Kommunikationsforum

Bernie-meme-mania

Farvel til Trump. Goddag til Biden. Kæmpekrammer til Bernie fra hele verden. Den venstreorienterede demokrat har lagt internettet ned igen. Ved indtrædelsen mødte han op i hjemmestrikkede vanter, maske og en gammel jakke. Her sad han med en zero fuck given-attitude. Det er blevet til et viralt meme, hvor Bernie indsættes overalt på kloden. Hvordan og hvorfor er verden gået amok i Bernie-meme-mania?
Feel the Bern. Vi deler den vanteklædte Bernie som vanvittige lige nu. Hvorfor? Kilde: Getty Images manipuleret
Feel the Bern. Vi deler den vanteklædte Bernie som vanvittige lige nu. Hvorfor? Kilde: Getty Images manipuleret
Det er ikke første gang, Bernie har skabt meme-mania på internettet. Et af de mere berømte var det uofficielle slogan “Feel the Bern” fra 2015, der blev memet amok på nettet i utallige versioner, trykt på T-shirts og badges og selvfølgelig omfavnet af danske politikere.
 
 
 
Et nyere skud fra den demokratisk-socialistiske meme-stamme bygger på et screenshot fra Bernies reklame fra primærvalgene i 2020, hvor han endnu engang bad dig om din finansielle støtte. Det fik de forenede internationale meme-magere meget ud af, og billedet af den indsamlende Bernie blev brugt til at bede om alt fra festinvitationer, over Valentines-dates til karma på reddit.
 
 
Men i modsætning til de tidligere udbrud af Bernie-meme-mania vil Vermont-senatoren denne gang ikke fortælle dig eller have dig til at gøre noget.
 
Bernie møder Forrest Gump. Gump er Bernie og omvendt i en metameta-pointe. Begge indsættes i den amerikanske historie igen og igen.
 
Vi medskaber og vinkler billedet. Det er socialt og vækker vores kreativitet, derfor deler vi
 
Der er ingen dybere betydning bag billederne af Bernie i forskellige sammenhænge. Memet er meningen – det vil sige, vi må selv fylde det med yderligere meningsfuldhed og bygge ovenpå. Vi leger med betydningen og indsætter det i populærkulturens bibliotek, for eksempel helt meta-meta i forhold til Forrest Gump, som jo også “indsættes” som et meme i moderne amerikansk historie. Netop derfor fungerer de så godt samme. Betydningsdannelsen er dog ikke fuldstændig fri: Bernie er et brand og ikon for lighed, socialisme og den almindelige amerikaner. Når du deler, siger du samtidig ja til Bernie og hans brændende idealisme.
 
At netop han bliver et meme, er et udtryk for en global folkelig kærlighed til den folkekære hippie fra Vermont. Han er og bliver jo den amerikanske og hele verdens venstrefløjs yndlingsperson. Bernie er hyggelig i en uhyggelig verden, og derfor kan folk godt lide at hylde senatoren og dele memes af ham.
 
Bernie indsat i tv-serien “The Queen's Gambit”.
 
 
Selv Go’ aften Danmark har været med på memet
 
Bernie på The Iron Throne i “Game of Thrones”.
 
Vi er allesammen den maskeklædte Bernie, derfor deler vi 
Coronapandemien giver betydning til Bernie-memet. Billedet af Bernie med masken er blevet ikonet for os allesammen i vores uvirkelige new normal-lockdown gemt bag masker. Vi fryser, vi føler os isolerede og formummede bag vores masker.
 
Bernie besøger den lille havfrue på Langelinie. 
 
Vi deler ham, men tech-DIY-typer gør det på deres egen måde. De bygger et site og et tool som et cool mashup. IT-nørden Nick Sawhney har således lavet en kombination af Google Street View og Bernie, hvor man kan placere sidstnævnte på lokationer overalt i verden. Prøv selv her.
 
Den socialt distancerede Bernie i den gamle verden af social tæthed.
 
Når den maskeklædte Bernie klippes ind i fortidens billeder, bliver forskellen på før og efter COVID-19 tydelig. Det er på én og samme tid komisk, nostalgisk og melankolsk. Det morsomme og lidt uhyggelige er, at fortidens mennesker ikke ville forstå, hvorfor Bernie nu bærer maske. Bernie-versus-fortiden-memes bliver derfor os allesammen versus den tabte fortid.
  
 
 
 
Bernie er vores Frans af Assisi. Vi deler hans sociale indignation. Hans nøjsomme tøj er beviset og signalet. De værdier vil vi gerne dele.
En præsident skulle indsættes. Barbarerne drevet på flugt. Et kupforsøg var afværget. Demokratiet var reddet. En ny fremtid kunne begynde for verdens største supermagt.  
 
