Kommunikationsforum

Trænger din gaminglingo til et buff?

Forstår du ikke helt, hvad det betyder, når din søn sidder på værelset og råber, at han hader campere, eller når din datter kommer ud og fortæller, at hun lige clutchede? Frygt ej, for med denne hurtige guide vil jeg give dig et nyt indblik i gamerens sprog.
Gaming har sneget sig ind i de unges sprog. Men det er ikke altid nemt at afkode, hvad de nye ord betyder. Vi har sammensat en guide til dig, der ikke lige kan finde rundt i, hvorfor en feeder forhindrer en clutch-sejr, eller hvorfor alle hader campister. Kilde. Getty
Gaming har sneget sig ind i de unges sprog. Men det er ikke altid nemt at afkode, hvad de nye ord betyder. Vi har sammensat en guide til dig, der ikke lige kan finde rundt i, hvorfor en feeder forhindrer en clutch-sejr, eller hvorfor alle hader campister. Kilde. Getty
Det sprog, gamere bruger, når de spiller sammen, er blevet skabt løbende, og det fungerer kun, fordi alle kender ordene og deres nye betydninger.
 
Når man spiller, bliver der snakket på engelsk, fordi det er det mest nærliggende sprog at tale på tværs af de lande i EU, man oftest bliver sat sammen med, når man spiller online, og det er vigtigt at kunne sproget, hvis man skal være rigtigt med.
 
Den nyligt udkomne bog Alle Gamer - Ordbogen af Sara Sadiq Frost og Tobias Cadin er et godt bud på en introduktion til gamerslang, men hvis du ikke vil lægge ud med at lære over 400 forskellige ord, får du her i stedet et lille udvalg.
 
Ordene i listen har det til fælles, at de bliver brugt i mange forskellige spil, og at de har fået en helt ny betydning, du måske ikke kender – endnu.
 
Buff substantiv, intetkøn
Som det første ord på listen har vi ordet buff. Når man taler om, at noget er blevet buffed, så betyder det, at der har været en opdatering i spillet, der har gjort det stærkere eller på anden vis bedre.
 
Det kan være, at et våben skader mere, eller at spillerens hastighed er forøget. Forskellige spillere kan have forskellige holdninger til, om et buff var en god ændring i spillet.
 
Gameren: “Det er så fedt, at de buffede hammeren! #TorbMain”
Ikke-gameren: “Jeg burde nok genaktivere mit medlemsskab i centeret, hvis jeg skal gøre mig nogen forhåbninger om at blive bare lidt buff.”
 
En klar forskel på før og efter et buff af en karakter fra Smash Bros. Kilde: Smash Bros
 
Clutch verbum
Afhængig af, om man er gamer eller ej, vil ordet clutch nok medføre nogle lidt forskellige associationer. Inden for computerspil bliver clutch brugt til at beskrive en situation, hvor man formår at holde hovedet koldt og klare en situation, der ellers er stressende.
 
Det kan fx være, at man er sidste spiller tilbage mod flere modstandere, og at det dermed afhænger af ens indsats, om holdet vinder en runde. At clutche er én af de bedste følelser i verden.
 
Gameren: “Det var sygt, at du clutchede den kamp!”
Ikke-gameren: “Hej! Jeg leder efter en clutch i beige.”
 
Camping substantiv, fælleskøn
Dette ord dækker over en spillestil, hvor man sidder stille et bestemt sted på banen i håb om at være klar, når nogen dukker op, så man kan få et nemt kill.
 
Størstedelen af gamere ser ned på denne måde at spille på, fordi man ikke regner med, at folk sidder helt stille i et hjørne. Det er en valid måde at spille på, men det er rimelig cheese (det ord skal jeg nok forklare lige om lidt).
 
Gameren: “Jeg var så tæt på at ramme ti kills uden at dø, men så blev jeg skudt af en camper.”
Ikke-gameren (som også er campist): “Det bliver så skønt at spænde bilen for vognen og tage på camping i weekenden!” 
 
