Kommunikationsforum

Likebarometer: Det fantastiske Facebook-fald

Hvilken politiker er mest indflydelsesrig på de sociale medier? Hvem taler til det største publikum? Og hvem er den bedste SoMe-kommunikatør? Få svarene på Kforums Facebook Power-Ranking. Her er politikerne med flest likes. Og måneden, der gik.
Noget tyder på, at luften er ved at gå af NB's SoMe-ballon. (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Noget tyder på, at luften er ved at gå af NB's SoMe-ballon. (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
 
Nye Borgerliges fantastiske Facebook-fald
De fantastiske Facebook-fire: Nye Borgerliges fire folketingsmedlemmer. Kun overgået af Mette Frederiksen er det lykkedes Mette Thiesen, Peter Seier og særligt Pernille Vermund og Lars Boje, at fange Facebook-zeitgeiste, at blande forargelse og sensation i en succesfuld SoMe-cocktail.
 
Ud af alle landets politikere har Lars Boje Mathiesen og Pernille Vermund fået hhv. 2.- og 3.-flest nye Facebook-fans siden valget. Tilsammen har NB’s fire MF’ere fået flere nye følgere end alle politikerne i SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten, tilsammen. 
 
 
Men alt tyder på, at de er ved at miste momentum. At Nye Borgerlige ikke kan komme tættere på SoMe-solen. At sensationen er slut. 
 
Juni og juli har været en Facebook-katastrofe for det nye borgerlige parti. Pernille Vermund har ikke set mindre vækst i al den tid, hendes Facebook-profil har været offentlig. Lars Boje har ikke fået færre sidelikes siden 2019. Og for Mette Thiesen har juni og juli været to af de tre værste SoMe-måneder siden folketingsvalget.
 
For hele folketingsgruppen var sommeren 2021, målt i antallet af nye sidelikes, hele 7,4 gange værre end sommeren 2020.
 
 
Det er ikke kun væksten i antallet af sidelikes, der er stagneret eller faldet. Nye Borgerlige-politikerne formår ikke at engagere i samme grad som før. 
 
Andelen af følgere, der reagerer, deler eller kommenterer på deres opslag, er ikke, hvad den har været. Hvor Mette Thiesens engagement rate er faldet med 0,8 %-point siden november, er Lars Bojes faldet med hele 1,5 %-point. Også Pernille Vermunds engagement rate er faldet med mere end ét procentpoint siden februar.
 
Nye Borgerliges fire MF’ere klarer sig generelt bedre end de fleste andre politikere på Facebook. Alt peger dog på, at de har nået toppen. Og når man ikke kan komme højere op, er der som regel kun én vej videre: ned.
 
Ellemann vinder SoMe-sommeren
Tiden som Venstres formand har ikke været let for Ellemann. Alt, der kunne gå galt, gik galt. Og mere til. Men er det værste ovre? Er blødningen stoppet? 
 
Ja, den ultrapopulære Tommy Ahlers har forladt Christiansborg. Og ja, Venstre står stadig svagt. 
 
Men i de seneste tre meningsmålinger er Venstre igen det største borgerlige parti. Og på Facebook er Ellemann ved at få den famøse medvind. 
 
Siden vi sidst målte, i april, dvs. hen over sommeren, har Ellemann fået godt 9.300 nye sidelikes på Facebook: en vækst på 30 %. Det er mest af alle politikere og godt 5,4 tusinde mere end Pernille Vermund, blå bloks forhenværende Facebook-fantast. 
 
Særligt juli måned var god. 
 
Det var ikke bare den bedste SoMe-præstation for Ellemann siden valget: Venstre-formandens 7.725 nye sidelikes i juli er den næststørste månedlige vækst i 2021 blandt alle landets politikere. 
 
Ellemann har derudover siden oktober set en generelt opadgående tendens i sin engagement rate; i denne periode er den løbende vokset fra 2,35 % til 3,54 %. 
 
 
Ellemanns SoMe-præstationer i sommer har overskygget blå bloks anden statsministeraspirant, Pape Poulsen. Udover, at Ellemann har en højere engagement rate, har Pape set sin vækst stagnere. Hvor Ellemann i juli havde sin bedste Facebook-måned siden valget, så Pape den mindste Facebook-fremgang i halvandet år. 
 
Ellemanns Venstre ligger stadig i ruiner. De slikker stadig deres sår oven på en af de værste perioder i partiets historie. Men kunne det tænkes, at sommeren 2021 var et vendepunkt?
 
Andet nyt fra Facebook-fronten
Dan Jørgensen ender sin løbende Facebook-fiasko. Klimaministeren havde i hele 21 måneder i træk mistet følgere på Facebook. 21 måneder i træk, hvor flere havde fået nok, end der ville have mere. Men i juli kunne Dan byde hele 36 nye følgere velkommen. 
 
Peter Hummelgaard træder ind i top-50. Siden april har Hummelgaard fået godt 1.000 nye sidelikes, og han overhaler i processen to tidligere MF’ere, partifællerne Mogens Lykketoft og Christine Antorini. 
 
Morten Messerschmidt så i juli den største vækst i antallet af sidelikes siden folketingsvalget. Det blev til mere end 3.200 nye følgere. Dette er sammenfaldende med begyndelsen på retssagen i den såkaldte Meld- og Feld-svindelsag.
 
 
Alle 4,7 millioner likes fordelt over alle landets politiker: 
 
 
 
 
 
 
Artiklen opdateres løbende med de nyeste tal og en lille analyse af udviklingen siden sidst...
 
Få politikere indgår ikke i statistikken, da de ikke har en Facebookside. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu


Læs også