Kommunikationsforum

Z for fred eller fascisme?

Z for fred eller Z for imperialistisk blodbad? I Rusland er Z symbolet på en retfærdig “særlig militær operation” mod et nazistisk Ukraine. I store dele af resten af verden er Z symbolet på imperialistisk aggression med store civile tab til følge. Hvordan blev det ellers så uskyldige og sjældent anvendte bogstav Z det mest omtalte symbol på krigen i Ukraine?
Først optrådte det mystiske Z på russiske militærkøretøjer, men snart blev det til et symbol på opbakning til Putin og Ruslands krig mod Ukraine. Bl.a. som merchandise i form af fx tøj, og usmagelige billeder med mærker fra døde ukrainske soldater. Kilde: Kamil Galeev på Twitter.
Først optrådte det mystiske Z på russiske militærkøretøjer, men snart blev det til et symbol på opbakning til Putin og Ruslands krig mod Ukraine. Bl.a. som merchandise i form af fx tøj, og usmagelige billeder med mærker fra døde ukrainske soldater. Kilde: Kamil Galeev på Twitter.
af Mikkel Skov Petersen
Det er nemt at glemme det sjældent anvendte 26. bogstav i alfabetet. Der er en grund til, at Z er det sidste bogstav i det latinske alfabet, og at der er så gode point at hente på at smide et Z i Wordfeud eller Scrabble.
 
Ellers lever Z, sammen med x og y, til daglig et stille liv som symbol på matematiske variabler og som betegnelse for generation Z, også kaldet zoomers, der kommer efter millennials.
 
Et overraskende comeback til det lettere eksotiske sidste bogstav i det latinske alfabet, hvilket ikke engang findes i det kyrilliske alfabet som benyttes i Rusland og Ukraine. Kilde: Kamil Galeev på Twitter.
 
Nu er det lettere eksotiske og oftest ubrugelige bogstav på få uger kommet i det geopolitiske rampelys. Z har fået en uventet revival, der ikke er set siden zombiefilmen World War Z eller seneste film om Zorro – den californiske underklasses fægteekvilibristiske beskytter.
 
Og lige som Zorros Z, der er elsket af almuen som symbol på modstand mod en grådig adel og et korrupt embedsvælde, der omvendt frygter og hader tegnet, så afhænger betydningen af det trendende Z fuldstændigt af, hvem du spørger.
 
Putinister og andre russofile vil hævde, at Z står for afnazificering og demilitarisering af en uvorn russisk provins. Ukrainere – og med dem store dele af resten af verden – vil omvendt hævde, at Z er symbol på imperialistisk aggression og humanitær forbrydelse.
 
Flere medier erklærer endda det stakkels Z for et nyt svastika med reference til Nazitysklands erobringskrige under det kantede hagekors.
 
I årtier har bl.a Zorro siddet på Z som symbol. Nu har han fået konkurrence.
 

Det mystiske Z

Chokket over, at Putin rent faktisk gjorde alvor af det utænkelige og invaderede nabolandet, blev snart blandet med undren over billederne af det russiske krigsmateriel, der var tagget med store, hvide Z’er. Specielt, fordi bogstavet Z slet findes ikke i det kyrilliske alfabet, der benyttes i både Ukraine og Rusland.
 
Allerede på invasionens første dag, det der i NATO-terminologi kaldes D-dag, hvor D står for dag, så det i virkeligheden betyder dag-dag, kunne medier bringe de første teorier om formålet med de hvide Z’er: At russerne skal kunne skelne deres materiel fra ukrainernes.
 
I kampens hede kan der ske forvekslinger, og især da begge landes militær benytter bl.a. tanks som T-72 og T-80, der stammer fra Sovjettiden. Siden blev også køretøjer med V, O og et særligt Z i en firkant observeret.
 
I denne tidlige fase af invasionen havde det russiske militær ikke meldt noget ud om de kryptiske Z’er – eller de andre bogstaver for den sag skyld. Det skulle snart ændre sig.
 
