Kommunikationsforum

Impeachment – hvorfor nu?

Donald Trump stirrer højst sandsynligt en rigsretssag i øjnene. Efter to års spekulationer og legen-med-idéen om at afsætte præsidenten har demokraterne langt om længe sat handling bag ordene og igangsat en ‘impeachment inquiry’. Det første skridt i en lang, splittende og nedslidende process om at tvangsfjerne Trump fra Det Hvide Hus. Men hvorfor, ud af alle Trumps belastende og halvkriminelle skandaler, er det lige præcis Ukraine-skandalen, der har fået demokraterne til at sætte himmel og jord i bevægelse for impeachment?
Ukraine-skandalen  ‘Stupid Watergate’
Donald Trump står i midten af øjet af en politisk orkan, der risikerer at blæse hele hans administration omkuld. Blot én dag efter, Robert Mueller havde leveret vidnesbyrdet til Kongressen, hvilket tog pusten ud af det, som Trump kalder “The Russia Hoax”, blæste Trump i det skjulte en ny skandale op.
 
I en nu offentliggjort whistleblower-klage har en anonym CIA-officer beskrevet, hvordan Trump har misbrugt præsidentembedet til egen politisk gevinst. I klagen er det detaljeret, hvordan Trump i et telefonopkald med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, forsøgte at afpresse sig til mudder på sin indenrigspolitiske modstander, demokraternes frontløber og tidligere vicepræsident, Joe Biden.
 
Som følge af offentligt pres valgte Det Hvide Hus at udgive en rekonstruktion af den omtalte telefonsamtale. De havde tydeligvis forventet, at det ville lægge låg på en situation, der var ved at koge over. Men i stedet for at dæmpe presset på præsidenten, eksploderede det. Til manges overraskelse bekræftede rekonstruktionen af telefonsamtalen med den ukrainske præsident nemlig stort set alt, hvad der stod i whistleblower-klagen.
 
“I would like you to do us a favour though,” lød det fra den amerikanske præsident, der lidt senere i samtalen kom nærmere ind på, hvilken tjeneste han vil have. “There's a lot of talk about Biden's son, that Biden stopped the prosecution and a lot of people want to find out about that so whatever you can do with the Attorney General would be great.”
 
Ordene taler for sig selv. De illustrerer sort på hvidt, hvordan Trump beder en udenlandsk leder om hjælp til at efterforske en politisk modstander. De illustrerer en villighed til at bruge præsidentembedet til egen politisk fordel.
 
Whistleblower-klagen, der startede det hele, er nu offentligt tilgængelig. Billede: Getty.
 
Sætter man ordene i kontekst, forværres situationen kun. Kort forinden opkaldet, havde Trump nemlig tilbageholdt ca $400 millioner i økonomisk støtte til Ukraine. Penge, man i sin tid havde tildelt landet, så det kunne bekæmpe russiske aggressioner. Telefonopkaldet ændrer derfor karakter fra en ulovlig vennetjeneste til en endnu mere ulovlig afpresningssituation. Trump har holdt økonomisk støtte som gidsel og krævet mudder på Joe Biden som løsesum.
 
På den baggrund lancerede demokraterne den 24. september en officiel ‘impeachment’-undersøgelse med et simpelt budskab. ‘Den amerikanske præsident har søgt at afpresse en udenlandsk leder for at få mudder på dén politiske rival i USA, der har størst chance for at vinde over ham i 2020’. Trump er dermed den blot fjerde præsident i amerikansk historie, der har stirret en rigsretssag direkte i øjnene.
 
Vejen til ‘impeachment’
Bevægelsen mod ‘impeachment’ har været længe undervejs. Allerede inden Trump blev indsat som præsident i januar 2017, krævede flere demokrater hans afsættelse ved en rigsretssag. Han har nu været præsident i ca. 1.000 dage, og hele to gange i løbet af den tid har der været afstemninger i Repræsentanternes Hus om at afsætte ham.
 
