Kommunikationsforum

En nådesløs, ærlig manual over verdens tilstand

Nej, internettet blev ikke skabt til kattevideoer. Pluto er en mobbet planet, ingen gider søge efter, og Chuck Norris er fortid. Googlesøgninger gennem 20 år er en nådesløs ærlig manual over verdens tilstand.
Stort tillykke til Google, der både har underholdt og informeret brugere af søgemaskinen de sidste 20 år. Foto: Giphy
Stort tillykke til Google, der både har underholdt og informeret brugere af søgemaskinen de sidste 20 år. Foto: Giphy
af Niels Christiansen

Denne artikel er lånt af Bias.

 

For 20 år siden rykkede to Stanfordstuderende ind i en garage i en forstad til Menlo Park i Californien og grundlagde et verdensomspændende imperium, der skulle få indflydelse på det amerikanske præsidentvalg, true økonomien for medier verden rundt og blive en dagligdagsfaktor hos millioner af mennesker.

 

Officielt blev Google grundlagt den 4. september 1998, hvilket betyder, at søgemaskinen er 20 år og et par uger i dag, men Google har ofte valgt at markere sin fødselsdag den 27. september i stedet.

 

Få mennesker ved præcis hvorfor, selvom den engelske avis The Telegraph har spekuleret i, at det skyldes, at Googles første “fødselsdagsdoodle” nogensinde blev offentliggjort denne dag i 2002.

 

Uanset grunden har Google udgivet en masse sjove spil og værktøjer til lejligheden, herunder en video, en dejlig nostalgisk Street View-tur i garagen, hvor Google blev født i 1998, og et søgeværktøj, der ser tilbage over 20 år med populære søgetrends, oprettet af kunstneren Cyril Diagne.

 

Alt i alt er Googles 20-års fødselsdag den perfekte undskyldning for at tilbringe et par timer af din eftermiddag med at udforske nogle sjove, men informative historier om websøgning i løbet af de sidste to årtier.

 

Og da vi elsker sjov her på Bias, har vi fundet nogle af de mere overraskende fakta, vi har lært af 20 års søgetrends.

 

1. Internettet elsker hunde mere end katte

Næsten alle, der nogensinde har været på YouTube, ved, at internettet elsker katte. Internettet er lavet til katte. Katte-GIFs, kattevideoer, kattememes, animerede katte. Internettets yndlingsdyr er indlysende: katte.

 

Eller?

 

Ifølge Google har vi nu altså altid søgt mere efter hunde end katte. Mens katte er en populær andenpladsssøgning, har der aldrig været et år, hvor vi har søgt mere efter katte end hunde, i det mindste ikke via Google.

 

 

2. Lolita: mere populær end Bibelen

Bibelen er ikke overraskende den mest søgte bog på Google og har været det siden 2003, mens Koranen siden 2005 kommer ind på en andenplads.

 

Men den mest populære bog på Google før 2003 var en meget mindre hellig tekst: Lolita.

 

Den kontroversielle 1955-roman af den russiskfødte amerikanske forfatter Vladimir Nabokov var den mest søgte bog på Google fra 1999 til 2002, den næstmest søgte i 2003 og 2004 og er nu placeret som #10 på listen over de mest søgte bøger på Google.

 

På Googles historiske top-10 over bøger finder man blandt andre også den gamle indiske sexmanual Kama Sutra, som var #4 i 1999 og #3 i 2000.

 

3. Dora the Explorer har den bedste SEO

Hvad tror du, har været det meste søgte børneshow fra tv de seneste 20 år? En klassiker som Power Rangers? Thomas the Tank Engine eller en animeret serie til det lidt ældre publikum som The Last Airbender eller hvad med Adventure Time?

 

Det mest konsekvent populære børneshow ved søgevolumen i Google i de sidste to årtier var den amerikanske animerede Dora the Explorer. Dora var nummer 1 fra 2003 til 2007 og derefter igen i 2014, 2015, 2016 og 2018.

 

Dora the Explorer på et af sine populære eventyr. Foto: Ritzau Scanpix

 

Doras nærmeste konkurrent i de senere år har været den amerikanske tegnefilmsserie Ben 10, der indtog førstepladsen fra 2008 til 2013 og igen i 2017, før den blev slået ned til tredjepladsen i år af Power Rangers. Held og lykke, Ben.

 

4. Pluto er aldrig kommet tæt på at toppe på Google

Gode gamle Pluto må nok hellere holde sig til solsystemet, for på internettet er planeten næsten glemt.

 

Selvom Plutos planetariske status længe har været genstand for voldsom debat, viser Googles søgetrenddata, at planeten aldrig har været et af de mest googlede “rumobjekter,” heller ikke i 2006, da dets status blev nedgraderet til en dværgplanet.

