Kommunikationsforum

Alle haters' møbelminister

Der er forskel på folk - og der er forskel på dyre kontorindretninger. Hvor Niko Grünfeld måtte abdicere fra sin post som kulturborgmester, så har Anders Samuelsens endnu dyrere indretning ikke haft de store konsekvenser. Designeksperten Kasper Foged Rasmussen analyserer Anders Samuelsens kontorindretning i Kforums serie af mikromøbelanalyser.
Anders Samuelsen har fået nyt kontor. Det er en person, der gerne vil udstråle korrekthed og ansvarlighed. En person, der ser en verdensmand, når han kigger på sig selv i spejlet. Det afspejler en person, der hader at lade sig diktere og binde sig til en bestemt løsning, men hylder den personlige frihed. Foto: GEORGI LICOVSKI/Ritzau Scanpix/Manipuleret af Kforums redaktion
Anders Samuelsen har fået nyt kontor. Det er en person, der gerne vil udstråle korrekthed og ansvarlighed. En person, der ser en verdensmand, når han kigger på sig selv i spejlet. Det afspejler en person, der hader at lade sig diktere og binde sig til en bestemt løsning, men hylder den personlige frihed. Foto: GEORGI LICOVSKI/Ritzau Scanpix/Manipuleret af Kforums redaktion
Hvis du var et kontor, hvilket kontor ville du så være? Donald Trump har fyldt sit kontor på Manhattan til bristepunktet med ting, der bekræfter ham i, at han er vellidt og værdsat – magasinforsider, hvor han selv pryder coveret; bøger, der handler om ham selv; gamle hædersbevisninger og diplomer – hvad man ikke har på populærkontoen, må man som bekendt have på væggen.
 
 
Facebookgrundlæggeren og en af klodens rigeste mænd, Mark Zuckerberg, gør en dyd ud af at sidde i et stort glasbur, som en bidronning blandt sine programmører.
 
Og hvem har ikke haft en kollega, der har prydet sit skrivebord med billeder af børnene, små japanske plastfigurer eller andre ting, som man gerne ville have, at kollegerne bed mærke i? Tilfældigt? Næppe.
 
For 340.000 kroner symbolværdi
Det samme er naturligvis sagen, når vi taler om udenrigsminister Anders Samuelsen, som også er formand for Liberal Alliance. Han har ifølge Politikens aktindsigt brugt 340.000 kr. på at indrette sit ministerkontor og er hermed den anden fremtrædende politiker, der inden for kort tid har stukket hånden i en veritabel hvepserede ved at indrette dyrt for skatteydernes penge.
 

Udenrigsministerens kontor og de valgte lamper og møbler
skal ifølge ministeren selv vise gæstende politikerne og diplomater,
hvad Danmark kan, og hvad vi står for.
Og hvad er det så, vi kan og står for her til lands?
Og hvordan passer det for øvrigt ind i de værdier, som Liberal Alliance gerne vil stå for?

 
Senest handlede det om Alternativets Niko Grünfeld, som efter en række uheldige sager, der startede med kritik af, at han havde brugt mere end 100.000 kr. på at indrette sit kontor, valgte at trække sig fra posten som kulturborgmester i København.
 
Så galt går det næppe for landets siddende udenrigsminister til trods for, at han har haft endnu større spenderbukser på. Men hvad er mon grunden til, at Anders Samuelsen, i samarbejde med Earth Studio, har valgt at sætte dette indretningsprojekt i søen velvidende, at en storm var uundgåelig?
 

Det handler naturligvis om forfængelighed og om at vise, hvem du er eller gerne vil være gennem de ting, du omgiver dig med.  
Udenrigsministeren har ifølge Politiken indkøbt borde, stole, spejl og lamper fra Mater, reoler og reollåger fra Montana, puder og en plaid designet af Eva Harlou samt et tæppe og en radiatorskjuler for i alt 247.535 kr. Dertil kommer håndværkerydelser og arkitektbetaling for 92.615 kr. I alt har nyindretningen kostet lige godt 340.000 kr.
 
