Kommunikationsforum

Her er Mettes spin-team

DETTE ER UBEGRUNDET UVEDERHÆFTIG UOPLYST SLADDER: Lige om lidt er Mette statsminister i en socialdemokratisk mindretalsregering. Et regeringsskift, nye ministre og naturligvis et helt nyt hold af spindoktorer. Hvem bliver de? Hvor kommer de fra? Her er vores bud fra Rossen til Kung Fu Panda.
Rossen sætter sit team lige om lidt. Team Mette vil bestå af de loyale partitro teamplayers, som har fulgt og støttet hende i årtier. Alle, som støttede hende i hadet og kampen mod Helle og Bjarne-banden. Ikke mindst True Red-folkene omkring hende, Rossen og Henrik Sass, vil blive belønnet. Foto: Scanpix
Rossen sætter sit team lige om lidt. Team Mette vil bestå af de loyale partitro teamplayers, som har fulgt og støttet hende i årtier. Alle, som støttede hende i hadet og kampen mod Helle og Bjarne-banden. Ikke mindst True Red-folkene omkring hende, Rossen og Henrik Sass, vil blive belønnet. Foto: Scanpix
Det nye hold bliver ikke særligt nyt, men en belønning til de gamle og tro med nye muligheder og jobs. Til gengæld bliver det nok en ny måde at spinne på. Flere kilder taler nemlig om, at Team Mette vil blive samlet i såkaldte kabinetter omkring deres ministre med flere resurser og personer. Et kabinet er et politisk udnævnt team omkring ministeren, så embedsapparatet ikke bestemmer for meget og det forkerte. Her vil efter svensk og norsk forbillede samles flere spindoktorer i samme ministerium. Spørgsmålet er, hvad embedsværket og departementschefen siger til den svækkelse af deres magt; plus, hvad befolkningen vil sige til den ekstra spindoktorlønsumsregning. Hvad der vil give rum, resurser og plads til rådgiving. Godt nyt for k-fagligheden.#REKLAMEPLADS#
 
Team Mette vil derfor bestå af de loyale teamplayers, som har støttet hende i årtier, fra dengang hun var the underdog. Dengang de drømte om at afsætte uduelige Helle. Altså alle, som var med hende i hadet og kampen mod Helle og Bjarne-banden. Ikke mindst True Red-folkene omkring Henrik Sass vil blive belønnet. Sass-banden er jo, når alt kommer til alt, den nye magt i Danmark, og det kræver jo sine spindoktorer.
 
 
Altså, Team Mette vil væk fra en stresset og underbemandet telefonpasser- /presseslusefunktion til en mere potent rolle som rådgiver og politikudvikler. Godt nyt for ministeriel kommunikation, som historisk har fyldt for lidt og er kommet for sent ind i de politiske processer som den sidste glasur. Ikke mindst fordi en 1-spindoktor = 1-minister betyder, at spindoktoren druknede i drift, mobilsniksnak og taleskriveri.
 
Sådan skal det ikke være denne gang, lyder budskabet. Hvor vil de komme fra denne gang? Mette har og er svaret. Hun vil naturligvis vælge dem, der som hende selv har været partitro over for partiets røde kerne og hjerte. Altså folk, der med tårer i øjnene råber vanvittig kapitalisme og synger arbejdersange i hjertets renhed.
 
Team Mette vil derfor bestå af de loyale teamplayers, som har støttet hende i årtier, fra dengang hun var the underdog. Dengang de drømte om at afsætte uduelige Helle. Altså alle, som var med hende i hadet og kampen mod Helle og Bjarne-banden. Ikke mindst True Red-folkene omkring Henrik Sass vil blive belønnet. Sass-banden er jo, når alt kommer til alt, den nye magt i Danmark, og det kræver jo sine spindoktorer.
 
Helles fuckfingre til Borgens Ekstra Blads-miljø kostede dyrt. Resultatet blev en mediehetz af uhørte dimensioner; langt ude af proportioner, når man tænker på den lille svindlers mediedækning og strukturelle medvind efterfølgende.
 
Valget af spindoktor har sin egen historie
Nyrup valgte folk fra universiteterne. Både sjovt og uhyggeligt nok var Danmarks første spindoktor universitetslektoren og tidligere VS’er Ralf Pittelkow. Han er nu redaktør for Den Korte Avis og en af højrefløjens førende hadprædikanter. Retrospektivt må man tage hatten af for hans sans for den politiske tidsånd. Få så så tidligt som ham, hvordan og hvor hurtigt pendulet ville svinge til højre.
 
Symptomatisk for Nyrups forskerbias blev det således den daværende universitetsforsker Billy Adamsen, der blev hans personlige rådgiver i Statsministeriet. Foghs folk kom fra pressen med navne som Qvortrup, Ulveman og Kristiansen. Samme tendens ses hos Løkke, som vælger journalister, fordi journalister nu engang er bedst til at tale med journalister. Dette er en meget snæver definition og afgrænsning af spindoktorrollen som mediedomptør frem for politikudvikler og rådgiver.
 
