Kommunikationsforum

Disneys farvel til Den Almindelige Amerikaner

Trods popularitet og flotte seertal blev det kun til en enkelt comeback-sæson for serien "Roseanne". Seriens genopstandelse var en direkte konsekvens af Trumps valgsejr. Et tweet, der blev opfattet som racistisk, fra titelrolleindehaver Roseanne Barr fik tv-netværket ABC til at droppe en planlagt ny sæson.
"Roseanne" anno 2018. Det blev kun til en enkelt sæson for trumpisternes tv-darling. Roseanne Barr gik ned i en sky af racisme og konspirationer. Foto fra serien.
"Roseanne" anno 2018. Det blev kun til en enkelt sæson for trumpisternes tv-darling. Roseanne Barr gik ned i en sky af racisme og konspirationer. Foto fra serien.
af Mikkel Skov Petersen
 

 
Ovenstående tweetede skuespilleren Roseanne Barr den 29. maj. »vj« er identisk med Valerie Jarrett, rådgiver for tidligere præsident Barack Obama. Tweetet blev tolket som raceladet og fik samme dag Disney-ejede ABC til at droppe en planlagt ny sæson af serien Roseanne med Roseanne Barr i titelrollen.
 
Comeback-serien har netop haft sæsonafslutning på sin 10. sæson efter 21 års pause. Comebacket har haft flotte seertal, og 11. sæson var altså indtil 29. maj i støbeskeen.
 
Den muslimske forbindelse
Roseanne Barrs nu slettede tweet var et svar i en tråd om CIA’s påståede spionage mod aktører i det franske valg i 2012, og om Valerie Jarretts rolle deri.
 
Barrs henvisning til Abernes Planet blev tolket som raceladet (Jarrett har afro-amerikanske rødder), men ifølge Barrs efterfølgende undskyldning var det en henvisning til Jarretts udseende.
 
Henvisningen til Det Muslimske Broderskab derimod bunder i et konspiratorisk rygte om, at Jarrett har forbindelser til den sunnimuslimske organisation. Et rygte, der muligvis har fundet næring i det faktum, at Jarrett er født i Iran.
 
Ganske vist af amerikanske forældre, og ganske vist er Iran som bekendt altovervejende shiamuslimsk, men sådanne kedsommelige detaljer har aldrig hæmmet en saftig konspirationsteori.
 
Valerie Jarretts spinkle tilknytning til Iran har desuden bidraget til en beslægtet konspirationsteori og tilhørende meme: Hvorfor omgav både Obama og Hillary Clinton sig med iranske rådgivere? I Obamas tilfælde altså ærkeamerikanske Jarret, i Clintons tilfælde Huma Abedi.
 
Abedi har ganske vist indisk-pakistanske rødder. Igen en kedsommelig detalje.
 

Internetrygtet om Obama og Hillarys iranske forbindelse. Jarrett er ærkeamerikaner, og Abedi har indisk-pakistanske rødder.
 
Opbakning fra præsidenten
Tweetet vakte opstandelse, og Roseanne Barr lagde sig fladt ned, slettede og undskyldte  ikke bare til Jarrett, men til hele det amerikanske folk, og hun proklamerede efterfølgende, at hun nu ville droppe Twitter.
 
 
 
Så vidt kom det dog ikke, og hun tweeter og retweeter i skrivende stund lystigt videre. Herunder opbakning fra selveste præsident Trump.
 
 
 
I et af sine tweets lufter hun en teori om, at det famøse tweet muligvis skyldte hendes brug af sovemidlet Ambien. Det får producenten af Ambien, medicinalfirmaet Sanofi, til at slå fast, at racisme ikke er en kendt bivirkning ved deres præparat.
 
 
 
Chelsea Clinton, George Soros og Qanon
Måske var Roseanne Barrs tweet om Valerie Jarrett i virkeligheden dråben, der fik bægret til at flyde over for ABC. Tidligere samme dag havde hun fx ligeledes på Twitter hævdet, at Chelsea Clinton, datter af Bill og Hillary, er gift med en nevø til investeringsmilliardæren og filantropen George Soros.
 
George Soros er omtrent de højreorienterede konspirationsteoriers svar på Sauron: Han er rig, han laver progressiv velgørenhed bl.a. gennem Open Society, og han er jøde. Hans familiære forbindelser til det, i samme konspirationskredse, så forhadte Clinton-dynasti er jo næsten for godt til at være sandt.
 

Et ondsindet rygte om George Soros er, at han hjalp nazisterne med at udrydde jøder under Holocaust.
 
Problemet er naturligvis, at Chelsea Clinton ikke er gift med Soros’ nevø, hvad hun stille og roligt forklarede Roseanne.
 
