil bruge sit nye produkt. For det tredje svarer det til, at McDonald’s lancerede en slankeapp. Med andre ord er det i sin eksistens helt modsatrettet, hvad Madsen står for.
 
Alligevel er det så tæt på hans brand – og fyldt med humor – at det virker. For det gør det s'gu.
 
Madsen vender hele tankegangen om merchandise på hovedet ved at lancere noget, han er kendt for ikke selv at have styr på. Men også fordi han – måske forholdsvis ubevidst – tapper ind i en content-tilgang til styringen af sit eget brand, der er helt genial. Han rammer nemlig hovedet på sømmet, både hvad angår humor, målgruppe og eksekvering. Vi tager et nærmere kig på dette.
 

Johnny Madsens nye produkter kan købes i Kvickly til den nette sum af 20 kr.

En huskeliste for k-branchen
Nu er Johnny Madsen ikke just kendt for sine bølgende, velfriserede lokker – og det er han fuldt ud bevidst om. I 30 år er han blevet skudt i skoene, at han har fedtet hår, så nu kunne han ligeså godt kommentere på det på en sjov måde. For selvom det startede som en spøg, som Johnny Madsens manager Jeanett Exner har forklaret, så er det med k-brillerne på et ret godt eksempel på, hvordan autenticitet, branding, humor og godt content kan gå op i en højere enhed.

I de video-interviews, han bl.a. til TV 2 og DR har givet om den nye shampoo – der også lanceres sammen med en rock’n’roll-deodorant – har han det sjovt. Sådan helt ægte lad-os-se-hvad-der-kommer-ud-af-den-her-gode-ide-sjovt. Han ved godt, hvordan han ser ud, men han er hverken ude på at missionere, moralisere eller ændre verden. Her kommet et produkt, han selv har manglet (hvis det altså virker), men også et produkt, der ligger meget tæt op af hans brand om end med et negativt fortegn.
 
For når man tænker på Madsens legendarisk fedtede hår, så er en shampoo-serie ikke det første, der falder en i sinde. Eller omvendt: At han selv skulle lancere den, virker spøjst. For han virker både ligeglad med sit udseende, kan efter sigende ikke lide at gå i bad (han kan ikke lide vand, siger han, fordi hans stjernetegn er et ildtegn) og er både kendt for sin musik og sin kunst.
 

I forbindelse med produktlanceringen har Johnny Madsen været ude og udtale, at han "ikke er den store bader".

Alligevel er det helt genialt fundet på af Exner og Madsen at lancere en hårserie med tilhørende deodorant og sæbe. Det er content marketing taget til nye højder. Det er brand merchandise, når det er aller-aller-bedst. Og ikke mindst er det et godt eksempel på, hvor langt man kan komme, hvis man bruger den rette mængde humor og ikke er bleg for at tage pis på sig selv.

Content, content, content
I disse tider, hvor alle K-folk skriger på content marketing, narrativer, influencer-samarbejder og collabs, så er noget så simpelt som en shampoo fra Johnny Madsen en god huskeregel for, hvad man skal huske på: Lav noget, der er close to home. Brug greb, der ligger lige til højrebenet. Italesæt værdier, der er tæt på brand, person, platform. Og vær ikke bange for at vise følelser, personlighed og kant. Udnyt dit allernærmeste publikum til at sprede dit budskab.
 
”Jeg kunne godt lide sloganet 'til træt og viljeløst hår'. Og så er det sjovt, at ham, som har fabrikken, hedder Flemming Haahr, og at min trommeslager er skaldet,” har Madsen selv udtalt. Slå den, pressefolk. Det er 1-1-kommunikation, så det basker. Samtidig har han efter sigende testet produkterne på lokalbefolkningen på Fanø, hvor han bor. Close to home? Tjek. Lokalt publikum? Tjek. Hvert produkt koster i øvrigt 20 kr. og forhandles i Kvickly. Ram din målgruppe? Tjek.
 
Samtidig er der i mode- og livsstilsbranchen lige nu i høj grad tale om, hvad mange kalder ugly-pretty-trenden. Altså, at man bevidst skejer ud og gør sig selv grimmere, mere kantet, mere personlig, mere unik. Det kan lyde fjollet, javist, men en del af det handler om oprør mod skønhedsidealer, at især ungdommen ikke længere vil dikteres, hvad de skal gøre, eller hvordan de skal se ud, og at især modens yderpunkter i disse tider kigger mod noget andet end glamour.
 
Jeg tvivler på, at dette er noget, Madsen er bevidst om, men lige præcis derfor er det måske endda endnu mere genialt: Fordi det potentielt både kan blive semi-kult, sjovt og helt ubevidst tapper ind i større kulturelle tendenser og trends samt velkendte markedsføringsmekanismer. Med andre ord rammer han plet. Helt uden at forsøge. Fedtet hår eller ej. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også