Udenrigsministerens kontor og de valgte lamper og møbler skal ifølge ministeren selv vise gæstende politikerne og diplomater, hvad Danmark kan, og hvad vi står for. Og hvad er det så, vi kan og står for her til lands? Og hvordan passer det for øvrigt ind i de værdier, som Liberal Alliance gerne vil stå for?
 
Den aristokratiske ribbe
Hvis vi starter med det store specialdesignede spejl på endevæggen, så er det symbolet på Anders Samuelsen som verdensmanden. Udenrigsministeren, der kan spejle sig i jordkloden. En narcissistisk installation, hvor ministeren og kontoret  kommer til at indtage rollen som de verdenshave, der er basis for livet på Jorden.
 
I’m King of the World! Det store specialdesignede spejl på endevæggen, der sætter streg under, at Anders Samuelsen er en verdensmand. Men også en narcissistisk installation, hvor ministeren og kontoret kan indtage rollen som de verdenshave, der er basis for livet på Jorden.
 
I stedet for et decideret skrivebord fungerer det specialdesignede langbord også som mødebord og er med sin simple form en hyldest til den klassiske, funktionelle snedkerkunst, som Børge Mogensen, Hans J. Wegner m.fl. stod for.
 
Langbordet, der både fungerer som mødebord og skrivebord  det er det uformelle midt i en über-formel diplomatverden  noget, Poul Henningsen ville have sat pris på som indædt modstander af vanetænkning  det er ham, der har designet glaspendelen over bordet.
 
Stolene er også lavet til kontoret og kommer med sin kombination af træ med flet og sorte grafiske frisvingerstel i stålrør til at kombinere det bløde og det hårde, det stringente og det organiske – det feminine og det maskuline. Det er ikke møbler, der vælger side, men møbler, der favner bredt og ikke støder.
 
Specialdesignede møbler og lamper, der sender politisk korrekte, bæredygtige værdier tilsat et drys Poul Kjærholm, der var en designer, der på mange måder gik mod strømmen  to ting, Anders Samuelsen gerne vil signalere.
 
Ribben er symbolet på den moderne politiker. Vi er langt væk fra fordoms tiders LO-bosser og socialdemokrater, der skyllede rejemadderne ned med kolde øl og snaps, og hvor forhandlinger ifølge myterne kunne foregå i 20 hestes branderter.
 
Anders Samuelsen vil gerne sende et tydeligt signal om, at han er klar i hovedet og i fysisk topform – og en ribbe er og bliver mere afdæmpet og mindre anmassende end en vægtstang og træningsbænk til maverul. Ribben er old-school og nærmest aristokratisk i sin form og funktion. Og det er lige noget for Samuelsen.
 
Anders Samuelsen kunne som ung løbe 5 km på 14.40 min. Den gamle eliteløber vil gerne stadig signalere, at en sund sjæl kræver en sund krop, og har fået en ribbe installeret på sit nyindrettede kontor i Udenrigsministeriet.
 
Giver plads til personlighed
Den liberale reol fra Montana passer perfekt ind i både rollen som udenrigsminister og i et liberalt partiprogram. Anders Samuelsen er om nogen en mand, der hader indblanding fra staten og sætter den personlige frihed som det ypperligste.
 
Montana-slogans som ”Making room for personality” og ”Frihed til at indrette sig personligt” kunne ligeså godt stå som lysende punkter i Liberal Alliances manifest. Montana-systemet, designet af Peter Lassen i midten af 1970'erne, bryster sig af at kunne kombineres på et uendeligt antal måder med sine 36 moduler, fire dybder og 42 farver.
 
