Kommunikationsforum

Spor efter mystiske brevskrivere ender blindt

Hvem sendte yderst kritisk brev om Danmark til FIFA, der fik omtale i medier i Qatar? Faktatjekmediet tjekdet.dk har forsøgt at spore ophavsmændene, men forgæves. Alle spor ender blindt. Nogle af dem omkring Den Persiske Golf.
Organisationen "Denmark Uncensored" var afsender på et særdeles kritisk brev om Danmark stilet til FIFA. Brevet fik omtale i medier i både Danmark og Qatar. Men hvem er de?
Organisationen "Denmark Uncensored" var afsender på et særdeles kritisk brev om Danmark stilet til FIFA. Brevet fik omtale i medier i både Danmark og Qatar. Men hvem er de?
af Mikkel Skov Petersen
“End racism in Denmark”. Således lød forslaget til teksten på et armbind, som dommerne under VM-slutrunden i Qatar skulle bære.
 
Forslaget om det Danmark-kritiske armbind blev fremsat i et åbent brev stilet til det internationale fodboldforbund, FIFA, der blev sendt i slutningen af september i år. 
 
Det åbne brev rummede desuden en kras kritik af Danmark for blandt andet krænkelser af menneskerettigheder, diskrimination og racisme. 
 
Afsenderen på brevet til FIFA kalder sig Denmark Uncensored og driver tilsyneladende hjemmesiden TheTrueDenmark.org. Her præsenterer de sig som:

"The True Denmark is a people based campaign comprised of mainly denmark victims of human rights abuses. Our campaign aim to shed the light at the grim danish human rights violations such as abuse of refugee rights, ghettos, slavery and workers abuses in addition to discrimination based on ethnicity and colour."
 
Tilbage i oktober kastede brevet og de hidtil ukendte afsendere omtale af sig i en række danske medier.
 
 
Indledningen på Denmark Uncensoreds åbne brev til FIFA. Gruppen kalder sig en "menneskerettighedsorganisation".
 

Spredes først fra Qatar

Denmark Uncensoreds Danmark-kritiske brev til FIFA bliver ifølge tjekdet.dk offentliggjort den 29. september. Allerede dagen efter får brevet omtale i Qatar-baserede medier som Euarabia, Al-sharq, Alaraby og Ahdath News og efterfølgende Middle East Monitor, The Times of Sindh og Doha News.
 
Tjekdet.dk skriver, at offentliggørelsen af brevet sker få dage efter, at Hummel, der er trøjesponsor for det danske fodboldlandshold, meddeler, at de har valgt at nedtone deres logo på landsholdets trøjer under VM. Årsagen er, at Hummel ikke ønsker deres brand forbundet med den kontroversielle slutrunde i Qatar.
 
I omtalen i de qatarske medier bliver Hummels beslutning nævnt i sammenhæng med det åbne brev til FIFA.
 
Tjekdet.dk har i samarbejde med digitale eksperter forsøgt at spore ophavsmændene til brevet, Denmark Uncensored og hjemmesiden TheTrueDenmark.dk. Men samtlige digitale spor ender blindt.
 
Det er således anonymiseret, hvem der har registreret domænenavnet TheTrueDenmark.dk, der ligger på en server beliggende i Island.
 
Jeanette Serritzlev er militæranalytiker ved Forsvarsakademiets Center for Værnsfælles Operationer med speciale i informationskrig. Over for Tjekdet.dk vurderer hun, at spredningen af det åbne brev via medier i Qatar tyder på en forbindelse.
 
“Det pudsige er, at hvis man kigger på hjemmesiden, så tænker man ikke umiddelbart, at Qatar står bag. Den mistanke opstår på grund af brevet,” siger Jeanette Serritzlev til Tjekdet.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!

Jeg accepterer vilkårene for nyhedsbreve

Forsiden lige nu

Læs også