Kommunikationsforum

TikTok-amok – endnu et socialt medie til listen?

Vi kan ikke længere undgå TikTok, når snakken falder på sociale medier. TikTok har over 500 millioner aktive brugere om måneden, og mediet vokser.
TikTok har nået 1 milliard brugere hurtigere end nogen anden social medie-app – men den startede ikke fra bunden. Kilde: FT
TikTok har nået 1 milliard brugere hurtigere end nogen anden social medie-app – men den startede ikke fra bunden. Kilde: FT
TikToks fremstød
TikToks fremgang i Europa og USA skyldes først og fremmest, at Beijing-baserede ByteDance i august 2018 overtog appen Musical.ly og overførte samtlige brugere til TikTok.
 
Musical.ly havde dengang allerede 60 millioner månedlige brugere, og det kunne derfor gå begge veje, da brugerne vågnede op til en ny app på deres telefon.
 
Lige efter sammenlægningen af de to apps lavede ByteDance et digitalt markedsføringsfremstød, hvor TikTok blev promoveret på samtlige digitale platforme.
 
Og ser vi på antallet af brugere, så har strategien virket.
 
 
#whatisTikTokchallenge
Appen er ikke nogen nyskabelse. Den er baseret på 15-sekundersvideoer, der lægges ned over musik, som allerede ligger på appen. Det behøver ikke være lip sync, som Musical.ly baserede sig på, men kan også være lydsporet fra en filmscene eller en anden kendt video.
 
Altså er TikTok en form for kombination af Musical.ly og den populære app Vine, der lukkede i 2017.
 
Et eksempel på det, jeg vil kalde en klassisk TikTok, ses nedenfor:
 
 
De korte videoklip er ikke udelukkende humor og selvpromovering – nogle videoer har mere seriøse vinkler. Formidlet gennem TikToks signaturform får alle videoerne et underholdningselement, der lægger en dæmper på alvorlige indlæg.  
 
Her ses et eksempel på det fra Røde Kors Canada:
 
Med det sagt, så fungerer TikTok som de andre store sociale medier: profiler, opslag og interaktion.
 
Også hashtags fungerer på TikTok, hvor det er blevet populært at udfordre hindanden gennem hashtags. Et eksempel på det er udfordringen #thefloorislava, hvor det gælder om at flytte sig fra jorden så hurtigt som muligt, når en anden råber: "Jorden er lavet af lava".
 
Advisering på TikTok
Men hvordan kan man så bruge TikToks popularitet, når man markedsfører?
 
Det første skridt er at oprette en profil og dele videoer derpå som en del af markedsføringen.
 
På samme måde som YouTube og Instagram handler TikTok om at skabe content. Også på TikTok kan man nå ud til brugerne ved at indgå som en del i mediet og være med.
 
Et eksempel på et brand, der gør dette, er Red Bull. Her virker blandt andet deres hashtag #givesyouwings brugerinddragende, da brugere benytter hashtagget, når de uploader videoer, der passer ind i Red Bulls storydoing. Og så kan Redbull vælge at lægge dem op:
 
 
 
Og selvom det kan virke svært at lave TikTok-videoer, der formidler mere seriøse budskaber, så viser Røde Kors-eksemplet fra før, at det kan lade sig gøre – så længe det er på TikToks præmisser.
 
Det andet skridt er influencer-markedsføring.
 
Præcis som der er youtubere, der bliver kendt inden for deres sociale medie, så er der også profiler på TikTok, der opnår særstatus.
Og det kan ses om en mulighed for at implementere influencermarketing, som vi kender det fra blandt andet Instagram.
 
Ud over det gælder det om at være kreativ på TikToks præmisser. Et eksempel er at starte en #-challenge. Eller finde en videotendens, der allerede er i gang på appen, og sørge for at være med på 'det nyeste'.
 
Slutteligt er det også muligt at oprette reklamer på TikTok. De slår sig på at være brugerorienterede og på at skabe interaktion. Muligheden for at kunne reklamere på TikTok er relativ ny, og derfor er der ikke de samme reklamemuligheder, som der eksempelvis er udviklet for YouTube.
 
Man bør alligevel være påpasselig i forhold til at markedsføre på TikTok.
 
For nok har appen skabt en stor brugerbase, men i forhold til de etablerede sociale medier har TikTok ikke samme engagement rate. Raten beskriver, hvor ofte brugerne åbner appen.
 
I udgangen af sidste år havde Facebook og Instagram henholdsvis en rate på 95,5 % og 95 %, hvor TikTok havde en rate på 29 %.
 
Tikker uret for TikTok?
Og man kan godt være bekymret på mediets vegne, når de adskillige sammenligninger med appen Vine dukker op. Vine var et lignende medie, der var bygget på 6-sekundersvideoer.
 
To af Vines største problemer var, at de ikke skabte nok penge til ejeren, Twitter, og at de ikke kunne holde på deres profiler med særstatus.
 
Vine var ikke god nok til at markedsføre sig selv som markedsføringsplatform, og det kostede mediet livet. Derudover var de populære profiler på Vine, hvoraf de fleste er at finde på YouTube nu, ikke loyale over for mediet.
 
TikTok har også været i juridiske problemer. Blandt andet har mediet være bandlyst i Indien, da man mente, at det fx kunne udsætte børn for seksuelle forbrydere og mobning. I dag er bandlysningen ophævet. TikTok måtte i februar betale en bøde på 5,7 millioner dollars i USA for ulovligt at have indsamlet oplysninger om børn under 13 år.
 
Og i en tid med stigende mistillid rettet mod Kina, hjælper det heller ikke på appens langtidsudsigter i vesten, at dens grundlægger Zhang Yiming har sagt følgende om sin virksomhed, “Vores produkt gik ned af den forkerte sti, og der fremkom indhold, der var utilstrækkeligt ift. kernesocialistiske værdier”. 
 
Det er heller ikke alle aldersgrupper, der er på TikTok. TikToks brugere er hovedsageligt unge i alderen 16-24 år. Og da appen er domineret af unge, kan en del af succesen være, at de unge her har et medie, som deres forældre ikke er en del af. Det er i hvert fald ikke svært at finde TikTok-hjælpeartikler til forældre. Men som de fleste sociale medier nu til dags, så findes der også privatindstillinger på TikTok.
 
Så på det punkt ligner dette medie også de etablerede.
 
Mens der er grund til at tvivle på TikTok, så kræver mediets størrelse, at vi tager det alvorligt. For måske udløser TikTok det potentiale, som Vine havde.
 
Vi har i hvert fald tænkt os at følge med, selvom vi ikke går helt TikTok-amok.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også