 

Derfor har Pluto konsekvent været det niendemest populære rumobjekt i de sidste 20 år bortset fra i 2010, hvor den gled ned på en tiendeplads bag Neptun.

 

Solen er internettets foretrukne rumobjekt, efterfulgt af Mars. Vores anbefaling: Pluto har kraftigt brug for mere popkulturrepræsentation i medierne.

 

5. Chuck Norris peakede senere, end du måske havde troet

Den amerikanske karateskuespiller Chuck Norris har en langvarig internetmemefortid, men det er aldrig lykkedes ham at opnå titlen som den mest søgte skuespiller på internettet. Så hvornår toppede Chuck Norris i søgningspopularitet?

 

Efter et kort blip i 1999 og 2000 steg Chuck Norris for alvor i internetsøgernes popularitet i 2006, hvor han var internettets næstmest søgte skuespiller lige bag Sin City skuespillerinden Jessica Alba.

 

Han toppede igen som #2 i 2008 bag australske Heath Ledger, der døde samme år. Chuck Norris er i øjeblikket den 9.-mest søgte skuespiller på Google, herunder “Find Chuck Norris”, “Chuck Norris Memes” og “Bruce Lee vs. Chuck Norris”.

 

6. 2006: Sudokuåret

Ifølge Google var det mest populære spil i 2006 … Sudoku. Ikke Pokémon, ikke World of Warcraft (som var nr. 2): Det mest søgte spil i 2006 var et ydmygt blyant- og papirpuslespil.

 

Måske fordi ingen her på kloden forstod, hvordan man skulle spille det.

 

7. ‘Lad det sne’ var et overraskende smash-hit

Let It Snow var den mest søgte sang på Google i 2011. Sangen er skrevet af lyriker Sammy Cahn og komponist Jule Styne i juli 1945.

 

Selvom sangens sangtekster ikke nævner jul, spilles den på radiostationer i juletiden og benyttes ofte af forskellige kunstnere i juletemaer.

 

Men hvorfor blev netop denne den mest søgte sang på Google i 2011? Det kan undre, da sangen aldrig har haft en viral video, kendt danserutine eller er blevet sunget af en stor berømt sanger (i det mindste ikke i 2011). Så hvorfor den pludselige popularitet?

 

Svaret på mysteriet er faktisk et af Googles egne påskeæg. I december 2011 oprettede Google et sjovt julemasket påskeæg, hvor brugerne kunne skrive “Lad det sne” ind i deres Google-søgelinje, hvilket udløste et digitalt snevejr på skærmen.

 

Måske Chuck Norris kunne lære noget der?

 

 

8. Venner har aldrig rangeret blandt de bedste tv-shows på Google

Det var et af de mest populære tv-shows i 1990’erne, men Venner (Friends, red.) var måske for tidligt ude til for alvor at komme til udtryk som en søgningstendens på Google.

 

Selv om tv-serien stadig stod stærkt i 1998, da Google blev lanceret, er Venner ingen steder at finde blandt Googles bedste søgninger efter tv-serier i slutningen af ​​90’erne eller begyndelsen af ​​00’erne.

 

Den mest googlede tv-serie i 1999 var The Simpsons, som imponerende holdt sig på toppen indtil 2004. Andre tv-serier, der har befundet sig højt på søgningstermometeret i slutningen af ​​90’erne var South Park, Sesame Street og Days of Our Lives.

 

9. Martin Luther King Jr. er internettets foretrukne forfatter

Måske vil dette ikke komme som en overraskelse for mange af jer, men den mest populære forfatter på internettet siden Googles begyndelse har altid været Martin Luther King Jr.

 

Martin Luther King Jr. har holdt sig på toppen i søgninger i Googles ‘forfattere’-kategori i de sidste to årtier. Shakespeare har konsekvent været #2 siden 2000, bortset fra i 2011 og 2012, hvor han tabte til henholdsvis Mark Twain og Charles Dickens.

 

I år er hans placering blevet stjålet af en mere moderne forfatter: Maya Angelou.

 

10. Mia Hamm slog David Beckham i 1999

Hvem var den mest søgte fodboldspiller i 1999? Hvis du gætter på David Beckham, har du næsten ret.

 

David Beckham var den næstmest søgte fodboldspiller på Google i 1999 – bag den amerikanske fodboldspiller Mia Hamm.

 

Hvis du ikke har hørt om hende, var Hamm en dobbelt olympisk guldmedaljevinder og dobbelt FIFA Women’s World Cup Champion-vinder, og hun blev også udnævnt til Årets Sportskvinde i 1997 og 1999.

 

Beckham tog førstepladsen fra Hamm i 2000, men hun blev på andenpladsen indtil 2002 og i var top-10 til 2005.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også