Helle derimod valgte et team med rødder i konsulentverdenen, Mandag Morgen og et elitært Economist-mindset, hvilket skuffede mange journalister, som mente, det var deres job at være hendes spindoktorer. Helles fuckfingre til Borgens Ekstra Blads-miljø kostede dyrt. Resultatet blev en mediehetz af uhørte dimensioner; langt ude af proportioner, når man tænker på den lille svindlers mediedækning og strukturelle medvind efterfølgende.
 
Nu er vi så nået til Mette. Her vil partitro slå evnen som medieoperatør. Loyalitet vil slå evner og medienetværk. Her er vores bud.
 
Rossen: The Hand
The Hand, som det hedder i Game of Thrones, er helt sikker. Det bliver ROSSEN. Han er Hånden og vil nu fremover sende spydige beskeder fra Prins Jørgens Gård til folk, han er sure på, dag og nat. Martin Rossen har fulgt Mette Frederiksen, siden hun blev beskæftigelsesminister.
 
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix.
 
Martin Justesen: The Hands Hand
Rossen tager Martin Justesen med ind; en både dygtig og sympatisk operator. De danner et stærkt par i partiet i dag. Det er deres teamwork og strategiske sans, som har sikret Mette Frederiksens succesfulde transformation af Socialdemokratiet væk fra Thorning/Corydon-tidens patetiske tøffelhelteeksistens under Margrethe Vestagers lede bosseri og voksenmobning. Her er teamet, som med succes har gennemført et ryk til højre på udlændinge, et ryk til venstre på fordeling og socialpolitik og et styrket fokus på miljø og klima. Naturligvis sammen med Thor Möger, der nu er gået den private vej.
 
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix.
 
Peter Strauss Jørgensen: Sass’ tro væbner
I Finansministeriet vil vi vi finde Peter Strauss Jørgensen. Han er dygtig, loyal og sympatisk.
Han var rådgiver for Sass sidste gang. Han har dog startet sit eget lobbyfirma, Borgen Communications & Public Affairs, der ligger i Nybrogade med udsigt til Borgen. I øvrigt sammen med den neoliberale guldfugl Karsten Anker Petersen, som havde god startkapital med fra sin tid i NETS efter firmaets casinokapitalistiske IPO. Strauss er desuden gift med Ane Halsboe-Jørgensen, som måske er ministeremne i den nye Mette-regering.
 
UM: Vi ved det ikke?
I Udenrigsministeriet bliver Wammen nok minister. Men han må formentligt se sig om efter en ny særlig rådgiver, for hans to tidligere rådgivere Thomas Juul-Dam (senere rådgiver for Thorning) og Marie Bender Foltmann er i dag direktører i henholdsvis PrimeTime og PenSam. Ergo, her må han kigge dybt og langt efter en tro partisoldat. Her er desværre ikke noget bud.
 
Hvad med x-spin-tv-stjernerne?
I det socialdemokratiske miljø er også en række tidligere spindoktorer og nuværende tv-stjerner. De kunne komme i spil. Det kunne være Søren Lippert Hvedhaven, som var særlig rådgiver for Nick Hækkerup, men nu tv-vært på TV 2 News. En dygtig journalist med sans for the game. En anden tv-personlighed er Trine Maria Ilsøe, der har rådgivererfaring fra Justitsministeriet og siden har været i Københavns Kommune.
 
Hvad med Kedsomhedsknappens konstruktør?
På Kforum elsker vi k-folk, som kan og vil noget. Vores favorit er derfor det store spin-talent Rasmus Jønsson. Han var med til at sikre en stærk profil for Magnus Heunicke og gennemførte en unik og begavet SoMe-profilering af sin minister, hvilken stadig er state-of-the-art. Han en begavet kommentator og har sit eget begavede kommunikationsfirma sammen med Michael Jeppesen. Et firma, som er kendt for Kedsomhedsknappen på Nationalmuseet. Altså langt fra et kedeligt bud.
 
 
Hvad med en af Rud Pedersens drenge?
Vi har også altid haft stor respekt for Jakob Eldrup Lauesen. En begavet aktør og operator. Han var spindoktor i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter for Carsten Hansen, og han arbejder i dag i konsulenthuset Rud Pedersen. Et firma tæt knyttet til den socialdemokratiske bevægelse og kammerateri på godt og ondt.
 
Hvad med Falcks dirty trickster?
En dark horse og dark lord er veteranen Peter Goll, som var Bødskovs tidligere spindoktor og Falcks dirty trickster; altså en af hovedpersonerne i Falck-skandalen. Ved ufattelig snilde er Peter kommet ud af denne gigaskandale med en undskyldning på Facebook. Det er fandme godt spin og har givet ufattelig respekt i branchen. Dens slags evner vil være guld værd for Team Mette.
 
