Kommunikationsforum

Nu får vi frihed og slipper for en småpsykopatisk ledelse

EKSKLUSIVT INTERVIEW: De to populære radioværter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun fastholder, at det ikke er for sjov eller som en del af et mediestunt, at de forlader Radio24syv. Årsagen til bruddet skyldes ifølge dem et stadigt mere anstrengt forhold til radioens ledelse. Parret telefoninterviewes af tidligere Radio24Syv-vært René Fredensborg, som det er lykkedes Kforum kortvarigt at trække ud af hashtågerne på Filippinerne.
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm: "”Jeg skal sgu ikke have at vide af sådan en småfed graverjournalist, hvad jeg skal prioritere i mine programmer. Det er så topstyret på 24syv, at det er til at brække sig over." Ifølge pålidelige kilder på Radio24syv er Kirsten Birgit og Rasmus ikke set i hverken redaktionslokale eller kantine siden juni måned. Kantinen var ellers et sikkert spot, hvis man gerne ville opstøve den madglade duo. Foto: Linda Kastrup/Scanpix Ritzau.
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm: "”Jeg skal sgu ikke have at vide af sådan en småfed graverjournalist, hvad jeg skal prioritere i mine programmer. Det er så topstyret på 24syv, at det er til at brække sig over." Ifølge pålidelige kilder på Radio24syv er Kirsten Birgit og Rasmus ikke set i hverken redaktionslokale eller kantine siden juni måned. Kantinen var ellers et sikkert spot, hvis man gerne ville opstøve den madglade duo. Foto: Linda Kastrup/Scanpix Ritzau.
af René Fredensborg
Ingen løber om hjørner med jernladyen, det står klart og tydeligt på Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms Twitterprofil, og alligevel var mange fans stærkt forvirrede over den ordbombe, som den lunefulde 24syv-radiovært mandag hældte i mediebranchens digitale postkasse.
 

Tilsyneladende var det netradioen Den2Radio, der fremover skulle lægge ryg til den krasbørstige nyhedsformidling fra Kisser og co, hvilket sågar høstede overskrifter i seriøse nyhedsmedier, mens der på sociale kanaler blev spekuleret i, hvorvidt det hele mon var og er et uigennemskueligt pr-stunt. At det prisvindende program, først kendt som Den Korte Radioavis og siden hen Den Korte Weekendavis, trækker i prutfingeren og gasser rundt et sted mellem fiktion og virkelighed, er ligesom the name of the game.

Ikke desto mindre sender Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun nu ikke længere fra lokalerne på Radio24syv, men fra Den2Radio andetsteds i København under titlen den2radioavis. Bruddet synes at være en konkret realitet, 24syvs ledelse har udtrykt undren og beklagelse, men accepteret opsigelsen, fordi ’alle radioprogrammer kommer og går’, som programchef Mikael Bertelsen har udtalt til Danmarks Radio.

”Radio24syv kan rende mig i røven,” gentager Kirsten Birgit indledningsvist, da hun sammen med Rasmus Bruun stiller op til et eksklusivt telefoninterview af ti minutters varighed.
 
”Jeg gider ikke at blive detailstyret og micromanage-mentet. Jeg vil have lov til at lave mine egne ideer og de nyheder, som jeg gerne vil lave. Og sende live", lyder det med vanlig bryskhed.
 
Kan I komme nærmere ind på, hvem der konkret har blandet sig i jeres arbejde?
”Det kan vi roligt komme ind på. Det har programcheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsen, fordi at hvis det ikke handler om dem selv, så er de ikke interesserede. Det hele skal igennem dem, hvis det er sådan, at der er nogen, der tænker selvstændigt, så bliver der slået hårdt ned på det.”

Det er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, der fører ordet og velvilligt uddyber:
”Jeg finder mig ikke i, at jeg hele tiden skal trædes under fode, bare fordi at jeg har et talent. Og får ideer som Mads og Mikael Brügger ikke kan få.”
 
Hvordan vil du beskrive forholdet mellem jer og så Mads Brügger og Mikael Bertelsen lige nu?
”Anstrengt. Ikkeeksisterende. Forhåbentlig resten af mit liv.”
 