Støtten til impeachment har udviklet sig gradvist, men eksponentielt. I januar 2018 stemte kun 66 demokrater for impeachment. I sommeren 2019 var det tal steget til 95. I skrivende stund, på baggrund af Ukraine-skandalen, har hele 225 medlemmer af Kongressen meddelt, at de støtter demokraternes impeachment-proces.
 
Fra fyringen af daværende FBI-direktør James Comey, der stod i spidsen af en efterforskning af Trump-kampangen, til bestikkelsen af en pornostjerne. Donald Trump har overlevet flere skandaler og muligvis ulovligheder end nogen anden politiker i nyere tid. Og mange regner da også med, at han overlever denne her.
 
Hans greb om det republikanske parti er så fast, at han har børstet ting af sig, der havde væltet enhver anden. Men alligevel har en stemning af, at Ukraine-sagen er anderledes, spredt sig. Både fordi demokraternes lederskab for første gang har lagt deres fulde vægt bag indsatsen, men også fordi Ukraine-sagen er en unik skandale, da den er enkel, letforståelig og direkte involverer præsidenten.
 
Demokraterne ved dog godt, at Trump i sidste ende nok ikke forlader Det Hvide Hus, da republikanerne kontrollerer Senatet, hvor to tredjedele skal godkende en eventuel impeachment. Bettingfirmaet Betfair vurderer fx, at der er 62 % sandsynlighed for, at Repræsentanternes Hus og demokraterne ‘impeacher’ Trump, men blot 22 % sandsynlighed for, at han rent faktisk forlader embedet.
 
Mitch McConnell er republikanernes leder i Senatet. Han er kendt for at blokere tiltag, han ikke bryder sig om, og indpiske republikanerne til at stemme med præsidenten. Billede: Getty. 
 
Impeachment fører derfor højst sandsynligt ikke til andet end en langvarig politisk proces med meget mediedækning. Ser man bort fra det moralske argument om, at man skal holde den udøvende magt ansvarlig for dens handlinger, skal hele impeachment-processen altså forstås som en stor spinkamp om det nationale narrativ.
 
Vejen til demokraternes beslutning om at igangsætte en ‘impeachment inquiry’ er derfor nok mere sandsynligt brolagt med overvejelser om, hvordan man overtaler amerikanerne, end med overvejelser om, hvorvidt Donald Trump rent faktisk har brudt loven.
 
Watergate, Lewinskygate og Zelenskijgate
Demokraternes ledere har længe kigget til historien som ledestjernen, der skal vise dem vej i det forfatningsmæssige mørke, Trump har sænket over USA. Man har for alt i verden villet undgå en ‘clintonsk’ impeachment-proces. Her forsøgte republikanerne i 90’erne at afsætte og miskreditere Clinton grundet Monica Lewinsky-skandalen. Det gav bagslag. Clintons ‘approval ratings’ forblev stort set uændrede gennem hele processen, fra ca. 65 % før til ca. 64 % efter. Befolkningens syn på republikanerne blev derimod  kun værre.
 
Demokraterne håber til gengæld, at de kan efterligne ‘Watergate’-processen fra 70’erne. Her gik Richard Nixon fra en ‘approval rating’ på over 60 % til en på under 25 %. Man fik med andre ord skabt en bred folkestemning mod præsidenten, der inkluderede mange fra Nixons eget parti. Som de fleste nok ved, flyttede Nixon derfor som den eneste præsident i amerikansk historie ‘frivilligt’ ud af Det Hvide Hus.
 
"Only if you have been in the deepest valley, can you ever know how magnificent it is to be on the highest mountain." Sådan lød ordene fra Richard Nixon i sin afskedstale til Det Hvide Hus i 1974. Billede: Getty.
 
Med det in mente har demokraternes ledelse ventet med at trykke på impeachment-knappen (selvom der har været mange fristelser), indtil de fik den ‘perfekte’ skandale serveret på et sølvfad. En skandale, der lige netop ville være let at forklare, men svær at forsvare. En skandale, der egnede sig til at skabe bred folkelig modstand mod Donald Trump.
 
