Det lyder som et af de dyrere råd, men det hænder jo, at man får et budget til at drive forandringskommunikationen til et større og vigtigt projekt.
Og hvorfor så ikke bruge det på noget, der gør en forskel? Da jeg var i Rusland for at holde foredrag, mødte jeg en filmproducent, der netop havde produceret det, han kaldte for en “Corporate Netflix”-film.
Det var en serie i fire afsnit, hvilken skulle gøre medarbejderne opmærksomme på, at der er andre og bedre måder at kommunikere på end via mails. Formålet var at gøre op med den til tider bureaukratiske måde at kommunikere på.
Serien er et imponerende eksempel på, hvordan et svært emne kan kommunikeres på en underholdende måde, som alle kan engagere sig i.
I nogle virksomheder har det sikkert kostet det samme at producere foldere om den nye GDPR-lovgivning, som det ville have kostet at producere sådan en film….
Det lyder umiddelbart underligt, at dette skulle være relevant for den interne kommunikationsafdeling. Men det er det ikke. De eksterne sociale medier kan være mere effektive til at nå medarbejderne end de interne. Simpelthen, fordi det er dér, medarbejderne alligevel kigger forbi.
Det kommer sikkert ikke som en overraskelse, når jeg fortæller, at størstedelen af engagementet på opslagene fra toplederne på de sociale medier kommer fra medarbejderne. Men netop derfor er det nødvendigt at tænke over, om SoMe ikke også skal være en del af den interne kommunikationsstrategi fremover.
Inspirér dine kollegaer med videoindslag fra deres hverdag
Jeg husker tydeligt dengang, videoformatet blev populært i den interne kommunikation. I begyndelsen krævede det nøje planlægning, grundig forberedelse og et budget til at betale en kameramand. Og det, der oftest blev produceret, var en ”talking head”-video, hvor en direktør blev filmet, mens hun/han svarer på en række nøje forberedte spørgsmål – og svar. Sat lidt på spidsen var meget af det komedie på højt plan – og faktisk ikke nogen særlig sjov komedie, fordi det var dødkedeligt at se på for andre end kommunikationsafdelingen.
Takket være smartphonen er det nu blevet langt nemmere at producere videoer. Og takket være de sociale medier er det let at finde inspiration til at lave nogle underholdende og inspirerende videoer.
Mobilselskabet 3 er netop gået i gang med at afprøve et nyt format – 3NEWS. Her deles små videoudsendelser med nyhedsindslag fra hverdagen hos 3. Det kræver kun en god historie, en mobiltelefon og en nysgerrig kommunikationsmedarbejder, der er frisk på at tage ud at møde nogle kollegaer.
Formålet med 3NEWS er at informere, inspirere og motivere medarbejderne på en mere underholdende og letspiselig måde. 3NEWS bringer medarbejderne i spil, hvilket både giver flere vinkler på en problemstilling og en mulighed for kollegaerne at spejle sig i én, de kan relatere til.
Det er nu engang lidt sværere at spejle sig i topchefen, for det er der ikke ret mange, der har prøvet at være. 3NEWS udkommer på intranettet, nogle gange på de eksterne sociale medier, som eksemplet her, eller i en sms til alle medarbejdere.
Brug interne sociale medier til at styrke fællesskaber på arbejdspladsen
Intern kommunikation bevæger sig mere og mere over i at facilitere dialog i organisationer frem for kun at producere nyheder og andet content.
Én af de ting, der ærgrer mig rigtig meget i den forbindelse, er at se, hvordan interne sociale medier blot bliver set som endnu en kommunikationskanal til medarbejderne. Og så et sted, hvor de kan dele viden, hvis de har lyst. Det er stadig rigtig ofte set som ”nice to have ”og ikke ”need to have”.
Derfor har interne sociale medier stadig et kæmpe uudnyttet potentiale.
Tilbage i 2010 implementerede jeg selv et internt socialt medie, der handlede om at inspirere hinanden til at levere god kundeservice (
se casen her). Én af de vigtigste læringer fra dengang var, at interne sociale medier kan levere en masse strategisk forretningsværdi, hvis man aktivt vælger at facilitere dialogen.
I dag, hvor langt flere er vant til at bruge sociale medier end i 2010, er der masser af muligheder for at levere forretningsværdi, eksempelvis ved at skabe et peer to peer-læringsnetværk ved at etablere fællesskaber for nye medarbejdere, inden de starter på arbejdspladsen, ved at fastholde dialogen med mødre og fædre på barsel eller ved at lave en alumni-gruppe for tidligere medarbejdere.
Der er masser af penge at hente på bundlinjen i form af besparelser på f.eks. rekruttering af nye medarbejdere (pga. forbedret fastholdelse af medarbejdere på barsel), reduktion i omkostninger i forbindelse med onboarding-support (pga. onboarding-gruppe), reduktion i uddannelsesomkostninger (pga. peer to peer-læring).
Det handler om at skabe nogle oplevelser, der styrker engagementet
Det, der gælder for alle, er, at information i højere grad skal konverteres til oplevelser i de afgørende øjeblikke. “Afgørende øjeblikke” er – lidt firkantet sagt – oplevelser, der afgør, om medarbejderne bliver hængende lidt længere (Se min artikel om emnet
her).
Det er vigtigt, at du kender til de afgørende øjeblikke, for det er her, du kan bidrage med masser af værdi for forretningen.
Der er mange områder, hvor god kommunikation – eller gode oplevelser – gør en forskel. Onboardingfasen, ledelse, anerkendelse, mulighed for læring og de rigtige værktøjer er blot nogle af dem.
Inden vi slutter, synes jeg, du skal have et sidste eksempel med fra en hæderkronet dansk virksomhed.
Grundfos, som stadig er en fonds- og familieejet virksomhed, anerkender medarbejdernes 25- og 40-årsjubilæum på en helt særlig måde.
Her hentes medarbejderen i en af grundlægger Poul Due Jensens gamle limousiner og bliver kørt på arbejde, hvor man bydes velkommen af kollegaer med flag og morgenmad.
Man kunne også bare have sendt et postkort og en check. Det her er dog en oplevelse, man husker for livet – og som lever videre som en fortælling i organisationen – og nu også i resten af det danske kongerige.
Intern kommunikation er ikke det, det var engang. Det er så meget mere! Og hvad det præcist er for jer i jeres organisation, er faktisk kun op til jer selv at definere.