Sov i ske med dine vælgere

Mit hjem de næste par dage - her i Lærkeparken i Vollsmose. Glæder mig til mange flere samtaler. pic.twitter.com/3G4MOySNQq
— Morten Østergaard (@oestergaard) 7. februar 2018

Bevægelse mod people-centric tilgange
De to partiers borgerinvolverende tilgange til politikudvikling afspejler et skred fra traditionelle markedsundersøgelser hen imod mere “people-centric” tilgange. Tilgange, som praktiseres af antropologere og designere. Samme skred ser vi i flere toneangivende danske og internationale virksomheder som IKEA, Adidas og B&O – og i det kommunale landskab, hvor samskabelse er blevet en udbredt ambition.
Fokusgrupper med inspiration fra Tony Blair
Fra at være blevet brugt til at teste amerikanske propagandabudskaber under 2. verdenskrig, blev fokusgruppemetoden fra 1950 en udbredt metode til markedsundersøgelser, og metoden står stadig stærkt inden for det felt.
Inspireret af ikke mindst Tony Blair begyndte partierne at bruge fokusgrupper i stor stil fra 1990’erne, hvilket Kforum skrev om dengang.

Alternativet: co-design af politisk indhold
Partiernes brug af fokusgrupper er blevet kaldt for designpolitik. Fokusgrupperne har hjulpet med at designe politiske budskaber og mærkesager, så de falder i vælgernes smag. Men den fokusgruppebaserede designpolitik må ikke forveksles med politikudvikling, der gør brug af designmetoder. Politikudvikling, som den Alternativet praktiserer.
-
Formålet er ikke at få reaktioner på budskaber, kampagner og mærkesager, men at formulere politiske visioner og udvikle politisk indhold.
-
Fokusgruppens one way mirror er pillet ned, og politikere og borgere arbejder side om side. Hvor fokusgruppen per definition er asymmetrisk, er co-creation-workshoppen i princippet symmetrisk. I princippet, for selvfølgelig foregår co-creation ikke i magtfrit rum.
Morten Østergaard på antropologisk feltarbejde
Med de politiske laboratorier ønsker Alternativet også at styrke empati og forståelse mellem befolkning og politikere. Spørgsmålet er, hvor dyb en forståelse der kan opnås i løbet af en aften.

Glem big data – lav thick data
Både co-creation-workshop og antropologisk feltarbejde har til formål at skabe en tæt, ufiltreret dialog med borgerne. Hvor godt det lykkes, skal jeg ikke kunne sige. Men lad mig – måske lidt naivt – antage, at der ikke er tale om et spil for galleriet, når Morten Østergaard overnatter i Mjølnerparken, eller når Alternativet samskaber deres politik med borgerne.
-
Rachel Steven: The unusual research methods inspiring IKEA’s new products, https://ageofdesign.designweek.co.uk/we-have-to-be-constantly-curious-about-peoples-everyday-lives-the-unusual-research-methods-inspiring-ikeas-new-products/
-
Henrik Andersen: Fokusgrupper i politik, http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/fokusgrupper-i-politik
-
Bo Nielson: Fokusgrupper er ikke bredspektret antibiotikum, http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/fokusgrupper-er-ikke-bredspektret-antibiotikum
-
Prahalad & Ramaswamy: Co-creating experiences: The next practice in value creation, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.474.1975&rep=rep1&type=pdf
-
Alternativet: Politiske laboratorier, https://alternativet.dk/politik/politiske-laboratorier
-
Charlotte Albrechtsen: Co-creation kan ikke stå alene, http://tovejs.dk/2017/12/29/co-creation-kan-ikke-staa-alene/
-
Ritzau: - Er blevet kaldt halalhippie: Nu flytter radikal partileder tre dage til Vollsmose,
-
Radikale: Mod til reel integration, https://www.radikale.dk/content/mod-til-reel-integration
-
Tricia Wang: Why big data needs thick data, https://medium.com/ethnography-matters/why-big-data-needs-thick-data-b4b3e75e3d7
-
Brian Due: Er small data big datas overmand?, http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/Brugen-af-small-og-thick-data