Mange i partitoppen havde egentlig lagt idéen om impeachment på hylden, da udsigten til sådan en skandale over sommeren svandt ind. Men som så mange andre ting i Trump-administrationen kom Ukraine-skandalen pludseligt flyvende ind fra højre.
 
Impeachment, der er til at forstå
I disse dage lægger demokraternes partitop deres kommunikations- og spinstrategi for impeachment-processen. Rygraden i demokraternes forsøg på at skabe en lignende modstand i den amerikanske befolkning mod præsident Trump, som der var mod Nixon under Watergate.
 
Ukraine-skandalen er en gylden mulighed for demokraterne. Modsat undersøgelsen af russisk indflydelse ved det amerikanske valg i 2016 og den deraf følgende 450+ siders ‘Robert Mueller rapport’ er Ukraine-skandalen simpel. FBI-efterforskningen af Trump-kampagnens mulige sammensværgelse med russerne varede for lang tid og havde for mange aktører. Forbindelserne mellem Trump og Rusland er muligvis mere alvorlige, men demokraternes narrativ var simpelthen for kompliceret.
 
Demokraternes ledere i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi og Adam Schiff. To navne, man godt kan begynde at lære udenad, da vi uden tvivl kommer til at høre mere fra dem. Billede: Getty.
 
Med Ukraine-skandalen er der for første gang decideret bevis på, at Donald Trump direkte er involveret i ulovlig aktivitet, mens han har været i rollen som præsident. Decideret bevis på at Trump har misbrugt sit embed.
 
Demokrat og medlem af Repræsentanternes Hus David Cicilline, der spiller en afgørende rolle i partiets centraliserede spin, udtalte til New York Times, at man skal fokusere på et simpelt budskab: “This is not complicated. This is misconduct that the president has admitted to,” siger han. Et budskab, folk kan forstå, er altså nøglen til succes.
 
Simpliciteten i Ukraine-skandalen har givet demokraterne et færdiglavet budskab lige til at spise. Kort og godt: ‘Præsidenten har misbrugt sit embede ved at afpresse en udenlandsk leder til at grave skidt op på en politisk rival’. Med én sætning kan demokraterne effektivt og simpelt overbevise de fleste amerikanere.
 
En amerikansk journalist har desuden delt et billede af demokraternes nuværende ‘talking points’ på Twitter. “Ingen er hævet over loven,” lyder overskriften markeret med fed. Som forventet har demokraterne skåret budskabet helt ind til benet. Talepapiret består kun af tre bulletpoints. Ét, der kort forklarer, hvordan Trump har brudt sin ed til det amerikanske folk. Ét, der kort udreder Ukraine-skandalens seriøsitet. Og ét, der kort fokuserer på, hvad demokraterne vil gøre nu. Alt sammen på under en side. Kort og konsekvent.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pulsen på impeachment
Demokraterne har været heldige med Ukraine-skandalen. Den ligger lige til højrebenet. Selv whistleblower-klagen, der startede det hele, er blot syv sider lang og kan læses med samme intensitet og lethed som en velskrevet spionroman. De har med andre ord alle forudsætningerne for at skabe et gunstigt og forståeligt narrativ for dem selv. Og det virker til, at amerikanerne lytter.
 
Allerede nu har vindene vendt sig mod Trump. I de sidste to og et halvt år har der ikke været en eneste måling, der har vist, at et flertal af amerikanerne var åbne over for impeachment. Men oven på Ukraine-skandalen støttede hele 55 % af alle amerikanere op om demokraternes ‘impeachment inquiry’, endog en tocifret andel af republikanerne, ifølge en ABC News-måling.
 
Trumps mange tidligere skandaler har langsomt været med til at sætte ild til USA’s ry og demokratiske normer. Ukraine-skandalen er derimod en steppebrand, der risikerer at brænde hans egen administration til jorden. Effektiv kommunikation fra demokraternes side kan være dråben, der får amerikanernes Trump-glas til at flyde over. Enten gennem impeachment eller, mere sandsynligt, ved valget i 2020.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu


Læs også