Der er jo en masse fans, der gerne vil høre dig, hvordan…
”Jamen, det er også mig, der er mit brand,” afbryder hun.
 
”Jeg er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, ikke de to…(her knaser det på linjen, red.) …i slips og skjorteærmer, der ikke har fået en original idé i de sidste 20 år. Jeg har så mange eksempler på, at folk er kommet ind med gode ideer til de to, men som er blevet skudt ned. Lone Kühlmann for eksempel har haft en idé til programmet ’Os, der ligner vores kæledyr’; det kunne man jo godt have tænkt sig at høre, ikke sandt? Eller Erling Jepsen, den dygtige forfatter, han har haft en idé til en sexbrevkasse; hvem vil ikke gerne høre det? Men nej, fordi det var hverken Mads eller Mikael, der havde fundet på det, ej heller Jørgen, eller den psykopat til Simon Andersen.”
 
Der er også en konflikt med nyhedschefen Simon Andersen?
”Det kan jeg love dig for, der er.”
 
Og hvad er der sket?
”Jeg skal sgu ikke have at vide af sådan en småfed graverjournalist, hvad jeg skal prioritere i mine programmer. Det er så topstyret på 24syv, at det er til at brække sig over, og nu hvor Anders Krab-Johansen (koncernchef i Berlingske, red) er kommet til, eller Anders Crap, som jeg kalder ham, så er de alle sammen begyndt at ryste i bukserne, for det eneste, de tænker på, er de terminer, der skal betales.”
 

Kirsten Birgit om Anders Krab-Johansen:
Den eneste grund til, at Crap er på Berlingske, er, at han ikke længere
kunne få Børsen til at tjene penge. Punktum.

 
Kan du uddybe den kritik?
”Faglig fredag er et udmærket eksempel på hvor psykopatisk, man kan drive en virksomhed. Hvis man tror, at det at være journalist, handler om at rydde op på sit skrivebord hver fredag eftermiddag, så er man godt rundbarberet i kasketten,” påpeger Kirsten Birgit med henvisning til de ordensregler, koncernchefen har indført på blandt andet 24syv.
 
Hun tilføjer:
”Den eneste grund til, at Crap er på Berlingske, er, at han ikke længere kunne få Børsen til at tjene penge. Punktum.”
 
Det er allerede kommet frem, at den2radioavis vil satse på at søge legater og fondsmidler fremfor licensmidler. Det kalder duoen samstemmende for frihed.
 
Kirsten Birgit og Rasmus Bruun vægter deres frihed lige så højt som deres personlige integritet. Foto: Plakaten fra parrets optræden på Det Kongelige Teater, Det skide show.
 
”Vi får frihed til at være kreative. Frihed til at komme med ideer, der kan føres ud i livet. Og så får jeg 52.000 om måneden her,” siger Rasmus Bruun.
 
Er det bedre end før?
”Ja, på 24syv havde vi jo en aftale om at få løn pr. downloads.”
 
Og hvordan gik det?
”De stækkede vores vinger,” udbryder Kirsten Birgit. For er der noget Mads og Mikael Brügger ikke vil have, så er det, at der er nogen, der bliver større end dem. Det kan de ikke tåle.”

Men er der forhandlinger i gang, eller er det definitivt slut? Forsøger de at række ud?
”De kan række ud lige så meget, de vil. Jeg kommer ikke tilbage dertil, nogensinde.”
 
Det har ikke noget med 24syvs potentielle udflytning til Jylland at gøre?
”Næh,” siger Kisser.
”Joh,” siger Rasmus.
 
Og uddyber:
”Jeg vil helst ikke flytte derover. Der er ikke særlig mange Michelinrestauranter i provinsen, og det er svært at få bragt ud fra Årstiderne.”
 
Var du, Rasmus, helt enig med Kirsten i beslutningen om at forlade 24syv?
”Vi havde jo ikke rigtig noget valg, fordi vi ikke kunne fortsætte Den Korte Weekendavis, da Kirsten jo tog på ferie midt i det hele, og jeg var så nødt til at finde noget andet arbejde. Jeg har lavet Stormester på TV 2 og så Aftenshowet i et stykke tid. Det har jeg været rigtig glad for, men nu får jeg så den her mulighed for lige at tjene 52.000 om måneden.”
 