Den sorte Montana-reol på bagvæggen er designverdens svar på liberalistisk tankegang. Montana-reolen symboliserer som intet andet møbel fraværet af utidig indblanding og er møblernes svar på den ultimative personlige frihed  Liberal Alliances våde samfundsdrøm. 
 
Montana-reolen symboliserer som intet andet møbel fraværet af utidig indblanding og er møblernes svar på den ultimative personlige frihed – Liberal Alliances våde samfundsdrøm. At Montana på samme tid vægter bæredygtighed og miljø højt, rummer naturligvis en vigtig signalværdi for både en udenrigsminister og en partiformand.
 
Earth Studio, der har stået for indretningen af kontoret, ledes af af arkitekten Eva Harlou, der også er kendt som tidligere vært på X Factor. Earth Studio er en afdeling hos designproducenten Mater, der er dansk designs svar på god samvittighed.
 
Mater er en af de designvirksomheder i Danmark, der kan prale af en af de mest kompromisløse miljøprofiler, og en af de få, for hvem det er lykkedes at kombinere en sådan profil med lækre produkter, designet af vor tids største designere – produkter, der ikke, som det ofte kan være tilfældet med den type design, ligner noget, der er strikket sammen til Christianias julemarked.
 
En virksomhed, der satsede på bæredygtighed længe før, det blev et modefænomen og senere en tvingende nødvendighed. Mater producerer møbler og lamper af genbrugsmaterialer, og når der bruges eksempelvis nyt træ er det naturligvis FSC-certificeret osv. Den sideløbende indretningsvirksomhed Earth Studio bygger på de samme værdier – politisk korrekte værdier, som Anders Samuelsen og Liberal Alliance naturligvis gerne står på mål for – så længe det ikke går ud over den personlige frihed og erhvervslivet forstås.
 
Masser af liberalistiske mavebøjninger
Alle disse skønne ting har fået et drys dansk designarv i form af to PK22-loungestole designet af Poul Kjærholm, en AJ-standerlampe designet af Arne Jacobsen og en PH-glaspendel designet af Poul Henningsen.
 
Tre designere, der står som noget af det ypperligste, vi kan bryste os af, men på samme tid også tre designere, der skilte sig ud og gik mod strømmen – en egenskab, som Anders Samuelsen gerne vil signalere værdien af som partiformand i et liberalt parti, der kæmper for at holde på sine mandater og gerne vil markere sig som et parti, der stikker en ny kurs.
 

Arven fra Mies van der Rohes Barcelona-stol skinner tydeligt igennem
i Kjærholms ikoniske PK22-stol.
På samme måde var Poul Henningsen kompromisløs som både samfundsrevser, kritiker og lampedesigner – og det kan Anders Samuelsen spejle sig i.

 
Poul Kjærholm var en del af en generation af designere, hvor træ dominerede som det primære materiale. Men modsat Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl og tidens andre stjerner søgte Kjærholm tilbage til den tidlige modernismes industrielle æstetik med sine elegante stålkurver og puristiske formsprog.
 
Arven fra Mies van der Rohes Barcelona-stol skinner tydeligt igennem i Kjærholms ikoniske PK22-stol. På samme måde var Poul Henningsen kompromisløs som både samfundsrevser, kritiker og lampedesigner – og det kan Anders Samuelsen spejle sig i.

Men hvad er det så for en person, der bebor dette kontor, hvis man kigger på indretningen alene?
 
Det er en person, der gerne vil udstråle korrekthed og ansvarlighed. En person, der ser en verdensmand, når han kigger på sig selv i spejlet. En person, der hader at lade sig diktere og binde sig til en bestemt løsning, men hylder den personlige frihed. Og et moderne menneske, der ikke er i sine drifters vold, men har styr på både sjæl og fysik – en mand for hvem 100 mavebøjninger sagtens kan udgøre en pause i en travl hverdag – er det Anders Samuelsen? Jo, det er det vist nok. Eller som de siger i Kender du Typen: ”Lad os se, hvem der kommer ind!”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også