Kommunikationsforum

Kritik af Nye Borgerlige påvirker ikke vælgerne

Mette Thiesen fra Nye Borgerlige pustede nyt liv i debatten om, hvilke sosu-medhjælpere der må afvises. Alligevel er sagen ikke en katastrofe for partiet eller dets formand, fordi baglandet formentlig bakker op, mener Kforums politiske panel.
Kforums politiske panel vurderer gårsdagens vinder- og tabersager i valgkampens politiske kommunikation.
Kforums politiske panel vurderer gårsdagens vinder- og tabersager i valgkampens politiske kommunikation.
 

ANNA EBBESEN, SELVSTÆNDIG RÅDGIVER OG TIDLIGERE BL.A. PRESSETJENESTEN HOS DET RADIKALE VENSTRE

 
Tabersag
Gårsdagen tabersag er for vores muslimske medborgere, der kan konstatere, at diskrimination, på baggrund af deres tørklæde, ikke udløser et automatisk ramaskrig, som et jødisk et af slagsen ville gøre. Antisemitismen er stadig lakmustesten på politisk kommunikation, hvilket Nye Borgerliges kandidat Mette Thiesen opdagede, efter hun udtalte i P1 Morgen, at en ældre medborger gerne måtte afvise jødiske eller homoseksuelle hjemmehjælpere.
 
Efterfølgende måtte Pernille Vermund præcisere, at det ikke var et ønske om at “frasortere” nogen. Alligevel skriver Vermund i et indlæg, at "hvis den ældre af en eller anden årsag ikke ønsker at modtage hjælp fra en hjemmehjælper, som bærer tørklæde eller på anden måde har et udtryk, som den ældre føler sig utryg ved, så har den ældre lov til at sige nej."
 
Vindersag
Vindersagen er hunde i politik. Hvis klicheen før handlede om babyer og politikere, er vindersagen anno 2022 hunde. Inger Støjbergs hund Ludvig er en stor del af hendes valgkamp, hvor man blandt andet ser, at hun prøver at blive interviewet, mens hunden hopper op og ned. Jeg er sikker på, at det virker. Man kan konkludere, at hunde er de nye babyer i valgkampe.
 

Alexander Grandt Petersen, public affairs-rådgiver i Primetime og tidligere formand for DSU samt medlem af Folketinget for S

 
Tabersag
Mette Thiesen havde man næsten glemt i den her valgkamp, indtil hun i går fik sagt, at Nye Borgerlige skam også mener, at de ældre skal kunne afvise bestemte hjemmehjælpere med den begrundelse, at de for eksempel er jøder eller homoseksuelle, og det gjorde dem utrygge. For få dage siden handlede det om kvinder med tørklæde. Det er endnu en dag med endnu en sag, hvor midtertvivlerne, der hopper lidt rundt derinde på midten, må undre sig helt gevaldigt over, hvad det er for et sammenrend af partier i den blå lejr.
 
Pernille Vermund fik også travlt med at slukke det bål, Thiesen havde sat ild til, med henvisning til, at de ældre jo altid kunne afvise deres hjemmehjælper uden nogen yderligere begrundelse, og så kunne man gå til et privat alternativ og tage sine penge med. For Vermund er sagen ikke en katastrofe, men blot støj på linjen, og i NB-baglandet er man sikkert glade, fordi anti-LGBT fylder en hel del hos dele af baglandet.
 
Vindersag
Der blev ikke skrevet vilde overskrifter i går. Og et enkelt parti sad ikke på alt opmærksomheden, men for nogle af de små røde partier, så brugte man Thiesens bommert til at mobilisere sine egne og positionere sig på et spørgsmål om tolerance, LGBT-rettigheder og diskrimination. Emner, der ikke rigtigt har fyldt i valgkampen.
 
Og så er det guld værd at finde en politisk modstander – et fjendebillede – som man kan tale op imod. Det handler ikke om at vinde Nye Borgerlige-vælgere, men om at vinde alle de vælgere ude på venstrefløjen, der den ene dag vil stemme Enhedslisten og den anden dag er radikal – nogle af dem går naturligvis op i den her dagsorden.
 

Benny Damsgaard, selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver samt tidligere kommunikationschef hos Konservative

 
Tabersag:
Kristendemokraterne som insisterer på at tale abort.
 
Kristendemokraterne har længe ligget under spærregrænsen og skal kæmpe for at komme til orde.
 
Alligevel insisterer Kristendemokraternes bagland på at diskutere abort på partiets netop overståede landsmøde, selvom emnet er skabt til at skræmme vælgerne væk.
 
Det er tydeligt, at Kristendemokraterne stadig ikke har fundet en holdbar og overbevisende linje på det her spørgsmål. Så længe de ikke har det, og emnet bliver ved med at skygge for alt andet, kommer partiet ikke i Folketinget.
 
Vindersag:
Løkke som den fjerde statsministerkandidat.
 
Løkke er reelt at betragte som statsministerkandidat. Målingerne har antydet længe, at han vil komme til at sidde på de afgørende mandater, og mandag bekræftede han, at han ville sige ”ja”, hvis han blev spurgt.
 
Og hans chancer er gode. Meget gode endda!
 
Reelt er folketingsvalget nu, som i 2019, et valg mellem Løkke og Frederiksen. Ellemann og Pape har kun en chance, hvis der bliver et rent borgerligt flertal, og det er der ingen målinger, som har peget på længe.
 
Det eneste, der er sikkert efter valget, er, at forhandlingerne bliver kaotiske og lange.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også