Kommunikationsforum

#UngdomspoliTikTok

Der er snart valg, og ungdomspartierne er der, hvor de (meget) unge er: TikTok. Opfordringen til demokratisk deltagelse er sympatisk, men ungdomspolitikerne låner på TikTok noget af det værste, vi kender fra voksenpolitikernes ageren på sociale medier, når de poster.

Det er vist ikke den store hemmelighed længere, at TikTok er dér, hvor de unge og særligt de helt unge færdes. Det lader til, at en række af de danske ungdomspartier har taget den information til sig op til det nylige skolevalg og det kommende kommunalvalg, for over efteråret er der dukket en bølge af ungdomspolitiske TikToks op på min For You-page – eller på godt gammeldags internetlingo: min startside.

 

Ja, TikTok er blevet ungdomspolitikernes nye kampagneplads, og de bruger alle de bedste kneb og TikTok-trends til at rekruttere medlemmer og samle stemmer. Ungdomspartierne, der har fundet vej til ungdommens skærme, er indtil videre Socialistisk UngdomsFront (EL), Konservativ Ungdom (K), Radikal Ungdom (RV), Danmarks Socialistisk Ungdom (S) og Dansk Folkepartis Ungdom (DF). 

 

Af de fem partier kommer det nok ikke bag på nogen, hvem de unge giver størst opbakning. Socialistisk UngdomsFront tager med 1.740 følgere føringen som det ungdomsparti, der er mest populært på ungdomsmediet TikTok. Med omtrent 600 færre følgere tager Konservativ Ungdom 2.-pladsen, og Dansk Folkepartis Ungdom danner bagtrop med 341 følgere. 

 

 

Graf over ungdomspartiernes følgertal på TikTok. Kilde: Fanpage Karma

 

Socialistisk UngdomsFront har også fået flest likes på deres TikToks. På platformen er engagerede følgere særligt essentielle for at kunne blive set og få medvind i algoritmerne.

 


 

Graf over ungdomspartiernes samlede antal likes på TikTok. Kilde: Fanpage Karma

 

Socialistisk UngdomsFronts mest viste TikTok er denne, som er baseret på en stor TikTok-trend med Justin Biebers sang What Do You Mean? som lyd. 

 

@ungdomsfront

Spis oliedirektøren, det er godt for klimaet 😘

♬ original sound - Use code Trexy 💜

Kilde: @ungdomsfront på TikTok.

 

Ungdomspartierne bruger TikTok-platformen til såvel at promovere organisationernes tilbud som til at trække stemmer til moderpartiet. Socialistisk UngdomsFront har blandt andet reklameret for deres sommerlejr. 

 

@ungdomsfront

Vi holder socialistisk sommerlejr fra d. 23 til d. 26 juli på Fyn og vi vil gerne have dig med. Link i bio 💖

♬ original sound - The Greenbergs
Kilde: @ungdomsfront på TikTok.
 
 
Længere mod midten af den politiske skala ser vi Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, der bruger TikTok til at hylde moderpartiet og makrelmadder.
 
@socialdemokratiskeungdom ❤️ Mette-mor ❤️ #foryou #foryoupage #fyp #politik #mettefrederiksen #mammasaiditwasok ♬ original sound - DSU1920
Kilde: @socialdemokratiskeungdom på TikTok.
 
 
Ligeledes bruges platformen til at føre kampagne op til skolevalget.
 
@socialdemokratiskeungdom

 

♬ original sound - MADSEEEEN😘
Kilde: @socialdemokratiskeungdom på TikTok.
 
 
Og i Socialistisk UngdomsFronts lokalafdeling i Århus har de nu sat sig for at reklamere for deres unge, røde kommunalvalgskandidater.
 
 
@suf_aarhus

Stem ungt, rødt og grønt i Århus

♬ KeyKey Palmer - ConTejas
Kilde: @suf_aarhus på TikTok.
 

#politiktok

 
Under hashtagget #politiktok formidler Radikal Ungdom sin politik, hvor særligt forslaget om fast timetal for seksualundervisning i folkeskolen giver likes og reaktioner på TikTok.
 
 
@radikalungdom

Fast timetal for seksualundervisning? 👏🏼JA TAK👏🏼

♬ MAMMAMIA - Måneskin
Kilde: @radikalungdom på TikTok.
 
