Kommunikationsforum

Er du BLANK efter SKAM?

NRK er klar med en ny serie, der skal løfte arven efter SKAM. Lørdag den 14. april startede den nye serie ”Blank” på bloggen blank.p3.no. Som SKAM startede den uden forvarsel, og igen befinder vi os i et ungdomsunivers i Oslo. Men kan "Blank" leve op til den forgænger, som alle naturligt vil sammenligne den med?
Hovedpersonen i "Blank", Ella, og veninden Susanne. Vi er seriesultne, men kan "Blank" udfylde hullet efter SKAM? Billede fra serien.
Hovedpersonen i "Blank", Ella, og veninden Susanne. Vi er seriesultne, men kan "Blank" udfylde hullet efter SKAM? Billede fra serien.
af Inge Støttrup
Serien "Blank" handler om livet efter gymnasiet, skriver NRK. I det indhold, der lige nu er på seriens hjemmeside, møder man karaktererne Susanne, Mats og Ella.
 
I ”Blank” følger vi Ella på 19, der tager et sabbatår efter at være blevet student sidste sommer. Hun er flyttet fra Bergen til Oslo med sin veninde Susanne, som hun deler en lejlighed med. Ella er kæreste med Mats, og disse to personer fylder meget i hendes liv. Faktisk så meget, at Ella ikke altid helt formår at holde fast på sig selv.
 
Ella og Mats. Screendump fra "Blank".
 
For som titlen indikerer, så er Ella blank. Blank på hvem hun er, hvad hun vil, og også på hvordan hun bør agere i forskellige situationer for at holde fast på sig selv.
 
Realtidssporet
I et af de første klip bliver det klart, at Ella har glemt at sende sin ansøgning til videregående uddannelse. Det sabbatår, hun allerede er i gang med, er mest en nødløsning, fordi hun ikke vidste, hvad hun ville efter gymnasiet, og nu står hun med udsigt til endnu et sabbatår. Kæresten Mats foreslår, at hun kan tage med ham og en anden ven til Indien, han får også Susanne inviteret med, og nu 14 dage inde i sæsonen står Ella med nogle halvfærdige rejseplaner vedrørende en tur til Indien, som hun vist egentlig helst vil være fri for.
 
For på Ellas arbejde, et plantecenter, er der netop startet en ny fyr, Simen, der ser ud til at interessere Ella en helt del. Han er nærmest Mats’ modsætning, stille og rolig, og måske er han i virkeligheden et bedre match for Ella? Vi ved det ikke endnu, men det vil vi finde ud af, som sæsonen skrider frem.
 
Den nye medarbejder, Simen. Screendump fra "Blank".
 
Formatet er fuldstændig det samme som i SKAM, bloggens layout er identisk, og der bliver lagt klip og sms’er op i realtid, dvs. hvis klippet foregår mandag 13.47, så bliver det lagt op mandag 13.47, ligesom Ellas chats og Insta-opslag også lægges op på bloggen. NRK har dermed valgt at fortsætte i sporet fra SKAM; et spor, der dog rækker end del længere tilbage i tid til serierne ”Sara”, ”MIA” og  ”Jenter”. NRK har anvendt og udviklet på konceptet siden 2007.
 
Ellas Instagramprofil, der i stil med SKAM er en del af serien.
 
Serierne, der har anvendt det, har vundet utallige priser, og SKAM opnåede jo at blive en verdensomspændende sensation. Og ”If it ain’t broke, why fix it?” Det er nærmest en befrielse, at NRK ikke har forsøgt at ændre i formatet, bare for at det skal føles nyt.
 
For det virker. Hvis man følger med i realtid, så oplever man det, som hovedpersonen oplever, samtidig med at hovedpersonen selv oplever det. Dette medfører en langt stærkere identifikationsfaktor, end hvis man bare binger en hel sæson på et par dage. De små klip efterlader hele tiden en med en følelse af at ville have mere, noget mange danskere oplevede især under den helt fabelagtige sæson 3 af SKAM, hvor mange danskere havde opdaget realtidsformatet.
 
Men det fungerer også i "Blank", også selvom Ellas liv indtil videre er noget stillestående. Men hun får nok snart via alle sine ikke-valg rodet sig ud i nogle problemer, der kan sparke lidt mere gang i handlingen. Ting tager den tid, ting tager. Og dette gælder især i NRK’s realtidsserier.
 
Som SKAM, men alligevel ikke
"Blank" er ikke en fortsættelse af SKAM som sådan; karaktererne er nye, men vi har med de 19-årige hovedpersoner bevæget os op i den alder, som SKAM-karakterene næsten ville have nu. Så de unge nordmænd, der er vokset op med ”Jenter” (rettet mod 12-årige) og SKAM, der er rettet mod gymnasiealderen, får nu en ny serie om livet efter gymnasiet at spejle sig i. Der er nogle i Norge, der tager public service-forpligtigelsen seriøst!
 
Ligesom i SKAM er der lagt små hint ind her og der. Ella sidder fx hjemme og piller lidt formålsløst ved en halvdød kaktus, der står i skærende kontrast til det grønne, frodige plantecenter, hun arbejder i. Skal kærligheden mon findes der?
 
Headeren øverst på "Blank"-bloggen er også fyldt med symbolik. Spejlingen af Ella selv både i spejlet og grafisk, da billedet også er spejlet hen over den vertikale akse, viser os flere versioner af Ella, der alle ser lige så blanke ud som spejlet selv. Hendes navn kan også læses bagfra - hun er "alle", fordi hun ikke er nogen bestemt - så der gentages spejlingen. Det er Mats, der tager billedet.
 
Headeren fra "Blank"-bloggen.
 
Men hvem er Ella egentlig? Det lader ikke til, at hverken Mats eller Susanne ser hende særlig klart, og hun ved det heller ikke selv. Alt tyder på en sæson, hvor Ella skal finde den version af sig selv, som hun kan stå inde for, om det så er i den indiske jungle eller – noget mere sandsynligt – i den norske jungle i plantecenteret.
 
En hilsen til Julie Andem
Julie Andem og Mari Magnus er ikke involveret i "Blank", da de er rejst til USA for at lave ”SKAM Austin”, der startede i sidste uge. Men flere af dem, der er på produktionsholdet på "Blank", var også med på SKAM-holdet, og der blev da også sendt en lille hilsen mod USA, da Ella, to dage efter "SKAM Austin" er startet, sidder i sin seng i Oslo og ser netop Julie Andems amerikanske remake. Så det tydelige slægtskab mellem SKAM og "Blank" ses også her.
 
Om "Blank" så kan leve op til forgængeren, kan kun tiden vise. Men "Blank" gør umiddelbart et fint forsøg på at skildre den usikkerhed, der ligger i at forlade barndomshjemmet og skolesystemet og skulle definere sig selv på ny i nye rammer i en ny by.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job