Altså var der al mulig grund til at tage noget fint og festligt tøj på for at vise respekt og glæde.
 
Sådan tænker Bernie bare ikke, selvom han er glad for magtskiftet. Han sætter tydeligvis en ære i at være totalt low key asketisk i billigt hverdagstøj. Bernies attitude er det-burde-bare-være-en-e-mail. Ja, han har taget nogle breve med, hvis det skulle blive kedeligt. 
  
 
Tøjet er klassisk dadcore-normcore på den hårde måde, hvor man bare har én jakke, som man bruger til alt. Hvad der naturligvis også er et signal om genbrug og mådehold i en verden på randen af en klimakatastrofe.
    
Hans påklædning er den hypermoderne version af fattigdomsprofeten og helgenen Frans af Assisis brune munkedragt. Bernie sætter som franciskanerne en ære i nøjsomhed, social retfærdighed og socialisme. Hans tøjvalg er altså en subtil kapitalismekritik og et opgør med den amerikanske forbrugerisme og grådighed. Ikke mindst efter fire år med den megalomaniske ejendomsmatador, som er inkarnationen af korruption, grådighed og andre sociale dødssynder.
 
Bernies virale vanter
 
Nu vi er ved Bernies outfit, kommer vi ikke uden om de brune, håndstrikkede vanter, der på rekordtid blev det mest diskuterede og (over)fortolkede element i hans look. For hvad vil vanterne vise os? Hvad er deres betydning? Det har selveste Noami Klein skrevet et langt essay om.
 
Er de et symbolsk, hjemmestrikket oprør imod en masseproduktionskultur? Bernie har sin egen stil, der ikke fornem og strømlinet som de andres. En dansk amerikaner har publiseret mønstret på nettet så alle kan strikke sine egne Bernie vanter.
 
Er de en advarsel om, at selvom Biden vandt over Trump, så har præsidenten stadig en moralsk, solidarisk og bidsk vagthund på venstre flanke? Bernie holder øje og er klar til at bide fra sig.  
 
Er de måske ikke noget i sig selv, men kraftfulde på grund af den meme-bevægelse, de skabte på internettet, allerede inden Biden havde holdt sin indsættelsestale? Tit er den kollektive handling en pointe i sig selv, og Bernie har som få formået at forene folk om blot det at handle sammen og skabe en følelse af magt i en verden af afmagt. 
 
Eller er Bernies handsker simpelthen bare PR? Ved at omfavne det ‘grimme’ gennem Bernies stil, har Demokraterne både noget til gården og til gaden: På én og samme tid suits og strik, ekspertvælde og folkelighed, det flotte og det fodformede. Genialt tænkt. 
 
Vi finder nok aldrig frem til den ‘sande’ fortolkning, og måske tog senatoren var handskerne på, fordi de var varme, og vejret var koldt. Om ikke andet er episoden et fremragende eksempel på selv helt små symbolers centrale rolle i moderne politik. 
 

Bernies virale vanter blev allerede under Bidens indsættelsestale et yndet emne for fortolkning og fortællinger. Billede: Getty Images
 
Memet lyser op i en trist tid. Vi indsætter Bernie, som Biden indsættes. 
Bernie-memet er et tiltrængt frirum af afslappet humor i den patosfyldte lyset-mod-mørket-indsættelse af Biden.
 
Biden indsættes, men vi indsætter Bernie for sjov. Bernie var nemlig et tiltrængt helt nede på jorden indslag i den patosfyldte indsættelse udspændt mellem Trumps selfisme, disruption og destruktion versus Bidens salvelsesfulde iscenesættelse af sig selv som ridder af demokrati, godhed, sandhed og lighed, toppet op med Lady Gaga-guld og J-Los latino big mama-attitude. Plus det unge, sorte poethåb Amanda Gorman, som blev ikonet for en mere divers og inkluderende amerikansk drøm. Det blev alt sammen meget tungt, så der var behov for en sjov og hyggelig vinkel på al den alvor. Her er Bernies egen reaktion på den noget overraskende Bernie-meme-mania
 
 
Og det blev kun sjovere med sjov på: Bernie-meme-mania skabte naturligvis også meta-memeri om Bernie-meme-mania.
 
 
 
Meta-memeri om Bernie-meme-mania.
 
Fra meme til Merch: Som alle andre gode memes er det naturligvis til salg på Bernies hjemmeside nu, hvor overskuddet går til velgørenhed
 
 
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også