Kommunikationsforum

En socialdemokratisk provinspopulisme i en globaliseret verden?

En begrebsorienteret kritik af Mette Frederiksens retorik
Trækker Mette Frederiksen på et populistisk repertoire i sin retorik? Foto: Scanpix.
Trækker Mette Frederiksen på et populistisk repertoire i sin retorik? Foto: Scanpix.
Specialet belyser, i hvilken grad og hvordan Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen trækker på et populistisk repertoire i sin retorik i et forsøg på at undersøge, hvordan populistiske virkemidler ikke kun er forbeholdt protestpartier på yderfløjene.
 
En præmis for dette retorikfaglige speciale er, at populismen er et stilistisk og substantielt repertoire, som alle politiske aktører kan trække på i større eller mindre grad fra kontekst til kontekst. Specialets teoretiske fundament er en kombination af politologisk populismeteori og retorisk teori om bl.a. publikumskonstruktioner og konstitutiv retorik.
 
Specialet analyserer med dette afsæt to kongrestaler og to kronikker af Frederiksen, fra før hun blev statsminister. Det konkluderes, at Frederiksen gennem bl.a. sine stilistiske valg og antielitære træk skaber et ”heartland” for velfærdselskende, globaliseringsskeptiske arbejdervælgere i provinsen, der nyder fritiden i kolonihaven og spiser frikadeller og ostemadder.
 
Specialet søger desuden at nuancere det ofte negative syn på populisme, da der tales for, hvordan populismen også rummer et demokratiserende potentiale, idet den kan skabe identitet og samhørighed hos apatiske vælgere, der f.eks. føler sig hægtet af samfundsudviklingen.
 
Specialet er skrevet af Jakob Esmann ved Sektion for Retorik, Institut for Kommunikation på Københavns Universitet.
 
Specialet blev bedømt til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også