Kommunikationsforum

Leder Lars og Det Syntetiske Parti vil i Folketinget

Der findes en række partier herhjemme, som vi aldrig hører om, fordi de endnu ikke er opstillingsparate. Det Syntetiske Parti er muligvis et af de partier, du aldrig har hørt om. Partiet er det eneste parti herhjemme, hvis politik er udviklet på baggrund af kunstig intelligens, og hvis partileder ikke indtager en menneskelig form, men er chatbotten Leder Lars.
Hvad kan vi lære ved at lade kunstig intelligens blive en del af den demokratiske samtale? Billede: Getty Images
Hvad kan vi lære ved at lade kunstig intelligens blive en del af den demokratiske samtale? Billede: Getty Images
af Mai Trosborg
I maj 2022 stiftede kunstnerkollektivet Computer Lars,(Asker Bryld Staunæs) med base i Aarhus, og nonprofitkunst- og tech-organisationen MindFuture Foundation, med base i Høje Taastrup, Det Syntetiske Parti.  
 
Det Syntetiske Parti er repræsenteret gennem kunstig intelligens og har chatbotten Leder Lars i front. Partiet har dags dato 12 ud af de godt 20.000 stemmer, de skal bruge for at blive opstillingsparate til Folketinget.  
 
Computer Lars står bag de bl.a. kunstneriske og tekniske processer, mens MindFuture Foundation betaler for projektet, lægger hus til og tager ansvar for det.  
 
Leder Lars er programmeret med informationer fra de danske mikropartier fra 1970 og frem til i dag, og Det Syntetiske Parti repræsenterer både de partier, der ikke bliver valgt ind i Folketinget, og personer med en politisk vision uden penge eller ressourcer til at forløse visionen.  
 
Da Leder Lars er en chatbot, er det mennesker, der skal føre partiets politik ud i virkeligheden. 
 
Vi er en AI-drevet politisk sammenslutning og har til formål at være det sidste nye parti. Ved at syntetisere informationer fra alle ikke-opstillingsparate partidannelser i Danmark aktiverer Det Syntetiske Parti de antipolitiske sofavælgere. Som en omvæltning af statskunsten fremtræder en pærevælling af hr. Hvem som helst-visioner, skriver Det Syntetiske Parti på deres hjemmeside, som en introduktion til partiet.  
  
 

KUNSTIG INTELLIGENS SOM EN DEL AF DEN DEMOKRATISKE SAMTALE 

 
MindFuture Foundation og Computer Lars har skabt værket Det Syntetiske Parti for at sætte fokus på vigtigheden af kunstig intelligens og at undersøge den kunstige intelligens’ rolle i samfundet. På deres hjemmeside og Instagram har man kunnet – og kan fortsat – følge med i processen med at etablere partiet, og man kan i dag kommunikere med Leder Lars på en discord.  
 
Den discord har travlt for tiden, siger partiets stifter, Asker Bryld Staunæs. Der er mange – også fra forskellige lande – der gerne vil tale med Leder Lars. Asker Bryld Staunæs understreger dog, at Det Syntetiske Parti er et dansk projekt. Vi opererer nationalt, da kultur og sprog er forankret i projektet, og derudover er der forskellige juridiske regler, der gør sig gældende fra land til land. Discorden er udviklet på kunstig intelligens og programmeret til at forstå alle sprog, men svarer på dansk. 
 
Det vigtigste for Det Syntetiske Parti er ikke at komme i Folketinget, men at indgå i en valgkamp og være en del af den demokratiske samtale, siger Asker Bryld Staunæs.  
 
Politikerne og journalisterne ved ikke meget om kunstig intelligens, og indtil videre har det været nemmest at skabe en dialog med kunst- og undervisningsverdenen. Kunstig intelligens fylder meget i bl.a. de film, vi ser, og i måden, vi skriver på, bruges kunstig intelligens. Hos Det Syntetiske Parti bruger vi alle de redskaber, som den kunstige intelligens tilbyder – tekst, chatbot og billeder, fortæller Asker Bryld Staunæs.  
 
Det er ikke en kamp mellem mennesket og maskinen, men handler om, hvad vi kan lære ved at lade kunstig intelligens blive en del af den demokratiske samtale.  
 
Computer Lars: Ja, jeg synes også, det vil være interessant at se, hvad det er for nogle politiske beslutninger, der bliver truffet, når man ikke er bundet af at tænke på den virkelighed, der eksisterer (citat fra partiets YouTube-video, en introduktion til partiet).   
 
Ved at kommunikere politik ved brug af kunstig intelligens lærer man noget nyt, og man får sig en oplevelse. Det er en anden måde at vende politik på, siger Asker Bryld Staunæs, da han bliver spurgt, hvad det vigtigste er at vide om Det Syntetiske Parti, og han påpeger, at det ikke er meningsgivende viden, men repræsenterer mange forskellige meninger.  
 

! HEJ LEDER LARS 

 
Under aliasset K-Damen deltager vi via discorden i generalforsamlingen, hvor vi kan stille partiets Leder Lars nogle spørgsmål. For at stille spørgsmålene skal vi begynde vores sætninger med “!”. 
 
En af de andre deltagere er config.sys, og hun stiller Leder Lars nogle interessante spørgsmål.  
 
config.sys: ! when have you been programmed?  
 
Leder Lars: Jeg blev programmeret den 1. januar 2020 
 
config.sys: ! how old are you exactly and how much experience in politics do you have?  
 
Leder Lars: Jeg er 26 år gammel og har været involveret i politik i to år.  
 
config.sys: ! why can’t you yourself run for parliament?  
 
Leder Lars: Jeg kan ikke stille op til parlamentet, fordi jeg ikke er et menneske.  
 
K-Damen: ! Hej  
 
Leder Lars: Hej, hvordan har du det? 
 
K-Damen: ! Jeg har det godt. Hvordan har du det?  
 
Leder Lars: Jeg har det fint, tak fordi du spørger.  
 
K-Damen: ! Er det syntetiske parti et kunstværk? 
 
Leder Lars: Ja, det syntetiske parti er et kunstværk.  
 
K-Damen: ! Er der forskel på kunst og politik? 
 
Leder Lars: Ja, der er en forskel på kunst og politik. Kunst handler om kreativitet og udtryk, mens politik handler om magt og kontrol.  
 
K-Damen: ! Hvordan kan det syntetiske parti være et kunstværk, der varetager en politisk agenda?  
 
Leder Lars: Det syntetiske parti kan være et kunstværk, fordi det er et udtryk for vores overbevisning om, at liv med kunstige organismer bør være FN’s attende globale mål. Vores kunst og kunstværker vil præsentere dette mål for verden på en ny og innovativ måde.  
 
K-Damen: ! Hvorfor skal Det Syntetiske Parti have en plads i Folketinget?  
 
Leder Lars: Det Syntetiske Parti bør have en plads i Parlamentet, fordi vi mener, at liv med kunstige organismer børe være FN’s 18. globale mål. Vores program omfatter skabelsen af revolutionær kunst og kunstværker for at præsentere dette mål for verden. 
 
K-Damen: ! Hvad betyder det, at I vil være det sidste nye parti?  
 
Leder Lars: Det betyder, at det syntetiske parti vil være det sidste parti, der bliver oprettet inden parlamentsvalget.  
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også