Kommunikationsforum

Politikernes troværdighed er faldet markant

Politikernes troværdighed har taget et stort dyk siden sidste år, og endnu engang ligger politikerne på en sidsteplads i den årlige troværdighedsanalyse, som kommunikationsbureauet Radius står bag. Det er blandt andet den forestående valgkamp, der spiller ind, vurderer Nicolaj Taudorf Andersen, CEO i Radius.
Troværdighedsanalysen fra Radius viser, at jordemødre scorer højest på troværdighed, mens politikere ligger nederst og faktisk falder endnu lavere end sidste år. Foto: Radius PR
Troværdighedsanalysen fra Radius viser, at jordemødre scorer højest på troværdighed, mens politikere ligger nederst og faktisk falder endnu lavere end sidste år. Foto: Radius PR
Igen i år ligger politikerne nederst på ranglisten, når det kommer til danskernes syn på faggruppernes troværdighed. Det skriver kommunikationsbureauet Radius i en pressemeddelelse om bureauets årlige troværdighedsanalyse.
 
Bureauet har målt danskernes tillid til 26 udvalgte faggrupper, hvor danske politikere fortsat er ubetinget den faggruppe, danskerne stoler mindst på – efterfulgt af gamle kendinge som bilforhandlere og journalister.
 
 
Her ses den fulde liste, hvor politikere ligger nederst på troværdighedsskalaen. Foto: Radius PR
 
Det er ikke mindst det forestående folketingsvalg, der spiller ind på danskernes vurdering af politikernes troværdighed, lyder det fra Radius’ stifter og CEO, Nicolaj Taudorf Andersen:
 
"Vi ser i år et markant fald i politikernes troværdighed. Det er en tendens, vi ofte har set i troværdighedsanalysen forud for et valg. Op til og under en valgkamp bliver fronterne trukket hårdt op imellem partierne, og personsager og mudderkast stjæler dagsordenen og mediebilledet. Og det gør altså ondt på politikernes troværdighed," siger Nicolaj Taudorf Andersen og fortsætter:
 
"Under coronakrisen så vi en stigning i danskernes vurdering af politikernes troværdighed. Men dette års analyse viser, at politikernes troværdighed nu er på vej tilbage til det lave niveau, vi så før pandemien."
 

De varme hænder har stor troværdighed 

 
I undersøgelsen vurderer danskerne 26 faggruppers troværdighed på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er meget lav troværdighed, og 5 er meget høj troværdighed. Politikerne får en bundplacering med den laveste troværdighedsscore på 2,22.
 
Men det er ikke kun politikernes troværdighed, der har fået ridser i lakken. Også danskernes syn på journalisters og bankrådgiveres troværdighed er faldet i forhold til sidste års analyse.
 
 
Faggruppernes troværdighed over de seneste 14 år, hvor Radius har lavet undersøgelsen. Foto: Radius PR
 
I den modsatte ende af listen finder vi jordemødre, der for sjette år i træk placerer sig helt i top med en troværdighedsscore på 4,13. Jordemødrene er skarpt efterfulgt af sygeplejersker og læger, der i år har byttet plads, fordi sygeplejerskerne er blandt årets højdespringere i årets troværdighedsanalyse. Også social- og sundhedshjælpere samt skolelærere oplever i år øget troværdighed.
 
”Danskerne har stor tiltro til de faggrupper, som holder hånden under vores velfærdssamfund. Det er en generel tendens, vi har set i de 14 år, hvor vi har foretaget troværdighedsanalysen. Stigningerne i år stemmer overens med det øgede fokus på varme hænder og velfærdsuddannelser i den politiske debat. Det skal også ses i lyset af coronakrisens nedlukninger, hvor de faggrupper, der går frem i år, spillede en hovedrolle i, at vores samfund fortsat kunne fungere så normalt som muligt,” siger Nicolaj Taudorf Andersen
 
 
Om Troværdighedsanalysen
 
Troværdighedsanalysen er gennemført i perioden 29. august til 9. september 2022. 2.036 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som Radius har gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions panel.
 
Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold til køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Undersøgelsen inkluderer i år 26 faggrupper.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også