 
 
Det konspiratoriske rygte om Chelsea Clintons og dermed Clinton-dynastiets familiære bånd til Soros er ikke noget Roseanne har fundet på. Det er er bare noget hun ukritisk viderekolporterer.
 
Faktatjek-sitet Snopes.com har gjort sig den ulejlighed at undersøge rygtet om Soros og Chelsea Clinton  og det passer ikke. Det kan jo kun betyde en ting: Snopes har forbindelser til Soros (og demokraterne).
 
Naturligvis bliver faktatjek-sitet Snopes.com anklaget for at have forbindelse til onde George Soros og demokraterne.
 
Men kan angrebet på Valerie Jarrett og det falske rygte om Chelsea Clinton ikke bare være et udtryk for, at Roseanne Barr havde en virkelig dårlig dag på Twitter?
 
Hvis man tjekker hendes Twitter-tidslinje bare et par dage bagud, så vil man se, at det er mere reglen end undtagelsen, at hun deler højreorienterede konspirationsteorier. Roseanne Barr er en aktiv del af den højreorienterede holdningsboble, der er opbygget af sine helt egne tvivlsomme sandheder.
 
Hun retweeter fx tweets med hashtagget #Qanon, der er en angivelig insider fra Det Hvide Hus, der på forummet 4Chan anonymt bl.a. hævder, at Trump snart intervenerer militært mod USA’s indre fjender, dvs. demokrater og andre politiske modstandere. En angivelig intervention der kaldes ‘The Storm’.
 
Qanon hævder desuden, at hele affæren om Ruslands indblanding i det seneste præsidentvalg og den efterfølgende FBI-undersøgelse er en udspekuleret manøvre udtænkt af Trump for at lokke demokrater og andre fjender af USA i en fælde. En fælde, der altså snart klapper.
 
The coasts versus the heartland
Aflysningen af Roseannes 11. sæson har fået det republikanske MAGA-segment til at rase over, hvad de opfatter som endnu et overgreb fra den liberale medieelite på den 1. forfatningstilføjelse om ytringsfrihed. Opstandelsen på bl.a. Twitter har været stor, ganske som den fx var det under #TwitterPurge, som Kforum også skrev om.
 
Reaktionerne på sagen giver endnu et SoMe-indblik i den dybe politiske og identitetsmæssige polarisering i USA. En polarisering, som tilsyneladende er accelereret efter valget af Trump, og som får de hjemlige uenigheder mellem tilhængere af rød og blå blok til at ligne gemytlige drillerier mellem søskende.
 
Det er naturligvis ikke tilfældigt, at netop serien Roseanne vækker stærke følelser i MAGA-segmentet: Serien handler om en hvid arbejderklassefamilie, der kæmper for at få de økonomiske ender til at mødes, og hvis livsstil er antitesen til urban cortado- og rucola-middelklasse.
 
Seriens comeback efter 21 år er såmænd et direkte resultat af Trumps valgsejr og en erkendelse hos ABC og Disney om, at der er seere, der ikke føler sig repræsenterede på deres sendeflade. Som Ben Sherwood, præsident for Disneys og ABC’s tv-operationer, har udtalt om et møde efter valget i 2016:
 
»We looked at each other and said, ‘There’s a lot about this country we need to learn a lot more about, here on the coasts«.
 
‘The coasts’ refererer til USA’s øst- og vestkyst, der traditionelt hælder til demokraterne, mens det amerikanske hjerteland, der ikke støder op til noget ocean, hælder til republikanerne.
 
Og ja, Roseanne Barr er erklæret Trump-støtte, og støtten går også den anden vej. Efter premieren på den nye sæson erklærede Trump, at Roseanne »handler om os«  altså MAGA-folket. Som vist ovenfor gav præsident Trump også Roseanne Barr sin opbakning på Twitter i forbindelse med aflysningen af 11. sæson.
 
Dermed er aflysningen af den planlagte nye sæson mere end blot aflysningen af en populær sitcom; den er en tungt symbolsk ladet træfning i den betændte kulturelle og identitetsmæssige udmattelseskrig mellem by og land, center og periferi og mellem det liberale Hollywood og det konservative hjerteland.
 
Det gigantiske amerikanske mediemarked muliggør, at den hvide lavere arbejderklasse kan opnå repræsentation på landsdækkende tv med en populær sitcom, hvor samme lavere arbejderklasse herhjemme er henvist til mere eller mindre socialpornografiske dokumentarer og reality-serier.
 
Spørgsmålet er så, om selvsamme mediemæssigt marginaliserede samfundsgruppe overhovedet kan være tjent med at være repræsenteret af en person som Roseanne Barr med hendes tvivlsomme tilbøjelighed til sammenblanding af politik, nedrigheder og fri fantasi.
 
Foreløbig har ABC og Disney altså vendt tommelfingeren nedad på det spørgsmål.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job