Kommunikationsforum

Er du totalfornægter eller superspeltspiser

Den ualmindeligt varme sommer har fået selv de mest hårdnakkede Bjørn Lomborg-tilhængere til at svede (både i bogstavelig og overført forstand). I debatten om klimaet er der ikke længere kun én type. Så er du en modebevidst medløber med bomuldsnet og sojalatte, er du den hårdnakkede benægter, der vil have dine lange flyveture i fred, eller er du den totalt frelste, der genplanter i din urtehave og medbringer eget syltetøjsglas i supermarkedet? Med andre ord: Hvilken klimatype er du?
Det er ikke kun den klassiske miljøhippie, der har en holdning til klima i dag. Der er mange forskellige typer, og du kan måske kende dig selv eller en, du kender.
Det er ikke kun den klassiske miljøhippie, der har en holdning til klima i dag. Der er mange forskellige typer, og du kan måske kende dig selv eller en, du kender.
Du har sikkert mødt dem. Måske er du selv en af dem. Typerne, der har en stærk holdning til klima. Menneskeskabte klimaforandringer og global opvarmning er i løbet af den forgange sommer blevet et hedt folkeligt samtaleemne, som ikke kun den klassiske miljøhippie udtaler sig om. Her får du en segmentanalyse af klimatyperne, den modebevidste medløber, den politisk korrekte, fornægteren, den omvendte, den traditionelle, og hvordan du spotter dem.
 
Den modebevidste medløber
Den modebevidste medløber vil gerne signalere høj kulturel og social kapital. Klima og bæredygtighed er in, derfor er hun også. For hende er bæredygtighed en signalværdi på linje med caffe latte og macchiato. Den modebevidste medløber slynger gerne om sig med det sidste nye, som insektmel og clothes swaps.
 
I hendes køleskab kan man dog sagtens finde både konventionelt oksekød og skinkepålæg, gemt lidt væk bagerst på nederste hylde. Hun brugte sin sommerferie på Roskilde Festival og glamping i Kenya; hun nedtoner dog det sidste, hvis hun er i selskab med andre fra det klimabevidste segment.
 
Foto: Kirstin Sinclair/gettyimages
 
Sådan spotter du den modebevidste medløber:
Secondhand Gucci-trøje, et par sneaks og en iPhone 8.
 
Den politisk korrekte
Den politiske korrekte har netop set This Changes Everything af Naomi Klein for tredje gang, været til møde i Alternativets lokaludvalg og gensået sine grøntsager. I mange år var han politisk dehydreret, indtil Alternativet blev etableret, og han endelig fandt sine åndsfæller.
 
Den politisk korrekte er typen, der introducerer dig for begrebet klimastress og i værtindegave giver dig et glas svampe, han selv har dyrket i lidt kaffegrums. Han tager cyklen til arbejde og nattoget til morgenmøde i Bruxelles. For ham er en bil og forbrug generelt  decideret vulgært.
 
Foto: Hero Images/gettyimages
 
Sådan spotter du den politisk korrekte klimatype:
Aarstidernes dogmekasse leveret foran hoveddøren hver tirsdag.
 
Den fornægtende
Den fornægtende er typisk en mand i 50'erne, som spiller golf og har en sejlbåd. Fornægteren er klart den mest interessante klimatype, hvis du godt kan lide en ophedet debat. Du hører dem ofte sige, at 3 % af klimaforskerne IKKE mener, at klimaforandringer er menneskeskabte, OG at de øvrige 97 % jo sagtens kan være dem, der tager fejl.
 
Faktisk mener han, at bæredygtighed er konspiration på et højere niveau, der vil nedbryde de eksisterende samfundskonstruktioner. Dybt inde ved han godt, at der kan være noget om klimasnakken, han magter bare ikke det paradigmeskifte, det vil omfatte. For ham er en ret uden kød bare ikke en ret.
 
Foto: Chris Ryan/gettyimages
 
Sådan spotter du den fornægtende klimatype:
Porsche, Rolex og solbrun teint året rundt.
 
Den omvendte
Den omvendte har aldrig før interesseret sig for bæredygtighed eller klimaproblematikken, men den varme danske sommer har åbnet hendes øjne for, at der kan være noget om snakken. Hun er temmelig skræmt over den nye viden om klimaforandringer, og om det nu vil indbefatte sterilisation og melorme.
 
I Irmas delikatesseafdeling ser du hende vældig meget i tvivl om, hvordan hun nu bedst udlever sit nye klimaansvar med en Manchego eller en Vesterhavsost. For to måneder siden ville hun bare have valgt en entrecôte.
 
Foto: Maskot/gettyimages
 
Sådan spotter du den omvendte klimatype:
Nyudnævnt vegetar.
 
Den traditionelle
Den traditionelle er den mest bæredygtige type blandt det klimabevidste segment  han ved det bare ikke selv. Den traditionelle er karakteriseret ved sine traditionelle værdier: nærhed, tryghed, danskhed. Han lever generelt et nøjsomt liv, hvor selv syltetøjsglas og plastikposer vaskes og genbruges.
 
Middagen indtages klokken 18 og består gerne af fiskefrikadeller fra den lokale fiskehandler og kartofler fra den bugnende køkkenhave. Du ser ham ofte i en skjorte købt i Kaufmann for 10 år siden og et par veltrådte Ecco-sko. I indkørslen står en campingvogn, for ferierne bruges på campingferie i Danmark, meget gerne på den samme campingplads ved Herning.
 
Foto: Maskot/gettyimages
 
Sådan spotter du den traditionelle klimatype:
Citröen C4 (med krog).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også