Kommunikationsforum

Vanopslagh har ikke bedre fat i unge end Samuelsen

21 pct. af de unge vælgere stemte på Liberal Alliance i 2015, da Anders Samuelsen var formand. Tallet var 15 pct. ved seneste valg. Og Samuelsen var i modsætning til Alex Vanopslagh hverken ung eller på TikTok.
Liberal Alliances tag i de unge vælgere er blevet forklaret med partilederens alder og evner på TikTok. Det forklarer bare ikke, at partiet også appellerede til de 18-25-årige i den tidligere partileder Anders Samuelsens tid. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Liberal Alliances tag i de unge vælgere er blevet forklaret med partilederens alder og evner på TikTok. Det forklarer bare ikke, at partiet også appellerede til de 18-25-årige i den tidligere partileder Anders Samuelsens tid. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
af Mikkel Skov Petersen
Liberal Alliances tag i de unge vælgere har været en af de succeshistorier, der har bidraget til partiets momentum af positiv medieomtale under valgkampen.
 
Således f.eks. en nyhed hos Radio4 den 26. oktober under overskriften De unge elsker Alex og Liberal Alliance.
 
Anledningen til nyheden var en meningsmåling af Epinion for DR. Målingen viste, at 14 pct. af de unge vælgere ville sætte deres kryds ved Liberal Alliance.
 
De unge er defineret som de 18-25-årige.
 
Dagen efter valget lød overskriften hos TV2 Nord Derfor hitter Liberal Alliance blandt unge vælgere. Her var anledningen dog et prøvevalg på Hjørring Gymnasium.
 
Historierne fulgte i kølvandet på billeder fra bl.a. Hovedbanegården med køer af unge mennesker, der ville have en selfie med partileder Alex Vanopslagh.
 
Og så har partilederens succesfulde brug af det unge medie TikTok været en gennemgående historie før og under valgkampen, hvilken også Kforum har dækket.
 
Ifølge Ritzau endte Liberal Alliance med 15 pct. af de unge stemmer ved valget 1. november.
 
Og det er faktisk lidt færre unge vælgere end ved folketingsvalget i 2015, hvor Anders Samuelsen var partileder. Her fik partiet 21 pct. af de unge vælgeres stemmer.
 
Dengang fik Liberal Alliance 7,5 pct. af de samlede stemmer. Ved valget 1. november var andelen 7,9 pct.
 
“Blandt de unge har de cirka den samme opbakning. De er ved begge valg det største parti blandt unge vælgere. Der har været meget snak om, at Alex Vanopslagh selv er ung og er meget på Tiktok. Det var Samuelsen ikke,” siger valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Aarhus Universitet til Ritzau.
 
“Det tyder på, at det var andre ting, som de politiske budskaber, Liberal Alliance kommer med, de unge godt kan lide,” siger valgforskeren.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også