 

“A bullet with your name on it”

På invasionens sjette dag, den 2. marts, blev det første russiske skridt taget til at etablere semiotisk kontrol med det mystiske Z.
 
Ifølge The New Yorker foreslog en russisk militærekspert, at Z simpelthen refererede til Ukraines præsident Zelenskyj. V og O skulle tilsvarende referere til præsidentens for- og mellemnavn: Volodymyr Oleksandrovytj.
 
Altså, at tegnene skulle forstås sådan “a bullet with your name on it”-agtigt med personlig adresse til Ukraines genstridige, og fra et russisk perspektiv formentlig irriterende populære, præsident og øverstbefalende.
 
Og så blev der ellers åbnet op for en russisk kampagne-brainstorm. Den følgende dag, den 3. marts, delte det russiske forsvarsministeriums oficielle Instagramprofil en række illustrationer med bogstaverne Z og V over et militært tema.
 
 
 
I captions til illustrationerne blev der åbnet op for nye tolkninger. Z er det første bogstav i ordet “za”, der betyder “for”, og Z kunne derfor betyde “For sejr”, “For fred” eller “For børnene i Donbass”. Eller måske står det for “zapad”, der betyder vest?
 
Det var cue til fri leg med Z’ets betydning på sociale medier. Et stats-induceret meme, som nogen har kaldt det. For det kunne jo også henvise til "demilitarization" og "denazification", der er blandt de officielle russiske argumenter bag invasionen af Ukraine.
 
Derefter spredte Z’er sig som en brand over de russiske stepper som et symbol på opbakning ikke bare til det russiske militær, men også til Putin og hans totalitære regime. 
 
Sergei Tsivilyov, der er guvernør i den vestsibiriske region Kuzbass, har ifølge The New Yorker annonceret, at regionen fremover skal have et Z i versaler i regionens navn. Og det altså, selvom Z ikke findes i det kyrilliske alfabet.
 
Menige russere har taget Z’et til sig og klistrer det i bagruden på deres biler, opfører Z i flashmobs, og en russisk atlet havde et Z på trøjen under en medaljeoverrækkelse i Doha i Qatar.
 
Den russiske gymnast Ivan Kulyak med Z på brystet. Kilde: Nexta på Twitter
 
Og Z’et kan selvfølgelig også bruges til at chikanere kritikere af regimet. Rita Flores er medlem af protestgruppen Pussy Riot, og hun har fået malet Z på døren ind til sin lejlighed.
 
Z -grafitti på døren til et Pussy Riot-medlems lejlighed. Kilde: Insider på Twitter
 
Russiske soldater har skabt et Z af uniformsmærker fra dræbte ukrainske soldater. Kilde Kamil Galeev på Twitter.
 
Uhelbredeligt syge børn på et russisk hospice danner et Z som støtte til krigen og Putin. Kilde: Kamil Galeev på Twitter.
 

Z’et er blevet en holdningsmæssig tilkendegivelse

Jeanette Serritzlev er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i bl.a. informationskrigsførelse og PsyOps – psykologiske operationer. Hun køber ikke de russiske udlægninger af Z’ets betydning, som at det står for “za pobedu” – “For sejren”.
 
“Den symbolværdi tror jeg ikke på, at mærkningen har haft fra start – ud fra en simpel betragtning om, at så ville det give mere mening, hvis alle køretøjer havde det,” siger hun med henvisning til, at der står V og O på andre køretøjer.
 
Jeanette Serritzlev tvivler i det hele taget på, at der som udgangspunkt var en højere symbolsk betydning med de hvide bogstaver, for så ville vi ikke have brug for at gætte så meget. Debatten om betydningen foregår nemlig ikke kun på bl.a. dansk og engelsk, men i følge militæranalytikeren også på russisk.
 
Et billboard med Z’et i samme farver, der benyttes ved den årlige fejring af Ruslands sejr over Nazityskland i Den Store Fædrelandskrig. Symbolik med symbolik på. Teksten betyder noget i stil med: Vi efterlader ikke vore egne. Foto: Getty Images.
 
