7 retoriske greb fra Løvens Hule

1) Narratio: “Det bliver mere end en dildo …”
Det latinske begreb narratio betyder fortælling, og det er et vigtigt retorisk greb. Mennesker tiltrækkes nemlig af historier. Vi bliver engageret, berørt og overbevist, når andre har noget på hjerte. Hvis du skal overbevise andre, så fortæl historien om, hvordan jeres produkt, din nye idé eller sågar jeres årsbudget vil påvirke andre mennesker.

2) Visuel bevisførelse: Hvor f* er jeres planche?
Den visuelle bevisførelse er en god idé, fordi den menneskelige hjerne har svært ved at forstå og huske tal. (Også selvom matematik var dit yndlingsfag i skolen). Hvis tallet bliver vist i et diagram eller en graf, kan vi pludselig bedre forstå det. I et af afsnittene har iværksætterne fra webshoppen Vuffeli’ ikke medbragt noget visuelt bevis for deres værdiansættelse – og dét får de hug for af Jan Lehrmann.
Sådan overbeviser du med visuel bevisførelse
Visuel bevisførelse er især vigtigt, når du vil bruge tal til at overbevise din modtager. Men dette visuelle kan bruges i mange andre sammenhænge. Er du projektleder, så vis et diagram over arbejdsprocessen. Er du tandlæge, så vis et før- og efterbillede af jeres tandudretninger. Arbejder du i en fagorganisation, så vis en grafik over jeres høje tilfredshed blandt medlemmerne. Når vi kan se argumentet, tror vi på argumentet.
Inden du går amok med graferne i Excel, så husk, at din graf skal indeholde et visuelt argument. Et visuelt argument kan fx være "før var der få, nu er der mange" eller "da vi gjorde X, gik tallene op".

3) Ethos: “Du er enormt likeable”
(*Jeg har forkortet citatet en smule. Aristoteles var ikke god til oneliners.)
Sådan overbeviser du med din personlighed
Når konsulentbureauet Rhetor, rådgivende retorikere, begynder et retorikforløb med en klient, startes der ofte med en lille test. Du kan prøve testen af på en af dine kolleger. Testen foregår sådan her:

4) Similitude: “Hjørring? Det er ikke helt skidt”
En similitude er en retorisk stilfigur, hvor du påpeger ligheden mellem to ting. I dette tilfælde forsøger iværksætterne, at overbevise løverne om, at “vi to er ens”. Ensheden overbeviser, fordi vi er mere velvilligt indstillet over for mennesker, som vi føler et slægtskab med. Har vi gået på samme folkeskole, er vi allerede mere modtagelige over for argumenterne.
Den russisk-amerikanske sprogforsker Roman Jakobson talte om den fatiske sprogfunktion. Fatisk sprog er kommunikation, som tjener en social funktion. Selvom smalltalk om hjembyer kan virke irrelevant, når der skal investeres for en halv million, så har småsnakken et retorisk formål. Vi bruger den til at etablere og bekræfte et socialt slægtsskab med vores samtalepartner. Og det kan have en stor overbevisningskraft.

5) Pathos: “Det her er en hjerteinvestering”
Man siger, at man aldrig skal investere med følelserne, alligevel lader de erfarne investorer gang på gang deres følelser løbe af med dem. Fx i afsnit fire, hvor tre teenagedrenge i tre (lidt for store) jakkesæt får Jesper Buch og Mia Wagner til at lave en hjerteinvestering.
Mia Wagner er straks solgt, da hendes hjemby, Viborg, bliver nævnt (se forrige afsnit om similitude), og Jesper Buch kan måske se noget af sin egen ungdom i de tre drenge.

Når du bruger pathos-argumenter, forsøger du at appellere til dit publikums følelser. Selvom mange mennesker opfatter sig selv som rationelle og logisk tænkende, så er det ofte først, når vores følelser bliver aktiveret, at vi for alvor lader os overbevise. Vi mennesker handler nemlig på vores følelser. Dét trick er velkendt inden for marketingverdenen. "Succesfulde brands sælger ikke produkter; de sælger følelser", lyder et velkendt marketingcitat. Oversat til retorikkens verden ville citatet lyde: "Hvis du kan få folk til at føle noget, kan du få dem til at gøre noget". Overvej derfor i enhver sag, hvordan du kan vække dit publikums følelser.
6) Rekvisitter: “Arg, hvad trykkede jeg nu på?”
Det kan være en smagsprøve på en øl lavet af melorme, en aerodynamisk frisbee eller en massagestøvle. Fra et retorisk perspektiv er smagsprøven mere end blot en test af produktets kvalitet. Når løverne får produktet i hånden, bliver det, der før var abstrakt, konkret og sanseligt. Produktet bliver nærværende på en helt anden måde, når løverne får det mellem hænderne. Og når de tager hjem efter optagelserne, kan de stadig huske smagen af melorme-øl eller følelsen af massagestøvlen.

Sådan overbeviser du med rekvisitter
Som kommunikationsmedarbejder har du formentlig ikke et fysisk testprodukt af jeres nye SoMe-strategi, som du kan stikke i hånden på chefen. Her kan du i stedet benytte dig af en rekvisit.
Rekvisitter er eminente til at forklare noget svært eller abstrakt på en enkel måde. Den nu afdøde professor Hans Rosling var kendt for sine spøjse rekvisitter, som han brugte til at gøre komplicerede statistikker forståelige for alle. Han brugte blandt andet æbler, da han skulle forklare flygtningsstrømmen fra Syrien i Deadline på DR2. Et andet eksempel er Bill Gates, der slap en malariainficeret myg fri på en konference, hvor han talte om malaria. Lige pludselig blev problematikkerne omkring behandlingen af sygdommen meget relevant for konferencedeltagerne. Myggen var ægte, men heldigvis for deltagerne havde den ikke malaria.
7) Hygge: “En kold Corona i poolen”

Sådan overbeviser du med hygge
Hvad er nu det? Hvorfor lokker Jesper Buch med kolde Corona-øl i poolen i sit spanske sommerhus?
Der er ikke skrevet meget i den retoriske litteratur omkring hygge som retorisk begreb. Måske forsøger Jesper Buch at udnytte den idolstatus, der efterhånden er dannet omkring hans person? Eller måske kom han bare til kort på de faglige argumenter?
Jesper Buch har da heller ikke held med sit hyggeargument, idet iværksætterne vælger en anden løve. Jeg synes dog, argumentet alligevel har fortjent en plads på listen, fordi det er et eksempel på alle de kreative, uforudsigelige og irrationelle måder, vi mennesker prøver at overbevise hinanden på. Det er netop den slags argumenter, der gør programmet sjovt for en retoriker som mig.
Så hvilket argument skal du vælge?
Her fik du syv forskellige argumenter fra den syvende sæson af Løvens Hule. I praksis er der sjældent ét argument, der overbeviser alle dine modtagere. I stedet bliver folk overbevist af en helhedsvurdering.
En argumenttype, jeg ikke har nævnt, er de økonomiske argumenter, der selvfølgelig har spillet en betydelig rolle. Alligevel er det interessant at se, hvor meget sociale relationer, sanselighed og personlighed fylder i et program om investering.
Jeg håber, du kan bruge en eller to af argumenttyperne til at få løverne i din hverdag med ombord på dit næste projekt.