Han hæver stemmen, da han siger ’52.000’.
”Og det er også nogle rigtig interessante arbejdsforhold, vi er blevet præsenteret for.”
 
Kan du sige lidt om de arbejdsforhold? Hvordan er det anderledes end på 24syv, udover friheden?
”Ja, der er jo ikke nogen hæve-/sænke-borde her. Og så må man ryge inden for i studiet. Og det gør Kirsten hele tiden.”
Kirsten bryder ind:
 

Kirsten Birgit om Mads Brügger:
Han er programchef på Radio24syv, men hvornår har man sidst set ham
sidde på sin plads?

 
”Jeg har lige en afsluttende bemærkning, som jeg gerne vil have, at du citerer mig for. Og den kommer her: Når man sætter to småpsykopatiske, opmærksomhedskrævende, anonyme anekdotikere til at drive en radio, der forhåbentlig ikke skal handle om dem selv, så bliver det i den sidste ende en katastrofe, fordi det skal handle om dem selv.
 
Tag nu Mads Brügger, hvad går han egentlig og laver? Hans sidste bog, 11.11.11, var en fiasko. Fordi den ikke gav nogen mening fra ende til anden. Og han laver ikke andet end at leve højt på sine forældres gode rygte, den dygtige Jan Cortzen og hans mor, Ingeborg Brügger, som han bruger som adgangsbillet til hele Mediedanmark, mens han ikke laver en skid. Han er programchef på Radio24syv, men hvornår har man sidst set ham sidde på sin plads?,” spørger hun retorisk.
 
”Han rejser rundt i hele verden, og nu arbejder han gudhjælpemig på en film om, hvordan Dag Hammarskjöld døde, og den har han vel arbejdet på i otte år, selvom alle ved, at piloten på det fly, der forulykkede med Hammarskjöld, var skidefuld, og det har man vidst siden 19 og fucking 62, så hvorfor lave en film om det?”
 

Kirsten Birgit om Mikael Bertelsen:
Denne søn af en alkoholiker, der ikke laver andet end at fortælle
de samme anekdoter 4.000 gange i træk.

 
Og så står programchef Mikael Bertelsen for tur:
”Denne søn af en alkoholiker, der ikke laver andet end at fortælle de samme anekdoter 4.000 gange i træk. Jeg er ærlig talt ved at være træt af, at et så diminutivt talent skal fortælle mig, hvordan jeg skal drive min virksomhed.”
 
Du mener ikke, at hans tænksomme vandretur til Japan gavnede samarbejdsklimaet?
”Havde han dog bare gået en tur herhjemme, i stedet for at vi som licensbetalere skal finansiere, at han traver rundt og finder på endnu flere kedelige anekdoter. Han har ikke tænkt en skid dernede. Han har cyklet rundt og siddet på skødet af en geisha-luder, så snart kameraet var slukket. Er du klar over, hvor mange parkeringsbøder jeg har fået på den mands bekostning, fordi jeg har lagt øre til hans langstrakte anekdoter?”
 
Har du hørt den om hans tilfældige møde med Brian Eno?
”Ja, og jeg gider ikke høre mere. Indtil der kommer noget nyt på bordet, fra nogen nye, der kan noget nyt.”
 
Til allersidst: Hvad siger I til dem, der tror, det her er et mediestunt. At I falder til patten om tre måneder. Og at I i virkeligheden er gode venner, alle sammen?
”Jeg er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, og så længe jeg er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, så kan jeg gøre, hvad fanden jeg vil.”
 
Så kan du vel også vende tilbage, hvis der skulle komme mere gunstige vilkår på 24syv?
”Ikke på vilkår!”
 
Det kan du udelukke?
”Ja, så skulle jeg ikke længere være Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.”
 
For de læsere der stadig er i tvivl  det er IKKE et mediestunt?
”De kan rende mig i røven. Punktum. Så længe mit navn er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.”
 
Røret bliver lagt på.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job