“Det er en pointe i sig selv; hvis det var så nemt at afkode, ville vi ikke bruge så meget tid på at tale om det. Budene på, hvad bogstaverne kan betyde, deler sig i nogle kategorier: fra de meget plausible til de mere værdiladede – og endelig over i de mere kuriøse,” siger Jeanette Serritzlev.
 
“Et plausibelt bud kunne være, at bogstaverne Z og V m.fl. refererer til de enheder, som køretøjerne kommer fra. Et bud har været, at Z refererede til det østlige militærdistrikt, V til de luftbårne styrker og Z i en firkant til Krim. Helt simpelt kan en sådan afmærkning være med til at vise tilhørsforhold, så man undgår at beskyde egne styrker,” siger militæranalytikeren.
 
Men uanset, hvilken funktion Z’et og de andre bogstaver havde, da krigen blev indledt, så ligger det fast, at det nu har en anden symbolsk betydning, som det ikke længere kan løsrives fra.
 
Et hvidt Z er blevet symbol på opbakning til Ruslands angreb på Ukraine og til præsident Putin. Her fra en prorussisk demonstration i Serbien. Foto: Getty Images.
 
“Z’et er ikke længere kun et kendingsbogstav. Det er en holdningsmæssig tilkendegivelse. Det er også mere end en opbakning til de russiske styrker. I de russiske videoer, vi har set, lyder tilråbet bl.a. “For Rusland, for præsidenten, for Putin”. Så det er også en opbakning til styret i Kreml,” siger Jeanette Serritzlev.
 
“Krigen er også kontroversiel i Rusland, og med alle tænkelige forbehold, så viser meningsmålinger, at opbakningen til krigen er faldende. Derfor er det væsentligt at kunne mobilisere patriotiske russere til at slutte op om styret og Putin. Der er Z’et en stærk markør, der skiller fårene fra bukkene,” siger militæranalytikeren.
 
Udover bogstavet Q, der de senere år har været symbol på konspirationsteorien QAnon, så peger hun på det berømte V for “victory” fra 2. verdenskrig som et historisk fortilfælde. Det bliver af mange tilskrevet den daværende britiske premierminister Winston Churchill, der ofte kastede V-håndtegnet.
 
Inspirationen til V’et blev dog hentet fra en belgisk flygtning, der i øvrigt meget passende hed Victor.
 
“V fungerede som symbol både på både fransk og engelsk. Det var let afkodeligt, og så var det nemt at male rundt omkring,” siger Jeanette Serritzlev om V’et fra 2. verdenskrig.
 
Churchill laver V for Victory-håndtegnet. Foto: Imperial War Museum.
 

En semiotisk slagmark

Så her står vi. Der raser en ubærlig krig i Ukraine, og det 26. bogstav i alfabetet er i sig selv blevet en semiotisk slagmark. 
 
I Rusland symboliserer Z’et varetagelse af fædrelandets retfærdige interesser med referencer til Den Store Fædrelandskrig mod Nazityskland, hvilken russerne med stor veneration markerer hvert forår.
 
I Vesten er selvsamme Z udråbt til et svastika, der repræsenterer et repressivt regimes forbryderiske krig. Ja, faktisk bliver Z’et brugt som argument for, at det russiske styre er gået decideret fuld fascisme.
 
 
Der var nemlig med lidt god vilje også to Z’er på det gamle etruskiske symbol fasces, der udgjorde logoet og lagde navn til Mussolinis parti og fascismen i det hele taget. 
 
Det er med andre ord voldsomt meget symbolik, der lægges over på det bette bogstav.
 
For en Gen X’er som denne skribent, så skal der dog mere til at rykke ved Z’s hævdvundne betydning.
 
Z som Zorglub!
 
 
Den gale videnskabsmand Zorglub overtager verdensherredømmet under Z-symbolet ved hjælp af stråler, der hypnotiserer andre mennesker, så de adlyder hans ordrer. Tegneserien udkom i Belgien i 1959 og på dansk i 1974.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også