Kommunikationsforum

ASMR Rooms er det nye hygge

Er du toptræt af at se Netflix med din kæreste? Hop ind i et ASMR Room. Det er hyggelige virtuelle fantasiverdener, som du kan gemme og hygge dig i hvor som helst når som helst. En slags TV-pejsen 3.0 for YouTube-/TikTok-generationen. Et internetfænomen, der er gået fra at være mærkeligt til at være mainstream under pandemien. Mange begejstrede brugere siger, de ligefrem får en braingasm, når de hygger sig i deres ASMR Room.
En ny, hyggelig udgave af ASMR stormer frem. Det er ASMR-videoer med virtuelle verdener med hygge som omdrejningspunkt. Disse virtuelle rum, eller ambience videos, er ”rum”, der skildrer en anden, rar scene end den, du fysisk befinder dig i. Foto: ASMR Rooms
En ny, hyggelig udgave af ASMR stormer frem. Det er ASMR-videoer med virtuelle verdener med hygge som omdrejningspunkt. Disse virtuelle rum, eller ambience videos, er ”rum”, der skildrer en anden, rar scene end den, du fysisk befinder dig i. Foto: ASMR Rooms
I en verden, hvor vi mennesker lever isoleret og i evig virusfrygt, har vi brug for et sted at slappe af og hygge os. Det er præcis, hvad disse ASMR Rooms og videoer kan give dig og alle andre. Under den første nedlukning i Storbritannien steg søgningen på ”ASMR” med hele 22 %. Sådan er det over hele verden lige nu, og tallet stiger hele tiden.
 
ASMR står for autonomous sensory meridian response og er en behagelig fornemmelse, også kaldet ‘tingles’, som nogle mennesker oplever, når de hører bestemte lyde. ASMR-tilhængere beskriver denne fornemmelse som en hjernekildrende, yderst rar følelse, der tager afsæt oppe i hjernen og langsomt spredes ud til resten af kroppen. ASMR går også under navnet ’braingasm’, da fornemmelsen af velvære og nydelse kan føles orgasmisk. ASMRtist (person, der laver ASMR-videoer, red.) Heather Feather beskriver det således:

"Basically, it feels like the amazing chills you get when someone plays with your hair or traces your back with their fingertips." 
 
ASMRtist Heather Feather banker blidt sine lange negle mod stiletten. Rart og beroligende på en let sexet måde. What’s not to like?
 

Er der videnskabeligt belæg for ASMR-hypen?

En undersøgelse fra 2018 registrerede deltagernes fysiologiske reaktioner, mens de så ASMR-videoer, og der var en klar forskel mellem dem, som identificerede sig med ASMR, og de andre: ASMR-gruppen oplevede nedsat hjerterytme og en stigning i kroppens varme. Ja, så det er sgu rigtigt! Men hvad er det så, der trigger denne følelse i kroppen?

Hvis man søger på ASMR på YouTube, bliver man typisk mødt af synet af kvinder, som enten blidt hvisker ind i en mikrofon, langsomt børster deres hår, banker let med deres fingerspidser mod en plade, spiser mad og en masse andre tilfredsstillende, rolige ting – listen er lang. Hvis du tænker, at det lyder fuldkomment skørt, er du ikke alene. Jeg sad med præcis samme tanke. Men så tænkte jeg på alle de gange, jeg selv har ventet i spænding på, at kokken bag mine yndlingsmadlavingsvideoer tager en bid af den tilberedte mad – en klimatisk oplevelse! Det, vi længe har kendt som #foodporn, er måske bare ASMR? 
 

ASexMR   

ASMR er ikke bare hyggeligt, det er også sexet.  Seksualiteter, seksuelle præferencer, onani, fetich og alt, hvad dertil hører, italesættes, diskuteres og normaliseres lige nu. Og på samme måde er erotisk ASMR blevet en ting – hvilket måske ikke er så underligt, da ASMRtisterne oftest er unge, smukke kvinder , der trigger, aka tilfredsstiller, seeren med en sexet hvisken.
 
 
Som sagt før er ASMR-genren bred og ændrer sig hele tiden i form og indhold – jo længere ned du bevæger dig i YouTubes dunkle afkroge, jo flere usædvanlige triggers vil dit øje møde. Det fælles udgangspunkt for ASMR er dog stadig følelsen af ro og nydelse, så om du er til ASMR som meditativ afstresning fra hverdagens tumult, terapeutisk nedluknings-coping, nattesøvnsforberedelse eller måske en omgang orgasmisk kærtegn af lyde, er helt op til dig! Uanset, hvor underligt eller rart ASMR lyder, så er der én ting, der tør siges: Det er kommet for at blive! Populariteten er steget så markant, at det amerikanske modemagasin W Magazine har inviteret kendisser til at udforske ASMR-genren gennem videoer på deres hjemmeside – rapperen Cardi B er tilsyneladende vældig “triggering” med sine over 47 millioner afspilninger!
 

 

ASMR Rooms: den virtuelle flugt fra en nedlukket og nedtrykt verden 

En ny, hyggelig udgave af ASMR stormer frem. Det er ASMR-videoer med virtuelle verdener med hygge som omdrejningspunkt. Disse virtuelle rum, eller ambience videos, er ”rum”, der skildrer en anden, rar scene end den, du fysisk befinder dig i. Via et klik på YouTube kan du rejse ind i en anden, tryg verden. Pludselig er din computerskærm omdannet til din yndlingscafe, en regnvåd terrasse, en frodig have, Hufflepuffs sovesal, Sherlock Holmes’ arbejdsværelse, eller hvad end dit hjerte begærer af trygge, virtuelle rammer. 
 
 
  
 
Ifølge Helle Breth Klausen, som forsker i ASMR på Aarhus Universitet, er “ASMR Rooms formål […] meget lig mange andre ASMR-videoer, der også har til formål at afslappe og tilbyde et lille ’escape’. Men hvor mange ASMR-videoer, med triggere som fx hvisken, bruges, hvis man har svært ved at falde i søvn, er der mange, der bruger ambience videos som baggrundslydtæppe, mens de arbejder, læser eller koncentrerer sig om noget andet.”
 
 
 
Den scene, ASMR Rooms skaber, er en oplevelse af mentalt fokus, fordi du lukker andet ude. Det virtuelle rums lyd af regnen eller saxofon-melodierne fra caféen vil overdøve larmen af ens egne tanker. Distraktionen fra tankerne, som disse rum tilbyder dig, vil altså gøre dig mere rolig og produktiv. Eftersom rummene er audiovisuelle vil du, foruden de afslappende lyde, se en anden verden for dig, der bidrager til en hyggelig atmosfære. Nedlukningen og den evigt nærværende pandemi har været med til at øge behovet for ”flugten”. Med disse rum kan du nu flygte til en ny visuel, lydlig og imaginær virkelighed. 
 
 
Ungarske Csikós, som i dag selv producerer virtuelle ASMR-rum, startede med at benytte sig af videoerne tilbage i 2013 som angstdæmpende middel. Ja, nogle bruger dem som sovemiddel. De finder ASMR Rooms så beroligende, at de falder i søvn til det. En tryg drømmeverden, når resten af verden er et trist pandemisk mareridt. Måske vil vi leve mere og mere i disse virtuelle verdener, jo mere virussen begrænser og lukker det fysiske rum? 
Nok om det. Nu klikker jeg mig hen til min virtuelle yndlingscafé og læser en bog, måske er jeg så heldig at opleve en ASMR-braingasm i trygge, hyggelige rammer.  Tag flugten, og prøv selv. Her er rum til alle vores drømme om hygge. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også