Kommunikationsforum

Camilla – fra trekantsdrama til dronning

Hun var forhadt af det britiske folk, det tredje hjul, der ødelagde ægteskabet mellem prins Charles og prinsesse Diana. I dag er hun et af kongehusets mest jordnære medlemmer, og pressen elsker hende. Hvordan fandt denne transformation sted?
England har fået en ny dronningegemalinde, og hun hedder Camilla Parker Bowles. Kilde: Getty Images
England har fået en ny dronningegemalinde, og hun hedder Camilla Parker Bowles. Kilde: Getty Images
De klassiske sort, hvide og røde tern på en beigefarvet baggrund spiller hovedrollen i en af Storbritanniens største rebranding-succeser.
 
Tøjmærket Burberry havde i mange år været et mærke for den britiske overklasse – gerne båret i forbindelse med jagt, hestesport og andre elitære fritidssysler. Men omkring årtusindskiftet blev det forbundet med den britiske “chav-kultur”, en nedsættende stereotyp af den britiske arbejderklasse. Og det påvirkede selvfølgelig salget negativt. 
 
Gennem en seriøs omskrivning af brandets historie, en større digital satsning med sociale medier og livestreaming af modeshows bragte virksomheden de ikoniske tern tilbage i garderobeskabene hos den britiske overklasse. 
 

Men Burberry er ikke den eneste brite, der har formået at skabe sig en ny historie. Camilla Parker Bowles var i mange år en af de mest forhadte kvinder i det britiske kongerige. Hun blev holdt personlig ansvarlig for bruddet mellem prins Charles og prinsesse Diana. 
 
I dag er historien om Camilla Parker Bowles en helt anden. I mange medier – også de danske – omtales kong Charles’ anden kone nu som hans livs store kærlighed. Og i maj blev hun målt til at være det femtemest populære medlem af kongefamilien
I juli fyldte hun 75, og det blev blandt andet fejret med et officielt foto, hvor hun drikker te i sin have og fremstår som alles rare mormor.
 
Men hvordan gik Camilla Parker Bowles fra slangen i paradis til romantisk heltinde? 
 
Diana om Camilla Bowles i det berømte BBC Panorama interview i 1995: "Well, there were three of us in this marriage, so it was a bit crowded.” Til venner og bekendte kaldte Diana Camilla Charles grimme Rottweiler. Kilde: Getty Images. 
 

Dianas enorme skygge 

Camilla Rosemary Shand mødte første gang den britiske tronarving til en polokamp i 1970. Hun var halvandet år ældre end ham, men de to begyndte alligevel at date. Charles beskrev senere forholdet som "saligt, fredeligt og gensidigt lykkeligt."  Udefrakommende kræfter var dog ved at trække dem fra hinanden, blandt andre mente flere medlemmer af den royale familie, at Camilla ikke var aristokratisk nok. 
 
Forholdet fik en ende, da kronprinsen stod til søs.
 
Camilla blev træt af at vente på prinsen på det hvide skib og giftede sig i stedet med Andrew Parker Bowles i 1973. Otte år senere giftede prins Charles sig med lady Diana Spencer. 
 
I midten af 80’erne genoptog Charles og Camilla dog deres forhold, og i 1992 blev deres affære offentlig med udgivelsen af ​​de såkaldte Camillagate-bånd. En seks minutter lang telefonsamtale mellem Charles og Camilla Parker Bowles, der afslørede intime detaljer om deres forhold, og som måske bedst huskes for, at prinsen erklærede, at han ville ønske, han kunne være Camillas tampon.
 
Siden fulgte to skilsmisser og et dødsfald, Dianas. Men inden da var der plads til en meget offentlig skandale. 
 
Både Diana og den brede offentlighed holdt Camilla Parker Bowles ansvarlig for den royale skilsmisse. Prinsessen selv kaldte i et interview i 1995 Parker Bowles for den tredje person i sit ægteskab. 
 
De britiske medier omtalte Charles' elskerinde som den "mest hadede kvinde i Storbritannien".
 
 

Dronningens blå stempel

Tidligere i år erklærede dronningen dog, at Parker Bowles skulle blive såkaldt dronningegemalinde, når Charles en dag ville overtage tronen. Det skete i forbindelse med fejringen af dronningens 70-årsregeringsjubilæum. 
 
 
Eksperterne mente, at den nye titel ville bidrage yderligere til Camillas status og styrke hendes rolle som Charles' partner – også i det officielle arbejde.
 
Og så er der næppe nogen tvivl om, at dronningens anerkendelse også var med til at cementere offentlighedens voksende kærlighed til Camilla. 
 

Den, der lever stille, lever godt

Man kan kun gisne om, at den nu afdøde dronning i bagklogskabens ulideligt klare lys ville have foretrukket Camilla som sin første svigerdatter. For mens Diana ikke var bleg for at udbasunere kongehusets mindre flatterende sider, så har den tidligere fru Parker Bowles vist sig at være langt mere loyal mod kronen og dens værdier.
 
I stedet stod hun stoisk i stormvejret med den berømte engelske “stiff upper lip”. 
 
“Dette er en kvinde, der uden at kny har udholdt en lavine af offentlige fornærmelser,” udtalte journalist Mary Braid i 1995 til Express. Alligevel skulle der gå en god del år, før resten af offentligheden opdagede det. Parret har gjort tingene efter protokollen og er gået langsomt frem. Først i 2000 blev Camilla officielt introduceret for dronning Elizabeth. Og mens årene er gået, og Camilla har fået flere protektorater, er prinsesse Dianas spøgelse langsomt falmet. 
 
"Hendes succes skyldes ikke, at hun har ændret sig for at få folk til at kunne lide sig. Den skyldes, at folk har ændret deres syn på hende og indset, at hun hele tiden har været en af de gode", skrev journalist Simon Heffer i The Telegraph i februar om Camillas voksende popularitet. 
 
 
Meget Britisk har den afgørende rebranding af hende sket igennem hendes protektorat for den national kage konkurrence the Jubilee Lunch.

Kærligheden sejrer til sidst

I sin første tale som konge fortalte Charles, hvor meget han er afhængig af sin elskede hustru Camilla. Det var de færreste, der kunne se det og bevare tørre øjenæbler. 
 
De mange års kamp for at få hinanden er lige til en romantisk Hollywood-film. De har elsket hinanden, siden de var helt unge, og overkommet utallige forhindringer. 
 
At tv-serien The Crown også fortæller historien om deres ulykkelige kærlighed – også selvom Charles ikke fremstår synderligt sympatisk – har måske også gjort sit til at genskabe historien om de to som en slags “Romeo og Julie”-fortælling. I hvert fald en historie om livslang kærlighed. 
 
Og en kærlighed, der er svær ikke at bemærke. Deres offentlige optrædener adskiller sig radikalt fra Charles og Dianas anstrengte sidste udflugter. Camilla og Charles har en lethed og en harmoni i deres måde at omgås på. Efter en tur til Papua Ny Guinea i 2012 var Charles’ stolthed tydelig, da han talte om hende i et interview til dokumentaren Our Queen. "Hun elskede det, og jeg håber, de fandt ud af, hvor speciel hun er. Og jeg tror, ​​de reagerede meget på, at hun bare var vildt god og nede på jorden.”
 
Måske er historien om Camillas forvandling den, vi kender fra alle eventyrene. At kærligheden har evnen til at forvandle frøer til prinser og den mest hadede kvinde i Storbritannien til en eventyrdronning(egemalinde).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også