Kommunikationsforum

Omlæg til kernesund mediekost nu

Klikker du forvirret rundt på Facebook? Stjæler du andres links? Læser du de kognitivt udfordrede lokalsprøjter Politiken, Berlingske eller Information? Tager du små smutture på dr.dk? Falder du tit i og tvangsspiser de danske trade-press-pamfletter? Hvis ja, så stop nu. Det er dårligt, det er dumt, og det er usund mediekost som ind i helvede. Du burde læse noget andet. Vi vil gerne hjælpe dig med at omlægge din mediekost til et kernesundt alternativ. Alternativet afhænger naturligvis af, hvem du er, og hvad du vil vide. Her får du Kforums fem veje til en sundere og bedre mediekost. Læg dit medieforbrug om, og efter få uger vil du virke kognitivt udfordrende for dine omgivelser. Alle er velkomne til at komme med flere opskrifter og medier i slutningen af artiklen.
Omlæg dit medieliv nu, og skift til kernesunde medier med kalorier. Her er opskriften. Foto: Digital Vision / Getty Images
Omlæg dit medieliv nu, og skift til kernesunde medier med kalorier. Her er opskriften. Foto: Digital Vision / Getty Images
1 Kernesund, kaloriefyldt spindoktor-mediekost
Du har Djøfstortion tatoveret i panden. Politik er dit liv. Du har været spindoktor eller har mindst én ven, som har været ansat i Prins Jørgens Gård. Du køber tit tøj og tasker i Goods på Østerbro. Min anbefaling er:
 
The Economist som basiskost kombineret med Financial Times for at dække den europæiske flanke helt af. Kombinér med Spiegel online for den tyske vinkel og Le Monde diplomatique for den franske. I begge tilfælde findes de i engelske versioner for at gøre det lidt nemmere. Le Monde diplomatique er specielt stærk på Mellemøsten. En god anbefaling på Mellemøsten er også det engelske sproget Jadaliyva.
 
Er du til centrum-venstre, skal du naturligvis starte med The Guardian. Alt, hvad der står i Politiken og Information, er nemlig skrevet af herfra fem dage forsinket, blot renset for det engelske lokalstof. Kort sagt har du her verdens bedste medie for, med og om rød identitetspolitik – med et glimt i øjet. Hvis du er rødere end rød læs New Statesman og The New Left Review.
 
 
Når basiskosten er på plads, så kombinér med udvalgte lækkerier herfra:
 
For udsøgte europæiske intellektuelle meningsdannere, tjek sitet PS: Project Syndicate ud. Det er weltklasse og Champions League for den europæisk samtale.
 
Læs også Foreign Affairs, verdens bedste magasin om international politik, med det sigende payoff We Don't Break the News. We Break It Down. Det udkommer seks gange om året. Det er ikke bare sundt for hjernen, det er sundt for samfundet og den demokratiske samtale.
 
 
Er du til amerikansk politik, er der også en basiskost. Start morgenen med Trump på Twitter.
 
Det er usundt, men nødvendigt som sukker i din mysli. Det sunde kommer så med New York Times, der er inde i en sand guldalder og kaster verdensklassejournalistik af sig dag ind og dag ud. Det er ikke blot et medie, men HQ for anti-trump-bevægelsen. Bemærk, de ved intet om europæisk politik. Til gengæld skriver økonom og nobelpristager Paul Krugman nogle dage en klumme. Ikke mindst om handelsteori, som han jo netop modtog en nobelpris for.
 
For USA politik nørderi læs RealClearPolitics og Politico 
 
Kombinér med The Washington Post, som er blevet meget bedre på det sidste. For supernørd-Washington er anbefalingen mikromedierne The Hill og Talking Point Memo. Her er også en masse gode podcasts. Personligt vil jeg anbefale anti-trump-podcastsamlingen hos Crooked Media. Her samler Obamas tidligere taleskriver på fornem vis op i podcasten The Wilderness. Et godt sted at være, hvis du ønsker Amerika bliver great again uden the great moron.
 
