Kommunikationsforum

2018: Du er unfucked, frugtar og offline

Verden er et forunderligt sted. Nogle år skal du selv slagte din ged - leve af kød og nødder, og andre år må du så absolut ikke spise kød. Engang skulle alle løbe et maraton, men livsnyderne stod på den anden side med åbne chokoladehaner: Treat yourself! Så hvilke trends kommer til at valse ned ad den røde løber i 2018? Man skulle tro, at vi snart ikke kunne finde på flere skøre tiltag, men, ak ja.
Ikke for alle og enhver, men trenden med brows on fleek vil bare ikke stoppe. Frem med penslen - nu bliver det vildt.
Ikke for alle og enhver, men trenden med brows on fleek vil bare ikke stoppe. Frem med penslen - nu bliver det vildt.
Overmennesket unfucker sig selv  
Alle vil unfucke alt og alle i 2018. Men hvad ligger bag dette forholdsvis aggressive udtryk? Unfucking går kort og godt ud på at erkende sig selv og begynde at arbejde med, hvem man er, og hvilke fortællinger man er gjort af. Vi vil lægge telefonen fra os, være mere tilstede og spise den ekstra flødebolle, som sundhedshysteriet i mange år har sagt, at vi skal holde os fra. Der er altså et stykke personligt udviklingsarbejde forbundet med det. Vi skal se os selv i øjnene, nøgne som vi er, og finde vores smertepunkter.
 
Kforum har talt med fremtidsekspert Mette Sillesen, der udfolder unfucking-begrebet for os:
 
”Jeg ser det som en kulmination på flere års fokus på sundhed på den ene side og selvudvikling på den anden. Når man har haft to hårde diskurser kørende, så tager det os hen til unfucking. Vi vedbliver at ville være sundere og sundere og en bedre udgave af os selv. Men nu handler det ikke længere kun om den fysiske krop det handler også om det indre. De ting hænger sammen”.
 
Vi bliver altså kompromisløse i forhold til vores sundhed. Men vejen til det ’bedre’ kan være mange ting: Det er ikke nødvendigvis selvpinende Ironman-løb og tonstung styrketræning det kan lige så vel være at spise en masse god chokolade. Gør det, der gør dig glad.
 
 
”Som forbrugere pines vi i større eller mindre grad af ’kognitiv dissonans’, som kan oversættes til, at vores adfærd ikke matcher vores idealer. Vi søger altså at komme fra dissonans til resonans – fra fucked til unfucked – fra afhængig til fri – fra dvask til gymnast.
 
Forretningsmæssigt betyder det, at de smarte brands nu hjælper deres kunder i en forandringsproces. Forbrugerne køber ikke længere et produkt eller en service, men i stedet en transformation og en livsstil," fortæller Mette Sillesen.
 
I den forbindelse opstår der også nye sundhedstrends, herunder soberisme. Ifølge Mette Sillesen vil vi i 2018 holde os mere fra alkohol, da det ikke fører os et bedre sted hen, men derimod snarere er en flugt væk fra at se os selv i øjnene.
 
"Dermed ikke sagt, at vi slet ikke kommer til at drikke, men der kommer en større bevidsthed om, at den danske drukkultur ikke hænger særlig godt sammen med nogle af de andre idealer, vi også har," slutter Mette Sillesen.
 
In at være off
Det mest konkrete eksempel på at unfucke sine dårlige vaner er at slukke sin telefon. At gå offline eller være helt gennemført antiteknisk vil vinde mere og mere ind hos 2018-mennesket. Som følge heraf vil vi kaste os over primitive, analoge hyggesyslerier, der kan løsrive os fra telefonens magnetisme. Malebøger, strikketøj, brætspil, meditativ madlavning eller rengøring. Fokus vil altså ligge på at udfordre kroppen og beskæftige hænderne med andet end like-tryk og venstre-swipes.
 
Ærligt, jeg er ægte intra i dit lingo
I 2017 var du en savage med øjenbryn on fleek og en extra attitude, som gik til fester, der var gnarly, imens mandag morgen som regel var laks eller brun. Du fik det stramt, da din homeboy knævrede løs om søndagens Tivolitur, hvortil du hundo p reagerede med et kølig ’spurgt’. Og da nogle forbipasserende fuckboys kaldte din bae for ’krid’, honorerede du deres kompliment med et dab.
 
Samtidig blev Vesterbro langsomt, men sikkert overtaget af butikker, der hed dét, de solgte, dog tilsat det lille legesyge ö-tvist (Bröd, Öl, Köd og Frisör), imens DONG blev til Ørsted, og amerikanerne endelig lærte at sige MØ.
 
Du levede i en ’krænkelseskultur’, blev desuden fornærmet over ’grønlænderstiv’, heppede på ’kvindelandsholdet’ og var dødeligt træt af ’disruption’. I 2018 vil vores sprog blive domineret af forstærkende ord, forkortelser og politiske ord.
 