Animal Crossing: New Horizons: The Kotaku Review
To karakterer fra spillet Animal Crossing, der camper. I ordets oprindelige betydning. Kilde: Animal Crossing
 
Cheese verbum 
Når nogen siger, at man cheeser i et spil, så skyldes det, at man bruger en strategi, der er fuldstændig valid, men som størstedelen af spillerne ser ned på, eller som man bare ikke bruger normalt.
 
Et eksempel kan være spillet StarCraft II, der handler om at udvinde ressourcer, så man kan bygge en hær, så man til sidst kan møde modstanderen i en kæmpe krig midt på banen. Men nogle gange ser man spillere, der hurtigt får trænet et par soldater, hvorefter de skynder sig hen til den andens base og vinder på at overraske modstanderen.
 
Gameren: “Jeg har aldrig set nogen blive så vred, som da jeg brugte en cheese strat i ranked.”
Ikke-gameren (og oversat fra engelsk): “Jeg tror bestemt, emmenthaler er én af de oste, jeg allerbedst kan lide.”
 
Feeder substantiv, fælleskøn
Det kan meget vel være, at du for få timer siden sagde “Der er mad, så du skal stoppe efter det der spil” til dit barn, men det gør dig ikke til en feeder, og det skal du være glad for.
 
En feeder er nemlig en person, der bliver ved med at dø, fordi de er dårlige, eller fordi de spiller overilet.
 
I nogle spil kan det medføre, at det andet hold bliver så stærke, at man taber næsten uanset, hvad resten af holdet gør for at prøve at kompensere for feederen.
 
Gameren: “Der er jo intet, vi kan gøre, når ham der bliver ved med at feede!”
Ikke-gameren (og oversat fra engelsk): “Jeg har to VIP-billetter, hvis du vil med i zoologisk have og fodre en pingvin.”
 
Tastatur, mus og headset er tilbehør, næsten enhver gamer har, men nogle foretrækker også at spille på controller. Jo mere lys, jo bedre! Kilde: Getty
 
Scam substantiv, intetkøn
Der er mange forskellige ting, man kan tilkøbe inde i spil, efter man faktisk har købt selve spillet.
 
Du har måske hørt om “skins” i Counter-Strike, der får et våben til at se anderledes ud, eller måske har du hørt om Robux, der er en form for valuta i videospillet Roblox. Hvis ikke, så har du med sikkerhed set de forskellige karakterer i Fortnite og deres forskellige måder at danse på.
 
Alle disse ting er tilkøb, der koster rigtige penge. Ofte handler gamere dog de her ting med hinanden, og det kan medføre, at nogen bliver snydt. Inden for gaming hedder det et scam, og det er altså ikke helt det samme som den normale betydning, der kan bruges til at betegne ethvert fupnummer.
 
Gameren: “Jeg sendte ham min AK-47 Redline, men jeg fik aldrig pengene på MobilePay. Det er tredje gang, jeg bliver scammet.”
Ikke-gameren: “Lad være med at kaste dine penge efter Chokoladehjulet på Bakken. Det er et scam.”
 
Epic Games prøver at mindske antallet af scams med beskeder. Her ser vi en besked om, at man ikke bør dele sit password med nogen. Kilde: Fortnite
 
Smurf substantiv, fælleskøn
I mange forskellige spil kæmper man mod andre spillere på samme niveau som én selv. Det er det, der gør, at kampene er fair og udfordrende, så man ikke som nybegynder risikerer at støde på en veteran, hvor man ingen chance har.
 
Spillene sikrer fair kampe ved at gøre brug af en form for rang, man får, som kan blive bedre eller værre afhængig af, om man vinder eller taber.
 
En smurf er en betegnelse for, at en spiller laver en ny konto, så vedkommende kan spille på et lavere niveau. Det siger sig selv, at det medfører uretfærdige kampe for de dårligere spillere, og derfor ser en stor del af gamere ned på smurfs.
 
Gameren: “Vi var én sejr fra at stige i rang, men så mødte vi to smurfs, der slog os 17-3.”
Ikke-gameren (og oversat fra engelsk): “Jeg elsker Smølferne, men Gargamel er uhyggelig!”
 

Du kan købe Alle Gamer - Ordbogen af Sara Sadiq Frost og Tobias Cadin ved at følge linket her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også