 
2 Kernesund, kreativ klassekost
Du lever af dine money fra Radio24syvs produktionsselskab og bor i et lillebitte kolonihavehus, hvor du tilbereder dine selvplukkede svampe og coffee shakes. Gyldendals efterårsreception er dit Cannes Lion. Du vil gerne gemme dig i Mads Brüggers jakkelomme. Du kender insider-historien om #MeToo-skandalen på forfatterskolen. Min anbefaling er:
 
For almindelige mennesker starter internettet på Google. For den kreative klasse starter det på portalen Arts & Letters Daily. Det er et helt fantastisk site, som samler op på, hvad du skal læse lige nu med en kæmpe venstre spalte fyldt med links til alverdens åndstidsskrifter.
 
Gang på gang har jeg fundet tekster og bøger, som har ændret mit liv. Meld dig til deres nyhedsbrev, og følg dem på SoMe. Altså, Aldaily som daglig basiskost.
 
Du skal naturligvis have et fast abonnement på The New York Review of Books. En institution i det amerikanske vestkyståndsliv. Lærte og lange artikler af nogle af verdens bedste forfattere om alt fra Mellemøsten til middelalderens papyrusruller.Tidsskriftet har for nyligt været ude i en gigantisk #MeToo-shitstorm, hvor den kontroversielle redaktør måtte gå. Alt andet lige er og bliver det et uhyggeligt velbegavet tidsskrift. Her bør London Review Of Books også nævnes for deres mange gode artikler. Prøv blot at læs Jamesons interview med sig selv om Knausgaard sidste bind.
 
Tag endelig The Atlantic med på kostplanen. Deres redaktionelle ideer og koncepter er originale og anderledes. De ser og beskriver fænomener som ingen andre. Internetmediet Aeon er også god til begavet at formidle ny humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning. Læs for eksempel essayet om manden, som overlevede to atombomber, som præmis for en diskussion om held findes.
 
Et andet internetmedie, du vil elske som Summerbirds chokoladesommerfugle, er Brain Pickings, der er fyldt med alt fra Susan Sontag-tegninger til essays om kærlighedens væsen og uvæsen. Er du New Yorker Hipster så læs N+1
 
 
Har du skrevet en ph.d., eller færdes du i universitetets hellige haller, er det altid værd at kigge forbi tidsskriftet The Chronicle of Higher Education. Ikke så meget for deres kedsommelige diskussion af amerikansk universitetspolitik som for deres essays om de mere abstrakte glæder og rædsler i forskerverdenen. Læs for eksempel dette essay om fremkomsten af den selviscenesættende selvpromoverende offentlige intellektuelle a la Brinkmann. Det er bare godt set; noget, du ikke finder andre steder på nettet.
 
Mange vil sige, du nok bør læse The New Yorker. Det er bare for tør en mysli for mig. Artiklerne er for lange, og magasinet fyldt med lidt for meget new yorker-servicejournalistik til min smag. Ergo, tag på deres årlige festival i New York i stedet for. Det er kortere og sjovere. Desuden er billetterne billige.
 
 
3 Kernesund startup-kost
Du lever at af værdisætte dine power-slides til 55 millioner. Du er en market juicer, der presser igennem, til alle vitaminerne er dine, og du har har startet et pre-revenue company på det offentliges soft money. Du er ved at være stopmæt af startups solgt for x milliarder, halleluja, og startup y har fået z milliarder i funding. Du trænger til noget med kalorier i. Noget, som kan og vil flytte dig og din startup. Min anbefaling er:

Dit daglige brød er naturligvis Wired, Fast Company, Inc og det lidt alternative, men gode idémedie Springwise. I din basiskost bør også de to Silicon Valley-medier Recode, med den legendariske Karen Swisher, og The Information indgå. Det sidste er drevet og skabt af en berømt kvindelig insider. Mediet er kongevejen til at forstå produkter og funding. Hvis The Information var en energibar, ville den hedde Bootstrapping – som vores eget lokale lillebitte medie om alt, hvad der starter i DK. Det er også værd at læse mediet Pando plus The Startup på Medium.
 
 
Glem ikke Hacker News. Det er nørdet på den der oldschool hacker-måde. Du skal naturligvis også følge alle inkubatorers far og forbillede – den sagnomspundende Y Combinator, som har født den ene unicorn efter den anden. Glem ikke grundlæggeren Paul Grahams blog.
 
Hvis du har været med i mange år, vil du også sætte pris på at følge Tim O´Reilly. Han har mange kloge, gode tanker om tech. For de centrale tendenser i tech og specielt deep tech er det MIT Technology Review, du skal læse.
 