Marianne Rathje, postdoc ved Instituttet for Sprog og Kommunikation, skønner, at vi fortsat kommer til at bruge ’ægte’ og ’ærligt’ som forstærkende ord, f.eks. ”Jeg var ægte bange” eller ”Ærligt, jeg er sulten”.
 
Og så er forkortelser stadig i højsædet, da de både sparer tid og plads: ”I 2017 adopterede vi ’serr’ (seriøst) og ’ass’ (altså) fra den norske SKAM-serie, og vi kommer til at forkorte videre i 2018, f.eks.: ’E9’ (enig), ’intra’ (interesseret) og ’seri’ (seriøs),” fortæller Marianne Rathje.
 

Den norske hitserie SKAM lærte os at sige 'drittsekk', 'serr', 'kødder', 'ass', 'føkke', 'keen' og 'hooke' i flæng, selvom vi boede i Brønshøj.
 
Hun vurderer også, at politiske ord vinder mere frem, herunder ”fatisme” og ”alderisme” (diskrimination af henholdsvis fede og gamle/unge) samt ”slavegjort”, hvormed man fokuserer på, at man ikke er slave, men derimod er blevet gjort til slave. Dette kan ifølge Marianne Rathje også overføres på køn og alder: ”kvindegjort”, ”mandegjort” og ”gammelgjort”.”
 
Henrik Lorentzen, seniorredaktør hos Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, vurderer, at debatten også vil blive præget af vegetarisme, fremmedhad, frygten for Rusland og en ny kold krig samt unges misbrug og udflytning af statslige arbejdspladser. Suk.
 
Der vil også være ord, der dør i 2018. Og heldigvis for det.
 
”Overkærlige, sødladne ord som ”lækkermås”, ”smuksak”, ”mit guld”, ”manden min” og ”skat” (sagt til andre end ens børn og kæreste) er heldigvis på vej ud af dit SoMe-feed,” slutter Marianne Rathje.
 
Farvel, quinoa  hej, fårekyllingepesto
I 2017 åd vi acai bowls, drak matcha-te og spiste avocadomadder i stride strømme. Nu står menuen på fermenterede grøntsager, skum og insekter. Sauerkraut, kimchi og kombucha vinder indpas i det Herrens år 2018, fordi tarmeksperterne mener, at gærede, bakterieholdige fødevarer sikrer en god fordøjelse, et sundt immunforsvar og en sund tarmflora.
 
Hertil har fårekyllingepesto, insektmel og melormechips også fundet vejen til danskernes køkkenskabe. Insekter er nemlig små proteinbomber, der både gavner dit helbred og miljøet. Win-win, hvis du da kan se bort fra tanken om billeben imellem tænderne.
 
Og så skal du nok også forvente at blive flexitar. Hverdagsvegetarene er dette års sundhedsapostle på deltid, hvilke forsøger at holde kødindtaget nede af sundheds- og miljømæssige årsager, men som ikke helt kan modstå en tur på MASH første lørdag i måneden. Det er denne gradbøjning af moraliteten, der har banet vejen for McDonald’s vegetarburger, som man nu med blandet samvittighed kan indtage på én af verdens største køddistribuerende restaurationer.
 

McDonald's nye vegetarburger.
 
Hvis det ikke er ekstremt nok for dig, kan du jo altid tilslutte dig frugtarene, der for nyligt har genoptaget Steve Jobs' yndlingsdiæt: frugt, frugt og mere frugt.
 
Ud med crosstraineren, ind med bjørnekravl
Opsig dit hot yoga-abonnement straks. Det er nu blevet trendy at dyrke bevægeligheden og udfordre din mobilitet og indre balancecenter med alskens dyreinspirerede øvelser lige fra kålormekryb og bjørnekravl til abegang. Animal Flow eller Animal Movement, som man så kreativt har kaldt denne spirende motionsform, er grundlæggende set kropsvægtstræning baseret på dyrenes lette, hurtige, elegante og frie bevægelser.
 

Drage i skjul, tiger på spring.
 
Brows on fleek
Nu bliver det måske lidt snævert, men i 2017 begyndte man at praktisere nye bryn-tendenser, herunder bølgebrynet. Det var grimt og blev heldigvis hurtig stoppet. Men nu er dit Insta-feed igen fyldt med primært kvinder, der udfordrer brynets traditionelle form. Lad mig præsentere: fiskehalebrynet. Pludselig virker The Hunger Games mindre futuristisk.
 
 
Hertil skal du også forvente at støde ind i dekonstruerede trenchcoats, far-stilen (som pendant til boyfriend-looket) og Blade Runner-inspirerede fremtidssneakers i gadebilledet.
 


2019 kan ikke komme hurtigt nok.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også