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Ritzau Scanpix.
 
VW-valget Mads Brandstrup
Helt oplagte kandidater fra partiorganisationen er naturligvis partiets pressefolk og tidligere personlige assistenter. Første bud er Mads Brandstrup, pressechef med lang erfaring som journalist, senest på Børsen. Et klassisk og lidt kedeligt fornuftvalg. Som når man køber en VW igen igen.
 
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix.
 
Sara fra indercirklens indercirkel
Mette vil naturligvis også tage sin tidligere personlige assistent Sara Vad med over i Statsministeriet. Hun er pissedygtig og et godt menneske. Hun er i dag souschef for Politisk afdeling på Christiansborg, men det er blot en detalje. Sara er en del af indercirklens indercirkel og danner i øvrigt forældrepar med Peter Hummelgaard, som også er et ministeremne. Peter Hummelgaard er Socialdemokratiets Jon Snow. At få et barn med ham er det ultimative bevis på, man er en ægte Stark-socialdemokrat. Han har desuden skrevet det danske socialdemokratiske svar på det kommunistiske manifest, hvor han med rette raser mod finanskapitalismens forbandelse i forlængelse af sit store forbillede, Poul Nyrup.
 
Hvad med en analytisk type?
Mette og Rossen får også brug for en analytisk type. Måske som en nummer to spindoktor i et kabinet eller et af de analytisk tunge ministerier. Her kunne et bud være Mathias Secher. Han er nu afdelingschef i Politisk afdeling på Christiansborg efter Thor Möger. Helt generelt er der mange oplagte datanørdkandidater i partiets politiske afdeling. Her har vi specielt et godt øje til Mads Havskov Hansen, der også har været på det socialdemokratiske menighedsblad, Netavisen Piopio.dk.
 
Hvad med noget Pio-power?
På dette medie er der mange mulige emner. Mediets ansvarshavende redaktør, Jens Jonatan Steen, er jo folketingskandidat. Til gengæld er David Troels Garby-Holm et bud. Han holder p.t. redaktørstolen varm og er en erfaren herre i politisk kommunikation med stor opbakning i det socialdemokratiske bagland. En tidligere Pio-associeret, der måske kunne komme i spil, er Jakob Esmann, der i dag er public affairs- og pressekonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd.
 
Hvad med Panda?
Kasper Fogh kaldes med rette Socialdemokratiets Kung Fu Panda og champagnekystbanesocialisternes Don Perron. Et spin- og debatunikum af ekstrem begavelse. Utrætteligt forsvarer han Mette og Socialdemokratiet på Facebook med det ene karatespark efter det andet. Helle-spindoktoren Noa Redingtons bog om Helle blev kaldt den længste jobansøgning. Lidt det samme det med Kasper Fogh på Facebook. Post for post er igen og igen et cirkelspark og en kærlig krammer til Mette. Han er tidligere rådgiver for Ritt Bjerregaard, manden bag Den Røde skole og lidt for klog og karismatisk til kun at være politik- og kommunikationschef i mini-no-money-tænketanken Cevea resten af livet. Et andet godt bud her er også  Frederik Lasserre, det unge talent fra Cevea-holdet; han er de sidste år trådt i karakter som ung progressiv debattør.
 
Foto: Lars Hinnerup Eriksen / Ritzau Scanpix.
 
Hvad med Sigge og Madsen?
Blandt politiske journalister er der også nogle bud. Politikens Kristian Madsen, som har været med i årtier, helt tilbage som Helles taleskriver. Men han er dog nok kommet videre i sit liv. Et andet bud er politisk JP-journalist Marchen Neel Gjertsen, et nykåret talent. En mulighed er også Thomas Sæhl, der i dag sidder som journalist på A4 Medier og blandt andet har været rådgiver for Astrid Krag. Nu vi taler om politiske journalister, kunne x-Deadline-værten, x-Politiken, x-Finansen Sigge Winther Nielsen også være et bud.
 
Hvad med de røde organisationer?
Tidligere har AE-rådet også leveret både centrale politikere og særlige rådgivere. Her kunne kommunikationschef Mikkel Harboe eller chefanalytiker Mie Dalskov Pihl måske være kandidater til Team Mette. Fra organisationsverdenen kunne kommunikationschef i HK Søren Gisselmann være et bud. Søren har tidligere været i LO og DUF. I HK sidder også chef for politik og presse Eske Vinther-Jensen, der tidligere har været rådgiver for Ida Auken og været i DI og på RÆSON. I 3F sidder også et par spændende kort: pressechef Klaus Lange, der har en fortid som journalist for metroxpress, Avisen.dk og FOA, og kommunikationschef Thomas Hundsbæk med fortid i Mellemfolkeligt Samvirke og som særlig rådgiver.
 
Kom gerne med dine bud her under artiklen.
 
Her finder du listen med Løkke-regeringens spindoktorer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job