 
 
 
Dit job er at spille smart til næste investor pitch. Forudsætningen er, at du kan tale McKinsey-isk og få tegnet en troværdig hockey stick af blitzscaling-vækst. Ergo, det kræver, du er mæt og har den rette energi på de rette ord. Vi anbefaler derfor strategibloggen Stratechery , biz-mediet strategy+business og sidst, men ikke mindst nyhedsbrevet fra analysefirmaet CB Insights.
 
Du bør og skal naturligvis også læse Crunchbases blogs og nyheder. Læs specielt de gode SWOT-analyser af andre startups’ fejl og fortune. For at få et indblik i hvordan VC tænker og føler i det europæiske marked lige nu, er det altid værd at læse Max Niederhofers blog fra Sunstone Capital. Vi har oversat og bragt et af hans indlæg på Bootstrapping.
 
Desuden er der kun én ting, du skal læse som founder, og det er The Founder’s Dilemma, en gammel, men klog artikel og bog. Held og lykke. Du har brug for det. Kun Mark Zuckerberg blev både rig og bevarede kontrollen over sit selskab. Alle andre må vælge mellem kontrol eller penge.
 
 
 
4 Kernesund designersnude-kost
Du designtænker – ergo er du. Du er oprigtig vred over Apples Jonathan Ives kreative tyveri af Dieter Rams fra Braun. Du skal se dokumentaren om Rams lige om lidt  Du hylder folk, der opfinder en ny variant af Helvetica med små dværgfødder. Du er smart – du læser blot de forkerte ting de forkerte steder. Min anbefaling er derfor:
 
Start ud på en basiskost af Fast Companys mikromedie Co.Design. Her får du en god bund. For det visuelle, følg Dezeen og din egen kuraterede liste af kreative på Instagram/Pinterest. Du kan fx følge Norman Foster her. Kombinér din sult med små haps af It’s Nice That plus Creative Review.
 
Du skal naturligvis også følge det berømte designfirma IDEO og second to none-designfirmaer som Pentagram og frog design. Der er også meget visuel inspiration af hente hos designboom og ArchDaily  Tyler Brunee er stadig den kreative klasses kæledække. Læs med på Mononcle er blevet bedre og mere journalistisk . Jeg vil også gerne slå et slag for Bloombergs medie Citylab. Det er altid værd at læse.
 
 
5 Kernesund journalistkost
Du kæmper for sandheden hver dag på et stort dagblad. Du kæmper mod regeringerne, bankerne og Britta. En dag vil du modtage Cavlingprisen for din afsløring af uretfærdighederne og uligheden i samfundet. Du har slet ikke tid til at læse meget andet end det, du selv skriver.
 
Min anbefaling er:
 
Helt grundlæggende er naturligvis New York Times, Guardian og Financial Times  Blot for at fange klodens journalistiske tidsånd.
 
 
Dernæst bør du læse nyhedsbrevet fra Columbia Journalism Review og Harvards Nieman Labs. Wired har altid været og er til stadighed en kilde til inspiration på både journalistiske koncepter og historier. Inden for erhvervsjournalistik er det specielt Bloomberg Businessweek, som rykker. Læs for eksempel denne long-form om mordet på en medico-milliardær og hans kone i Canada.
 
mange er med gode grunde inspireret af VOX og Quartz. Et interessant journalistisk nybrud er Quartz Obsessions. Her skal du naturligvis læse en meta Quartz Obsessions om Quartz Obsessions for at forstå konceptet. Find den her eller være med i Quartz Obsessions fans reddit her 
 
Vil du omstyrte samfundet, er det vigtigt, du har styr på den kritiske journalistik lige her og nu. Her vil jeg anbefale badass undercover-mediet The Intercept. For et datadrevet perspektiv på journalistik er der ingen vej uden om Nate Silvers datasite FiveThirtyEight.
 
Et andet spændende kritisk medie er non-profit-mediet ProPublica, som har lavet state of art-analyser af algoritmers skjulte bias. Det er også altid værd at læse The New Yorker, selvom det er for langt. Glem ikke verdens bedste journalistiske sladderblad Vanity Fair. Det er både god sladder og god journalistik.
 
 
Kom selv med ideer til medier og mennesker, man skal følge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også