 
Dansk Folkepartis Ungdom bruger TikTok til at tage afstand fra omdømmet om, at Dansk Folkeparti er et parti for gamle mennesker, og rebrander sig selv som et ungdomsparti for de smukke, sjove og seje.
 
@dfungdom Men i det mindste har DF de flotteste snotforvirrede 90-årige vælgere. 😉😍#danskfolkeparti #danskfolkepartisungdom #DFSV2021 #skolevalg ♬ original sound - Dansk Folkepartis Ungdom
Kilde: @dfungdom på TikTok.
 

Digitale smædekampagner

 
En af de gennemgående tematikker, jeg ser i ungdomspartiernes TikToks, er deres karikering og latterliggørelse af de konkurrerende partier, hvilken de formentligt har imiteret fra en blanding af voksenpolitik og skolegård.
 
Det ses eksempelvis hos Konservativ Ungdom, der siger nej tak til socialister.
 
 
@konservativungdom Det er nærmest det eneste de siger 🙄 #socialisme #konservatisme #lavereskat #højereskat #konservativungdom ♬ sonido original - Party Poisonjlm
Kilde: @konservativungdom på TikTok.
 
 
Og hos Socialistisk UngdomsFront, der kritiserer socialdemokrater.
 
 
@ungdomsfront

Socialdemokraternes politik er ikke venstreorienteret 😷👩‍⚕️

♬ оригинальный звук - Anna Bruni
Kilde: @ungdomsfront på TikTok.
 
 
Ligeledes går den ikke, hvis ens udkårne stemmer radikalt, når man selv er konservativ.
 
 
@konservativungdom Kender I det når ens nye bae gerne vil have kønsneutrale lyskryds?🤯 #denmark #politics #thefaultinourstars #vibecheck #fyp #foryou ♬ the fault in our stars - esaibelheart
Kilde: @konservativungdom på TikTok.
 

Ungdoms(politiker)kærlighed

 
Generelt ser vi på ungdomspartiernes TikTok-profiler, at dating er en gennemgående tematik. Mange af ungdomspartierne bruger scoring og dating som argumenter for, hvorfor du burde melde dig ind i deres parti og abonnere på deres holdninger.
 
 
@konservativungdom Og du viser hende din samling af kongemærker 😏💚 #fyp #foryou #foryoupage @Sebastian Joubert Sk #ku #konservatisme ♬ original sound - jet
Kilde: @konservativungdom på TikTok.
 
 
Dansk Folkepartis Ungdom forsøger at appellere til de unge drenge på TikTok ved at fremlægge både deres politik og partimedlemskab som noget, der tiltrækker piger.
 
 
@dfungdom Hvem vil ikke gerne have en DFUere med de lækre holdninger 😉 #df #dfungdom #politik #skolevalg #skolevalg2021 #mitdfu #sv2021 #DFSV2021 ♬ Said Sum - Remix - Moneybagg Yo, City Girls, DaBaby
Kilde: @dfungdom på TikTok.
 
 
Alle kneb gælder altså i valgkrig og kærlighed, og TikTok er den nye krigszone. På TikTok er der altid fart over feltet, og hvis du går for meget op i dekorum, risikerer du at falde af i svinget. Med TikToks er det ekstra nemt at sætte holdninger på spidsen, og vi kan diskutere længe om, hvor godt det er. På den ene side er det en overskuelig måde for apolitiske unge at blive eksponeret over for diverse politiske holdninger og lære om ungdomspartiernes politik i et sprog, de kan genkende. Ungdomspolitiske Tiktoks skaber en aktiv og imødekommende opfordring til demokratisk deltagelse. Dog låner ungdomspolitikerne på TikTok noget af det værste, vi kender fra voksenpolitikeres ageren på sociale medier, når de poster. De er nemlig gode til at fjerne de humane nuancer fra politiske uenigheder, når de diskuterer politik og portrætterer de andre partier.
 
Så om det faktisk gavner den demokratiske samtale og deltagelse blandt unge, må jeg blive jer svar skyldig. Men sjovt er det. Og det spændende er jo, om ungdomspartiernes TikToks når ud til de unge, der er stemmeberettigede, og om det i så fald har indflydelse på det kommende kommunalvalg. Vi må vente og se.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også