Nemlig III: tåbelig tabersag at råbe smædekampagne

Jeg har egentlig stor respekt for Stefan Plenges pionerarbejde og lange seje træk med at få danskerne til at handle dagligvarer på nettet, og i min husstand er vi selv kunder. Men når det gælder krisekommunikation, skal han lytte til andre end sig selv.
Nyhedsbrevets indhold og budskab gør sagen værre
Det første skud i nemlig.coms krisekommunikation var ikke helt ved siden af. I marts lyttede nemlig.com til Politikens beskrivelse af chaufførernes forhold, og virksomheden erkendte, at nemlig.coms voldsomme vækst har haft en slagside. Nemlig.com lovede at ville gøre, hvad de kunne for at rette op på de forhold, der blev beskrevet angående chaufførernes forhold, herunder et øjeblikkeligt stop for en kritiseret afregningsmodel for de vognmænd, nemlig.com benytter.
Nyhedsbrevet skal forholde sig til kritikken
Nemlig.com adresserer faktisk, at der har været et problem, også for lagerarbejderne, med mange, der er blevet afskediget på grund af manglende kvalifikationer til opgaven. Men det er løst nu, skriver Plenge, og man er nu ”nede på” at vinke farvel til 5-6 medarbejdere om måneden, fordi de ikke performer godt nok. Man kan så diskutere, om 5-6 fyringer månedligt pga. dårlig performance er et stort eller et acceptabelt niveau. Nemlig.com uddyber heller ikke, hvordan de måler performance eller tidsforbrug – et af kritikpunkterne i Politikens artikler – og heller ikke, om det, at problemet er løst, er et udslag af tiltag fra nemlig.coms side.
Åbent hus – men med udvalgte medier
Det andet er invitationen til åbent hus. Isoleret set kan det være en god idé. Men et åbent hus-arrangement, som Plenge beskriver, bliver nemt tolket som et glansbillede, der kun foregår den dag. Og mon ikke medarbejderne på job den dag er omhyggeligt udvalgt? Plenge indikerer også, at de medier, der inviteres, bliver udvalgt, så der bliver nok ikke åbent hus for Politiken.
Læg ikke et medie på is
Problemet med begge dele er dog, at det skulle nemlig.com have fortalt til Politiken, da avisen henvendte sig til nemlig.com for at svare på kritikken. Men nemlig.com har, som det fremgår af Plenges nyhedsbrev, lagt Politiken på is. Og hvis du ikke vil deltage i avisen, får læserne ikke din version. Og den version, Plenge så leverer til kunderne i nyhedsbrevet, er ikke svar på Politikens kritik, men en anklage om, at der er en smædekampagne i gang, som egentlig handler om, at fagforeningen 3F har ufleksible overenskomster.
Nyhedsbrevet er skrevet i vrede
I det anklagende nyhedsbrev starter direktøren også insinuationer om, hvordan arbejdsforholdene mon er på Politikens redaktion. Det betyder, at læserne helt glemmer de to – omend lidt forkølede – tiltag og forklaringer i brevet, der adresserer selve kritikken.